Σε ένα νέο, ετερόκλητο άθροισμα ψήφων για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει προηγηθεί και η δέουσα παρασκηνιακή προετοιμασία, προκειμένου το αριθμητικό αποτέλεσμα της επίμαχης ψηφοφορίας να είναι «εγγυημένο» από εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινηθεί κάτω από το όριο της απόλυτης κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης, δηλαδή μεταξύ 149 και 150 βουλευτών.

Στους αριθμητικούς υπολογισμούς του Μαξίμου ο κατάλογος με τις θετικές ψήφους περιλαμβάνει ονομαστικά τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, μετά τη διαγραφή του από το Ποτάμι, Σπύρο Δανέλλη με τον αριθμό 146. Με αύξοντα αριθμό 147 ακολουθεί η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κ. Παπακώστα, με 148 η Ε. Κουντουρά και με 149 ο Θ. Παπαχριστόπουλος.

Βεβαιότητα δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ, για τον Β. Κόκκαλη, ο οποίος δεν φημίζεται και για τη συνέπειά του. Την ίδια ώρα ο Κ. Ζουράρις δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό το Μαξίμου είχε εισπράξει τα θετικά μηνύματα της ηγεσίας του Ποταμιού για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι στενοί του συνεργάτες, κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, δεν επαναπαύτηκαν σε αυτό. Και φρόντισαν σε ανύποπτο χρόνο να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και με άλλα πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με δικαίωμα ψήφου στη Βουλή, τα οποία μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους έδειχναν να αξιολογούν ως σωστή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επίλυση του «Μακεδονικού», αναγνωρίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ανάμεσα σε αυτούς, τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με τους οποίους το προηγούμενο διάστημα φέρεται να είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Τα πρόσωπα αυτά είναι ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, για τον οποίον επιμένουν οι φήμες περί μετακίνησής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός, Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος επίσης φέρεται να επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου έπειτα από πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, η συνάντηση αυτή δικαιολογήθηκε σε όσους την πληροφορήθηκαν με το επιχείρημα πως ο Δ. Κρεμαστινός θέλησε να δώσει στον πρωθυπουργό το τελευταίο του συγγραφικό πόνημα «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Εάν στο τέλος επιτευχθεί η εξασφάλιση της θετικής ψήφου ορισμένων εκ των προαναφερθέντων βουλευτών και ταυτόχρονα στο τελικό «κοινοβουλευτικό ταμείο» «αθροιστούν» ακόμα τρεις ψήφοι προερχόμενες από το Ποτάμι, δηλαδή του Στ. Θεοδωράκη, του Γ. Μαυρωτά και του Σ. Λυκούδη, ο οποίος εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει τη στάση του, θα είναι η ιδανικότερη εξέλιξη για τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, καθώς θα παρουσιάσει ως νίκη γοήτρου απέναντι στη Ν.Δ. ένα θεαματικό αποτέλεσμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν, φυσικά, η εν λόγω συζήτηση και ψηφοφορία δεν οδηγηθούν σε παράταση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας.

Νίμιτς - Στόλτενμπεργκ

Πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση τη συμφωνίας, άρα και πριν από την «πρόσκληση» της Αθήνας για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ζητήσει α) από τον γ.γ. του ΟΗΕ ή από τον κ. Νίμιτς ως εκπρόσωπό του και β) από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, να δηλωθεί ότι: Η «Βόρεια Μακεδονία» θα μπει στη Συμμαχία μόνο με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να υπόκειται σε καμία αλλαγή και ότι στον ΟΗΕ οι συνταγματικές αλλαγές κατά το περιεχόμενο της συμφωνίας και της ρηματικής διακοίνωσης θα καθορίζουν διεθνώς τη νομική υπόσταση της χώρας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή η θεσμικά νομική κατοχύρωση της συμφωνίας σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ επιβάλλεται έπειτα και από τη στάση των Πούτιν και Λαβρόφ, που διατηρούν, ως γνωστόν, «επιρροές» σε κύκλους εθνικιστών στα Σκόπια. Φυσικά, οι εν λόγω επιπλέον διασφαλίσεις θα χρησιμοποιηθούν στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ως επιχειρήματα υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 19/1/2019