Πληροφορίες που μετέδωσε σε πρωινή εκπομπή ο εκδότης της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, Αντώνης Δελατόλας, θέλουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, να αίρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, πριν μάλιστα έρθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και εκδότη, αυτό του εκμυστηρεύτηκε σε ιδιωτική συνομιλία που είχε μαζί του, το βράδυ της Κυριακής, ο Πάνος Καμμένος.

Το ερώτημα είναι όντως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του καθώς πολλές φορές στο παρελθόν αθέτησε σωρεία απειλών και εξαγγελιών του.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν να επίκειται συνάντηση εντός της εβδομάδας Τσίπρα-Καμμένου στην οποία θα κριθεί εν πολλοίς το ίδιο το μέλλον της συνύπαρξης στην κυβέρνηση και το είδος του «διαζυγίου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «συναινετικό» ή «σκληρό ροκ», ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και ανάμεσα στα κομματικά επιτελεία.

Ο Πάνος Καμμένος, που συγκαλεί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μεθαύριο, επισήμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Ουσιαστικά όμως καλείται να αποφασίσει για τον χρόνο εξόδου από την κυβέρνηση, για το εάν θα θέσει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν, σε μια τέτοια περίπτωση, ζητήσει από τους διαφωνούντες να παραδώσουν νωρίτερα την έδρα τους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα πρέπει να ξεδιαλύνει τι θα κάνει με τα στελέχη του που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, μετά τη δική του αποχώρηση και κυρίως, να αποφασίσει οριστικά εάν θα καταψηφίσει (όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει έως τώρα) ή όχι τυχόν πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το αδιέξοδο, ωστόσο, για τον Πάνο Καμμένο είναι ότι εάν έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, το πιθανότερο είναι να έχει μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές και κομματικές απώλειες.

Ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, το πρόσωπο του Σαββατοκύριακου μετά και την είδηση ότι συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που θα υποβάλει η ΝΔ, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του.

Την έδρα, όμως, θα παραλάβει ως πρώτος αναπληρωματικός ο Τέρενς Κουίκ, για τον οποίο εκκρεμεί πρόταση διαγραφής από τους ΑΝΕΛ, καθώς θεωρείται ότι ακολουθεί γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν και δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως, στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εφόσον ιδίως δεν αλλάξει στάση ο Σταύρος Θεοδωράκης η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 151 βουλευτές, ενώ εμφανίζονται σίγουροι ότι τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν έχει τύχη, ακόμα και στην περίπτωση που υπερψηφιζόταν από τον Πάνο Καμμένο.