Στην κατεύθυνση της ανάδειξης της «γαλάζιας» ενότητας, ενόψει της προεκλογικής χρονιάς που έρχεται και της τελικής µάχης για την ολική επαναφορά της Νέας ∆ηµοκρατίας στην εξουσία, κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του 12ου Τακτικού Συνεδρίου, που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα.

«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο µπορεί να υπερηφανεύεται εσωκοµµατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της θητείας του, είναι ότι επί ηµερών του περιορίστηκε δραστικά ο άκρατος παραγοντισµός και οι οµαδοποιήσεις που χαρακτήριζαν τις συνεδριακές ζυµώσεις τα προηγούµενα χρόνια. Υπήρξε φυσικά το γνωστό και ιδιαιτέρως δηµοφιλές στους κόλπους του στελεχιακού δυναµικού της Ν.∆. παιχνίδι των ισορροπιών, ωστόσο µε πολύ µικρότερη ένταση σε σχέση µε το παρελθόν.

Τα εύσηµα γι’ αυτό οφείλονται στο γραφείο του προέδρου και κυρίως στον µετριοπαθή και απόλυτα ισορροπιστή Θανάση Νέζη», επισηµαίνουν οι καλά γνωρίζοντες τα µυστικά της νεοδηµοκρατικής ανθρωπογεωγραφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα µε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του λεγόµενου προεδρικού πυρήνα, που, όπως ήταν φυσικό, είχε τη µερίδα του λέοντος στις τάξεις των 150 µελών της Π.Ε., σηµαντικό στίγµα δίνουν και πρόσωπα που έχουν αναφορές σχεδόν στο σύνολο των κορυφαίων κοµµατικών στελεχών.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο διαχρονικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, προερχόµενος από τους κόλπους της ΟΝΝΕ∆, αλλά και τον ιδιωτικό τοµέα, καθώς είναι τραπεζικό στέλεχος.

«Μαζί µε τον Νέζη ήταν οι πιο κοντινοί άνθρωποι του προέδρου από την ώρα που µπήκε στην πολιτική. Κι όµως, αντί µετά την εκλογή του στην προεδρία να διεκδικήσει κάποιο οφίτσιο στο κόµµα, συνέχισε κανονικά την επαγγελµατική του πορεία», λένε στενοί πολιτικοί φίλοι του Ε. Παπανικολόπουλου.

«Σας ευχαριστώ. Ηµουν και παραµένω εθελοντής», ήταν το χαρακτηριστικό µήνυµα που έστειλε ο ίδιος στους συνέδρους µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων. Ακολούθησε ο Μπάµπης Σιάτρας, ο οποίος ανήκει στο δυναµικό του γραφείου του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ τρίτος ήταν ο κοινής αποδοχής πολιτικός φίλος του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, Γιώργος Κατσαούνος, ο οποίος στο προηγούµενο συνέδριο είχε εκλεγεί πρώτος. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο γραµµατέας Προγράµµατος της Ν.∆., µε ξεκάθαρες αναφορές στον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργος Στεργίου, ενώ πέµπτος ήταν ο Νώντας Ζαφειρόπουλος, υιός του αδικοχαµένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Πέραν στενών σχέσεων του ίδιου µε την Πειραιώς, η οικογένειά του έχει άρρηκτους δεσµούς µε το περιβάλλον τόσο του Βαγγέλη Μεϊµαράκη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη. Εκτη εξελέγη η χήρα του ∆ηµήτρη Σιάχου, πρώην διευθυντή του γραφείου του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από άνιση µάχη µε τον καρκίνο. Στην έβδοµη θέση βρέθηκε ένας από τους πιο συνεπείς «καραµανλικούς», που χαίρει επί χρόνια εκτίµησης από το σύνολο των «γαλάζιων» στελεχών. Ο λόγος για τον ∆ιοµήδη Νταούλα, επικεφαλής του γραφείου του Κώστα Καραµανλή junior.

Την πρώτη δεκάδα συµπληρώνουν η Ευαγγελία Βελέντζα, προερχόµενη από το σύστηµα Αβραµόπουλου και παλαιότερα του Μιλτιάδη Εβερτ, ο εξάδελφος του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Νίκος, και η Κατερίνα Ονουφριάδου, παραδοσιακό στέλεχος του γραφείου Μητσοτάκη.    

«ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ»    

Σκληροί «µητσοτακικοί» θεωρούνται επίσης, ανάµεσα στα στελέχη της πρώτης εικοσάδας, ο 11ος Αχιλλέας Λιούλιας, ο 15ος Θανάσης Μπαλερµπάς και ο 16ος Βασίλης Κοτρώνης. Στην οµάδα της «Ψηλής» χρεώνονται, µεταξύ άλλων, ο 13ος εκλεγµένος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης (ο οποίος έχει ανοικτό δίαυλο και µε την Πειραιώς), ο Αχιλλέας Ιωακειµίδης που κατετάγη 21ος, ο 23ος ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, η Χρύσα Σαλαβράκου, η οποία βρέθηκε στην 83η θέση, ο 35ος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο 40ός Βασίλης Τσιατσιάµης, η 99η Σοφία Σούµπαση, ο 118ος Γιώργος Βράντζας, ο 122ος της λίστας, Λευτέρης Μωσιάδης, ο Γιάννης Αργυρίου (141ος) και η Βασιλική Νάκου (142η). Σε ό,τι αφορά τις επιλογές που προέκρινε η πλευρά του πάντα ισχυρού στο εσωκοµµατικό πεδίο Βαγγέλη Μεϊµαράκη (ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις συµπορεύθηκε µε την οµάδα Μπακογιάννη), στη 12η θέση ήταν ο ∆ηµήτρης Γεωργίκος, ενώ στη 19η ο Κώστας Μητσόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕ∆.

Ακολούθησαν ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ήταν 20ός, ο άλλοτε αναπληρωτής γραµµατέας της Ν.∆. Κώστας Ζωντανός (32oς), ο οποίος πάντως πήρε γραµµές και από τον «σαµαρικό» πυρήνα, ο Γιώργος Πέτραινας (36ος), ο 37ος Νίκος Στάµου, η 46η Φωτεινή Βρύνα, ο Βαγγέλης Μπαρµπάκος (55ος), ο Αλέκος Κόκκαλης (61ος), ο Σπύρος Μιχελής (65ος), ο Κωνσταντίνος Σχίζας (71ος), ο Μιχάλης ∆εµέστιχας (85ος), ο Γιάννης Πατσογιάννης (112ος) και ο Θόδωρος Καλοµοίρης (131ος). Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως ισχυρή δυναµική κατέγραψαν και τα συστήµατα πέριξ των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαµαρά και Κώστα Καραµανλή, µε τον δεύτερο πυρήνα να λειτουργεί κατά βάση για λογαριασµό του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραµανλή του Αχιλλέα.    

Οι «σαµαρικοί»  εξέλεξαν, µεταξύ άλλων, τους Γιώργο Κώττη (27ος), Σήφη Ιερωνυµάκη (51ο), Αγγελο Παπανικολάου (54ος), ∆ιονύση Γεωργιόπουλο (78ος), Μαρία Γιαλαµά (84η), ∆ηµήτρη Κούκη (88ο), ∆ηµήτρη Γιάννο (94ο), Αµαλία Ανδριώτη (98η) και Αγγελο Αθανασόπουλο (116ο).

Σε ό,τι αφορά τους «καραµανλικούς», πλην του ∆ιοµήδη Νταούλα συµπεριελήφθησαν στην Πολιτική Επιτροπή ο 14ος Θανάσης Κοτταράς (ο οποίος αποτελούσε κοινής αποδοχής υποψηφιότητα), ο 25ος ∆ιονύσης Κυριακόπουλος, ο 60ός Ευθύµιος Αλεξανδρής και ο 80ός Γιώργος Φαφλιώρας (είναι στενός πολιτικός φίλος του Ευριπίδη Στυλιανίδη). Το άτυπο µπλοκ του αντιπροέδρου της Ν.∆., Αδωνι Γεωργιάδη, εξέλεξε ανάµεσα σε άλλους τον ∆ηµήτρη Χρόνη στην 29η θέση, τον Στέφανο Σταµούλη στην 38η, τον Γιώργο Ασηµακόπουλο στην 44η, την Ελένη Κοτρώλου στην 49η, τη Βασιλική Φιλιππάτου στην 96η, τον Μανώλη Μιγαδάκη στην 106η, τη Σοφία Λουκέρη στην 129η, τον Παναγιώτη Βαλασόπουλο στην 139η και την Ευτέρπη Βασιλειάδου στην 146η. Παράλληλα, στην Ολγα Κεφαλογιάννη πρόσκειται ο Θεόδωρος Κουναδέας, ο οποίος εξελέγη 22ος, στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η Μάιρα Μυρογιάννη (52η) και ο Αιµίλιος Βουγιουκλάκης (114ος), ενώ στον Νίκο ∆ένδια οι Κώστας Γιαννικόπουλος (75ος), Μιχάλης Φέκκας (107ος) και Ηλίας Θεοδωρακόπουλος (113ος).

Πολύ ψηλά επελέγη, τέλος, η κόρη του Γεράσιµου Γιακουµάτου, Εβίνα, η οποία βρέθηκε στη 17η θέση.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