Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας βρέθηκε νωρίς το πρωί ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis.Το δικαστικό συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να κρίνει το ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου που επιβλήθηκε σε βάρος του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου.

Ο καθηγητής, συνοδευόταν από τον συνήγορό του, Θεόδωρο Μαντά. Η διαδικασία διήρκησε μία ώρα, με τον κ. Μανιαδάκη να καταθέτει πολυσέλιδο υπόμνημα και να απαντά προφορικά στις ερωτήσεις των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιαδάκης έχει προσφύγει, τόσο κατά της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ έχει καταθέσει και ένσταση ακυρότητας για την εις βάρος του δίωξη.

Στη ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκιας, και πως δεν αρκει μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βαρος του.

Παράλληλα τονίζει, πως η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Όσο αφορά την διάταξη απαγόρευσης εξόδου, ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι αφού είναι άκυρη η ποινικη δίωξη σε βάρος του, δεν θα μπορούσε η Εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Μανιαδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Είμαι εδώ, το φωνάζω δυνατά. Είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.»

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μαντάς επισήμανε ο εντολέας του εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο όπου «εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για τη νομιμότητα της διάταξης απαγόρευσης εξόδου. Πιστεύουμε θα γίνουν δεκτές και θα ακυρωθεί. Ο καθηγητής είναι εδώ, παρών εμφανίστηκε αυτοπροσώπως. Συνεχίζει και κατοικεί νόμιμα στην Αθήνα. Ο ύποπτος φυγής είναι παρών.»

Σε ερώτηση αν αναφέρθηκε σε πιέσεις, ο συνήγορος του κ. Μανιαδάκη απάντησε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ήταν εξαιρετική διαδικασία. Παρασχέθηκε η δυνατότητα να απαπτυχθούν και οι αιτιάσεις ουσίας, αλλά και οι νομικές. Περιμένουμε με αγωνία το βούλευμα.»