Αν και η κ. Μέρκελ φθάνει στη χώρα μας σε μια δύσκολη περίοδο τουλάχιστον ενδοκυβερνητικά, η επίσκεψή της είχε προγραμματισθεί καθαρά για να προσφέρει τη στήριξη της στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Άλλωστε οι δύο ηγέτες έχουν αφήσει πίσω τους τις «δύσκολες μέρες» που πέρασε η σχέση τους την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και της «φώναζε« από το βήμα των ομιλιών του «go back κα Μέρκελ».

Ήταν Απρίλιος του 2014 η τελευταία χρονιά που η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ερχόταν στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα», «Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης... Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασίας του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση» ήταν μόνο λίγα από αυτά που έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός για την κ Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες με τις φωτογραφίες Μέρκελ και Σαμαρά με τα συνθήματα στα αγγλικά «No more» και «thank you». Ηταν η χρομνία που είχε πει και την περίφημη ατάκα «Go back κυρία Μέρκελ, Go back κύριε Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας».

Μάλιστα σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ.Τσίπρας έγραφε «Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ. Η Ευρώπη ή θα υπηρετεί τον κόσμο της εργασίας ή θα διαλυθεί».
«Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών... Σήμερα η Ευρώπη της κ. Μέρκελ, δεν εμπλέκεται απλά στην δίνη της κρίσης, είναι η δημιουργός και επιταχυντής της κρίσης...Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ θα δει μία πόλη-φάντασμα, αστυνομοκρατούμενη, με απαγορευμένες και κόκκινες ζώνες. Δεν θα δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της... Καλό θα ήταν να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νευραλγικός τομέας της υγείας... Καλύτερα θα ήταν να περπατήσει ένα κεντρικό δρόμο για να δει τα λουκέτα στα καταστήματα... Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης... Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασίας του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και δημόσια περιουσία παραχωρούνται σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές... Απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη κάστρο της κ. Μέρκελ, που λειτουργεί ως χορηγός του ευρωσκεπτικισμού και της νεοναζιστικής απειλής, υπάρχει η πραγματική Ευρώπη. Που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη».

Ο Αλέξης και η Άνγκελα σήμερα

Όλα αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα λιγότερο από πέντε χρόνια μετά και μια ολόκληρη 4ετία του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου στρώνουν το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας την Γερμανίδα Καγκελάριο. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν παρέλειψε να εκθειάσε την Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας πως «η Μέρκελ είναι μία από τις μακροβιότερες καγκελαρίους. Έχει ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Παρά την οξύτητα και τη μεγάλη αντίθεση που είχε η σχέση μας, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Λέγαμε πράγματα που δεν είχαν σχέση να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον. Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι η ανάκαμψη της πατρίδας μας ήταν και δική της επιτυχία. Κάθε λογικός άνθρωπος στην Ευρώπη θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο Open με τη συμφωνία των Πρεσπών να κορυφώνεται το επόμενο διάστημα, η επίσημη επίσκεψη η Άνγκελα Μέρκελ από την οποία η ελληνική πλευρά αναμένει σήμερα μια πολύ θετική δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με την επιστροφή της χώρας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, το αποτύπωμα της πρώτης φοράς Αριστερής κυβέρνησης ξαφνικά να γίνει θετικό. Αν και δεν είναι γνωστό αν η Άνγκελα Μέρκελ θα αναφερθεί σε κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιο ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας θα χαιρετίσει τη Συμφωνία και θα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτήν. Μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ακόμη και στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα θέσει το ζήτημα αν όχι θα προσπαθήσει να πιέσει να αλλάξει τη γνώμη της γαλάζιας παράταξης.

Βέβαια πίσω από την ανάγκη για θετική επισκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα βρίσκεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να καταφέρει να προσφύγει στις αγορές με ελκυστικό επιτόκιο, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο αυτό. Γεγονός στο οποίο και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως θα βάλει το δικό της λιθαράκι η Άγκελα Μέρκελ, πρόσωπο που αγαπούν οι αγορές αφού τουλάχιστον γι’ αυτές ισοδυναμεί με κάποια σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν φθάσει στην Ελλάδα η κ Μέρκελ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε πως «Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα».

Η κ. Μέρκελ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας καθώς και ότι “με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο”.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ:

“Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία”.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές και οι απαγορεύσεις

Το 24ωρο που η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στην Ελλάδα ολόκληρη η πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε φρούριο ενώ οι αλλαγές σε δρομολόγια, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων δεν έχουν προηγούμενο...

