Με ένταση, αιχμηρές τοποθετήσεις, σφοδρές συγκρούσεις και αντεπιθέσεις τόσο σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όσο και μεταξύ των βουλευτών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εξασφάλισε τις 151 ψήφους, από τους «δανεικούς βουλευτές»  Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλο , Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρο Δανέλλη που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα, και συντάχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρώντας  την κυβέρνηση, ενόψει της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έλαβε 151 ΝΑΙ, και 148 ΟΧΙ. 

Λίγο πριν στη Βουλή, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια συνεδρίαση που έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένο και ηλεκτρισμένο κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και στις δύο ομιλίες του απολογούμενος τόσο για το πολιτικό του διαζύγιο από τους ΑΝΕΛ, το οποίο από το σύνολο της αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε «σικέ» και «στημένο», όσο και για το κοινοβουλευτικό παζάρι μεταξύ βουλευτών, αλλά και  για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δέχτηκε πυρ ομαδόν για τους «περιφερόμενους βουλευτές» προκειμένου να πάρει παράταση ζωής η κυβέρνησή του, αλλά και για την σπουδή και την βιασύνη που δείχνει για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χαρακτηρίστηκε επιζήμια για την χώρα, από το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  

Κυριάκος Μητσοτάκης: De facto κυβέρνηση μειοψηφίας

Από την πλευρά του Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερα ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε de facto κυβέρνηση μειοψηφίας προειδοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ξεχάσει «τις διαδικασίες εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής να μη σκεφτεί να αλλάξει τις συνθέσεις των Επιτροπών.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή χαρακτήρισε τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ως «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ακόμη ελιγμό με τρεις στόχους: «να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ο Τσίπρας στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία και να κρατηθεί στη ζωή με πολιτικό αναπνευστήρα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της κύρωσης της συμφωνίες των Πρεσπών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνουν δεκτές διαδικασίες εξπρές και κρυφές μεθοδεύσεις.

Επανερχόμενος στους ΑΝΕΛ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τους χαρακτήρισε κόμμα ακορντεόν και τόνισε ότι όλα γίνονται για να διατηρήσει ο Καμμένος τα προνόμιά του. «Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στη θέση του. Αναρωτιέμαι εάν η κ. Παπακώστα, ο κ. Κόκκαλης, η κυρία Κουντουρά, θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση. Όλοι ξέρουμε την απάντηση σε αυτό», είπε ενώ υπενθύμισε ότι οι τρεις παραπάνω «δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Οι δυο τους είναι στην Κίνα και κάνουν τους κινέζους», είπε προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι με ψέματα πήρε την εξουσία, τη διαχειρίστηκε και θα την εγκαταλείψει. «Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Φτάνει με το παραμύθι με το δήθεν όρθια κοινωνία κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και  φορτώσατε την Ελλάδα με 29 νέους φόρους», είπε.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει! «Δεν είναι λύση κυβέρνηση περιορισμένης πλειοψηφίας και χρόνου. Η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική», σημείωσε.    

Φώφη Γεννηματά: Από τις κάλπες θα βγείτε χαμένος και καμένος

«Είστε πιο παλιό από το παλιό, έχετε γίνει βαρίδι για την Αριστερά» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε: «Αποδείχτηκε ότι θέλατε να κατακτήσετε με κάθε μέσο την εξουσία και χρησιμοποιήσατε τα παρακρατικά ερείσματα της βαθιάς Δεξιάς, τα οποία σας ανταποδίδουν τώρα τη συνεργασία με τη στήριξή τους».

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη εκλογών και δεσμεύθηκε να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 86 με συμφωνία ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Βουλής θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις.

«Από τις κάλπες θα βγείτε και χαμένος και.. καμένος» κατέληξε.  

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εφαρμόζετε πλήρως τα μνημόνια των προηγούμενων  

«Καταψηφίζουμε τη κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων που πετσόκοψαν συντάξεις και μισθούς» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε:

Καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική που αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπων που θέλει να φυλακίσει τις χώρες στις αλυσίδες του ΝΑΤΟ.  

Πάνος Καμμένος: «Ο Τσίπρας μου είπε δύο φορές ψέματα»

Επέμενε ο κ. Καμμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρα του είπε δύο φορές ψέματα και προειδοποίησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ.

Στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με εμένα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Τον Νοέμβριο άλλαξε και μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει τον Μάρτιο. Δύο φορές ο κυβερνητικός εταίρος μου άλλαξε.  

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα κάνουμε τα πάντα για την πολιτική αλλαγή  

Την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να συνδέσει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση. «Ψηφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες.

Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει όμως σε άλλο σημείο «Ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Γι αυτό καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση.

Ζητάμε και θα το κάνουμε πράξη το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο με κάθε δύναμη να πολεμήσουμε για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία»   «Οι βουλευτές του κ. Καμμένου που θα προστεθούν στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης που έχουμε μπροστά μας;

Με τη Συνταγματική Αναθεωρηση και το διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας; Ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο τον κ. Δανέλλη; Οι κ.κ. Κόκκαλης και Ζουράρις που έκαναν καριέρα ως μακεδονομάχοι θα ψηφίσουν την Συμφωνία Πρεσπών την ερχόμενη εβδομάδα; Ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης;» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.    

Βασίλης Λεβέντης: Ο Καμμένος θα μπορούσε να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα.