Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2019, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, βρισκόταν στο στολισμένο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τα μέλη συλλόγων που θα έλεγαν τα κάλαντα. Κάποια στιγμή έπιασε κουβέντα με τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες. Τότε τους είπε μια φράση που λίγοι της έδωσαν σημασία. «Εμένα που με βλέπετε θα κάνω πολύ καιρό να βρεθώ και πάλι απέναντι, στην πλευρά σας», είπε, εννοώντας ότι στόχος του είναι να παραμείνει για χρόνια ακόμη στην ενεργό πολιτική. Προφανώς κάτι ήξερε, γιατί σήμερα όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το 146ο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του, πρώτος επιλαχών είναι ο κ. Κουίκ, που μόλις ορκιστεί βουλευτής θα ανεξαρτητοποιηθεί, καθώς οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο, είναι ανύπαρκτες, και ακολούθως θα ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατέλθει και πάλι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, με την προοπτική να επανεκλεγεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες παρασκηνιακές ζυμώσεις προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να μπορούν να περάσουν χωρίς δυσκολία τα επόμενα νομοσχέδια αλλά και για να αυξηθούν και πάλι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται τα σχέδια νόμου. Καταλυτικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση βουλευτών στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Φέρεται, μάλιστα, να έχει πραγματοποιήσει ραντεβού με όλους τους βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης, όχι απαραιτήτως στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, όπως είναι το τετραώροφο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, το γραφείο του στη Βουλή, αλλά και καφετέριες πέριξ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Συναντήσεις

Μία από αυτές τις συναντήσεις ήταν με τον διαγραμμένο από το Ποτάμι βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εμφανίζεται να στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη και υπουργικό θώκο στον επόμενο ανασχηματισμό, αρκεί να συμφωνήσει να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των μελών της σε 147. Ο ίδιος λέγεται πως θα καλοέβλεπε μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, αφού έχει θητεύσει και παλαιότερα στις Βρυξέλλες. Ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει τηλεφωνικά και με την υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, που διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Το επιχείρημα που της έχει τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι απλό. «Αυτή τη στιγμή στηρίζεις μεν την κυβέρνηση, έδωσες ψήφο εμπιστοσύνης, θα υπερψηφίσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πλέον είσαι ανεξάρτητη βουλευτής. Μοιραία, εάν θες να ξαναμπείς στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να αναζητήσεις νέα πολιτική στέγη. Ο Καμμένος σε έδιωξε, η Νέα Δημοκρατία δεν σε θέλει πίσω, οπότε το πολιτικό μέλλον σου είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Εάν πεισθεί, θα γίνει η 148η βουλευτής.

Ανάμεσα σε αυτούς που δελεάζονται είναι και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Προκειμένου να βάλει ακόμη περισσότερο πλάτη στην κυβέρνηση ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε 149, δεν αποκλείεται να της προταθεί ακόμη και θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι θα μπορέσουν να εκλεγούν εκεί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, δεύτερο κόμμα.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, που δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία, ενώ εκείνος είχε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, τώρα τον καλεί να επιλέξει περιφέρεια και να κατέβει με σταυρό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τού έχουν υποσχεθεί θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάλογα επιχειρήματα ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προσπαθεί να πείσει και όλους τους υπόλοιπους που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν και κατά πόσο θα πετύχει να τους πείσει μένει να φανεί. Πάντως, στόχος είναι να μη μείνει η κυβέρνηση στο έλεος των διαθέσεων των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά να εντάξει όσο γίνεται περισσότερους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 19/1/2019