Πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που βρίσκεται προ των Πυλών, όσο και για την περίφημη αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Ασφαλώς δεν έλειψαν και οι πολύ σημαντικές αναφορές στα καυτά ζητήματα της οικονομίας που απασχολούν τους πολίτες. Το βλέμμα του αρχηγού της ΝΔ κοιτά σταθερά στην επόμενη μέρα για τη χώρα.

Σχετικά με το Μακεδονικό, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», διότι γνώριζε τους κινδύνους για τη χώρα.

Υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει τη θέση που είχε και επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και Ντόρας Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ, θέση που διατυπώθηκε με σαφήνεια στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. «Ο κ. Ζάεφ περηφανεύεται λέγοντας είμαστε Μακεδόνες. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το δεχτώ. Προφανώς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία. Και σε περίπτωση που μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα την κυρώσει κυβέρνηση της ΝΔ».

Αν όμως περάσει από αυτή τη Βουλή, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «θέλω να είμαι ρεαλιστής και έντιμος με τους Έλληνες πολίτες. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και κατόπιν σε λίγες ημέρες θα κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν ανατρέπεται».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας ένα παράθυρο για μικρές έστω βελτιώσεις ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί τώρα από την κυβέρνηση, «τα Σκόπια δεν θα έχουν μπει στην ΕΕ».

«Από μένα δεν θα ακούσετε ποτέ να να καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας, η δε πορεία των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί από το αν επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας» είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι «επιμένω στα περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων που δόθηκαν στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ας διαψεύδει η Μέρκελ». Συμπλήρωσε δε: «Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου.»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ και στη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Εξήγησα στο ΕΛΚ τις θέσεις μας και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού -και όχι μια μειοψηφία ακροδεξιών όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- αντιτίθενται στη συμφωνία και υπήρξε κατανόηση».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να βρει τους 151 βουλευτές και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, και παράταση ζωής κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Η επόμενη περίοδος που είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει και θα πει ένα σωρό ψέμματα θα κάνει επιπλέον κακό στη χώρα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές άμεσα.

«Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Εύχομαι να γίνουν το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Απαντώντας δε στο σχόλιο ότι ζητά εκλογές από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Είχα άδικο;» 

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνοπτικά το πρόγραμμα του κόμματος του για την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και της μεσαίας τάξης έχει ξεχωριστή θέση στους σχεδιασμούς της ΝΔ.

Αποδεικνύοντας ότι η μέριμνα και η ευαισθησία για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν είναι αποκλειστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν η ΝΔ μιλά για πρότυπα σχολεία, ασφάλεια στις γειτονιές, επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (προγραμματίζουμε να δοθεί 1 δισ. ευρώ), νέες θέσεις απασχόλησης και κατάρτιση μακροχρόνια ανέργων δεν απευθυνόμαστε τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες; Ξεκινάμε με τους πιο αδύναμους αλλά εμείς δεν ξεχνάμε κανέναν. Για παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εμείς την θέλουμε για όλους.»

Απαντώντας στο σημείο αυτό στο σχόλιο ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος της ΝΔ, υπενθύμισε ότι και πριν υπήρχε αλλά με άλλο όνομα, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι «εγώ όμως ποτέ δεν είπα στους πολίτες ότι θα τον καταργήσω», όπως έλεγε ο Τσίπρας το 2015. «Εγώ μίλησα μόνο για μείωση του κατά μέσο όρο 30% σε δύο χρόνια για όλους».

Στις ερωτήσεις και τηλεθεατών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για το πού θα βρει τα χρήματα η ΝΔ για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους μπορούν να μετριαστούν με σωστή τεκμηρίωση, εκτιμώντας ότι αν μια κυβέρνηση κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των αγορών, μπορεί σε ένα, ενάμιση χρόνο να θέσει και το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αλλά χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν και με μια καλύτερη διαχείριση, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, η επιλογή να δοθούν 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί κοστίζει 180 εκατ. ευρώ. Το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ από το 2015. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλι.

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μεγάλο αριθμό προσλήψεων που έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαψεύδοντας όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσει στο Δημόσιο. Επίσης, Αρνήθηκε δε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων (π.χ. στην Παιδεία) αν δεν εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες.

Εκτίμησε παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να εντοπιστεί η μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή για να συγκεντρωθούν έσοδα και να μειωθούν οι φόροι.

Θεωρεί δε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στις επενδύσεις αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

Τέλος σε ό,τι αφορά την πρόταση-πρόκληση του Πάνου Καμμένου ότι θα στήριζε πρόταση μομφής της ΝΔ εάν ο Κ.Μητσοτάκης δεσμευόταν για όνομα που δεν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι ο Καμμένος «κινείται μεταξύ γραφικότητας και γελοιότητας», θύμισε στιγμιότυπα από τις αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές μέχρι τώρα αντιδράσεις και δηλώσεις του. 

Και συμπλήρωσε: «Δηλαδή αν συμφωνούσαμε ότι στο εξής τα Σκόπια θα ονομάζονταν 'Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής' και οι Σκοπιανοί διατηρούσαν όμως εθνότητα και γλώσσα, θα μας άρεσε; Εμένα όχι. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό.»