Στην αρχή ήταν μόνο ο Πάνος Καμμένος που έδινε απανωτές συνεντεύξεις Τύπου για την Συμφωνία των Πρεσπών και την «τύχη» της. Προέβλεπε ότι δεν θα φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων πριν το καλοκαίρι του 2019, ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2019, όταν εντελώς συμπτωματικά κλείνει η τετραετία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Φυσικά στα Σκόπια είχαν άλλη άποψη και προχώρησαν τις διαδικασίες με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Απτόητος που διαψεύσθηκε, ο υπουργός Άμυνας συνέχισε να επαλαμβάνει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση μόλις η Συμφωνία έρθει στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό βέβαια που ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων ήταν η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, της μόνης λύσης για να μην υπογραφεί καν η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή την ευκαιρία, ο κ. Καμμένος την κλώτσησε, διότι δεν ήθελε να πέσει η κυβέρνηση «που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τα έβαλε με τη διαφθορά».
Στο τέλος, έφαγε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Μετά ήρθαν νέες ηρωικές δηλώσεις: Παραίτηση μόλις η Συμφωνία ψηφιστεί στην ΠΓΔΜ, «διόρθωση» αυτής της δήλωσης, πάλι παραίτηση από το υπουργείο και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μέχρι και ταξίδι στην Κύπρο πραγματοποίησε με «απολογιστικές» δηλώσεις για την 4ετία του στο υπουργείο Άμυνας και νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ψηφίσει τις Πρέσπες και θα αποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ, αποχωρούσαν από το κόμμα του στελέχη ή τα παραιτούσε ο ίδιος όπως έγινε με τον Τέρενς Κουίκ.

Ξαφνικά, εμφανίστηκε στο προσκήνιο και το alter ego του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης. Κατά καιρούς έριχνε «βόμβες» ή νέες προτάσεις, όπως ότι ο Τσίπρας πρέπει να αναπέμψει τις Πρέσπες βάσει του άρθρου 19 ή ότι μπορεί και να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ νέα πρόταση μομφής.

Και κάπου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το πήγε ένα βήμα παρακάτω: Οι Πρέσπες μπορεί να «βουλιάξουν», αν συμβεί ένα «θερμό επεισόδιο», προφανώς στο Αιγαίο.

Όλο αυτό δεν το άντεξε ούτε ο Καμμένος, αλλά με τον τρόπο του. Φρόντισε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι είναι ασφαλής, άδειασε αλλά δεν παραίτησε τον Σγουρίδη. Ο υπουργός Αμυνας θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση, μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και τότε θα φύγει.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα ενός επικίνδυνου τραγέλαφου. Το κόμμα, ό,τι απέμεινε από τους ΑΝΕΛ, βρίσκεται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού μπροστά στο φάσμα της διάλυσης. Και στο Μαξίμου, που δεν τον υπολογίζουν ούτε καν ως συγκυβερνήτη, κάνουν πως δεν ακούν.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, φρόντισε να μας ευχηθεί Καλή Πρωτοχρονιά.