Πολλοί από τους συγκεντρωμένους στο συλλαλητήριο μετά τη ρίψη χημικών αντιμετώπισαν καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα και λιποθυμίες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης
Γιόγιακας.

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα μετά την εκτόξευση των χημικών. Πάρα πολλοί συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή εκδήλωση αντιμετώπισαν έντονα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμίες και γενικά ήταν μια κατάσταση ιδιαίτερα αποπνικτική. Ήταν τόσο έντονη η μυρωδιά που προκαλούσε δυσφορία σε όλους μας» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμα ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει την κύρια ευθύνη «και προφανώς εδόθη εντολή για εκτόξευση των χημικών».

Αναφερόμενος στην παροχή βοήθειας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανίας», διηγήθηκε τα όσα έγιναν: «Μόλις είδαμε τους συμπατριώτες μας να λιποθυμούν αμέσως- ήταν και ο κ. Σαμαράς εκεί, ο οποίος και αυτός συνέβαλε στη στήριξη και στη βοήθεια προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες και να μπουν συμπατριώτες μας και μικρά παιδιά που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα δυσπνοιακά φαινόμενα και λιποθυμίες που με την άμεση επέμβαση όλων μας μπορέσαμε να τους επαναφέρουμε και να λυθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε.

Ήταν μια συγκλονιστική μέρα από όλες τις απόψεις και παρόλο τα χημικά που εκτοξεύτηκαν είναι αξιοθαύμαστο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια, προσπαθώντας να κρατηθούν όρθιοι παρέμεναν για αρκετές ώρες μέσα σε αυτή την αποπνικτική κατάσταση που επικρατούσε για να διατυμπανίσουν την αγάπη τους για την πατρίδα.»

Αναφερόμενος στις παρενέργειες από τη ρίψη των χημικών: «Πέρα από τις άμεσες συνέπειες της δύσπνοιας, της δακρύρροιας και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα αυτά είναι και συνέπειες που σε βάθος χρόνου μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και κακοήθειες σε κάποιους συνανθρώπους μας.»