Απαγορεύτηκαν με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής οι πορείες και συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μέρκελ.

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει την συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από συλλογικότητες του αριστερού χώρου για τις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς αυτά δεν είναι μέσα στην ζώνη απαγόρευσης -δεν θα επιτραπεί όμως η πορεία προς το Σύνταγμα, που επίσης έχουν προαναγγείλει οι διοργανωτές, καθώς το όριο που τίθεται είναι η οδός Αμερικής.

Επηρεάζει την προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στον Ευαγγελισμό, καθώς το σημείο είναι μέσα στον «δακτύλιο» της απαγορευμένης ζώνης που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ και επομένως δεν θα επιτραπεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση.

Ζώνες απαγόρευσης κάθε συγκέντρωσης και πορείας, έχουν οριστεί επίσης στον «Ελευθέριο Βενιζέλο» και κατά μήκος της Αττικής οδού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα διαμείνει η κ. Μέρκελ, καθώς και στο Χαλάνδρι και Μαρούσι, όπου η καγκελάριος θα επισκεφθεί την Παρασκευή το σπίτι του Γερμανού πρέσβη και την Γερμανική Σχολή.

Αναλυτικά, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες ως εξής:

α. Από 06:00 της Πέμπτης και την 13:00 ώρα της Παρασκευής, στην περιοχή: Ιπποκράτους (από τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας) - δεξιά Αλεξάνδρας - αριστερά Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Δημ. Βασιλείου - Πλατεία Αγίας Σοφίας - συνέχεια Γρηγ. Ξενοπούλου - δεξιά Λ. Μεσογείων - αριστερά Π. Κανελλοπούλου - δεξιά Κοκκινοπούλου - συνέχεια Γκανογιάννη - συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου - συνέχεια Ούλοφ Πάλμε - συνέχεια Υμηττού - δεξιά Ηλιουπόλεως - συνέχεια Καρέα - αριστερά Τιμολέοντος - συνέχεια Βούρβαχη - συνέχεια Χατζηχρήστου - συνέχεια Ροβέρτου Γκάλι - συνέχεια Αποστόλου Παύλου - δεξιά Αγίων Ασωμάτων - δεξιά Ερμού - αριστερά Αιόλου - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - αριστερά Σόλωνος - δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

β. Από 06:00 της Πέμπτης μέχρι και την 16:00 της Παρασκευής:

(1) Στην περιοχή του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Κ. Καραμανλή (από συμβολή με οδό Ακτής) - συνέχεια Αθηνάς - αριστερά Λ. Βάρης/ Βάρκιζας - δεξιά Ελευθερίας - συνέχεια Φλέμινγκ - δεξιά Βάρναλη - αριστερά Αθηνάς - δεξιά Κρόνου - δεξιά Ηλίου - συνέχεια Ακτής (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κ. Καραμανλή), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

(2) Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και κατά μήκος της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού σε βάθος ακτίνας -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν των τμημάτων των εν λόγω οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

γ. Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 24:00 ώρα της ιδίας, στην περιοχή του δήμου Πειραιώς που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Νεωρίων (από συμβολή με Ακτή Μουτσοπούλου) - δεξιά Τζαβέλλα - δεξιά Λ. Αλ. Παπαναστασίου - συνέχεια Λ. Β. Παύλου - συνέχεια Ακτή Κουντουριώτου - συνέχεια Ακτή Μουτσοπούλου (μέχρι τη συμβολή με οδό Νεωρίων), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

δ. Από 06:00 της Παρασκευής μέχρι και τις 16:00:

(1) Στην περιοχή του δήμου Αμαρουσίου που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Λ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη (από συμβολή με Λ. Κηφισίας) - δεξιά Πιτταρά - δεξιά Αμαρυσίας Αρτέμιδος - συνέχεια Παραδείσου - δεξιά Αιγιαλείας - δεξιά Κατίνας Παξινού - συνέχεια Καλομοίρη - δεξιά Ριζαρείου (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

(2) Στην περιοχή του δήμου Χαλανδρίου που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Λ. Κηφισίας (από τη συμβολή με τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) - δεξιά Παλαιολόγου - δεξιά Εθνικής Αντιστάσεως - αριστερά Ιωάννου Αποστολόπουλου - δεξιά Τζαβέλλα - αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/episkepsi-merkel-me-apagorefsi-sigkentroseon-entos-athinon-ke-perichoron