Κατόπιν εορτής και αφού μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν πραγματοποιηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, μία απόδραση και μία δολοφονία, το υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων!

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας εν μέρη και στις καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων «δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού – Ι, υπό τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ε. Φυτράκη με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων στελεχών, και θέμα την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του Καταστήματος και σκοπό την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων και των υπαλλήλων και την αποτροπή αποδράσεων ή εν γένει έκνομων ενεργειών.

Μετά από ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού, με επιστροφή αποσπασμένων υπαλλήλων και επιτάχυνση της επιλογής και τοποθέτησης των νέων από το ΑΣΕΠ, ο εμπλουτισμός του τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας, η πύκνωση και ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων απόδρασης, η τοποθέτηση εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου, η σταθερή και πλήρης στελέχωση των θέσεων φρούρησης και, τέλος, η συχνή (τακτική και έκτακτη) διενέργεια ερευνών στους χώρους κράτησης. Ο κ. Καλογήρου σε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό ζήτησε τη συνδρομή του για την εξασφάλιση σταθερών χώρων νοσηλείας των ασθενών κρατουμένων ενώ, επιπλέον, σε επικοινωνία με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αρ. Ανδρικόπουλο ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην εξωτερική φρούρηση του Καταστήματος».


Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχεση με τη χθεσινή δολοφονία απαντά πως «σε σχέση με τη χθεσινή θανατηφόρα επίθεση σε κρατούμενο, σημειώνεται ότι δράστης και θύμα ήταν στον ίδιο θάλαμο και συνεπώς δεν είχε καμιά σημασία αν η πόρτα ήταν κλειστή ή όχι. Η χθεσινή ανακοίνωση ομάδας σωφρονιστικών είναι αναληθής, στοχοποιεί τον Γ. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και στοχεύει το κράτος δικαίου, τον ανθρωπισμό και την προσπάθεια όλων των εργαζομένων στο χώρο της φυλακής».

Χθες οι σωφρροσνιτικοί υπάλληλοι μεταξύ άλλων κατηγειλαν πως «η φυλακή ήταν ανοιχτή στις 12:45 ενώ θα έπρεπε να ήταν ήδη κλειστή από τις 12. Από πότε έχει να κλείσει το Κ.Κ.1 Κορυδαλλού το μεσημέρι, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα λειτουργίας του; Κλείνεται το Κ.Κ.1 Κορυδαλλού το βράδυ και αν ναι τι ώρα και με ποιο τρόπο; Τα γνωρίζουν ή όχι όλα αυτά η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης; Ναι τα γνωρίζουν και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Τους τα έχουμε πει επανειλημμένως και τα έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν επιτέλους κάποιοι τις ιδεοληψίες τους και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους;»