Πολλά σενάρια συζητήθηκαν και διακινήθηκαν το προηγούµενο διάστηµα µε αφορµή τον χρόνο των εκλογών, τη δυνατότητα να στηθούν πολλαπλές κάλπες τον Μάιο, αλλά και την εταιρεία που θα τις πραγµατοποιήσει. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι ταυτισµένες µε την εταιρεία Singular Logic, που τις έχει διεξαγάγει µε απόλυτη επιτυχία και χωρίς καθόλου σκιές.

Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, µε αφορµή δηµοσιεύµατα των «Παραπολιτικών» αλλά και προειδοποιητικές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, φούντωσαν οι πληροφορίες σύµφωνα µε τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει απευθυνθεί για συνεργασία σε άλλη εταιρεία και συγκεκριµένα στην ισπανική Indra. Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, πληροφορίες που ανέφεραν ότι έχει κατατεθεί η αδυναµία από πλευράς της Singular Logic να στηθούν τον Μάιο πολλαπλές κάλπες, ήτοι για εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές. «Μέχρι τρεις κάλπες το υπάρχον µοντέλο έχει δυνατότητες να λειτουργήσει, έστω και στα όρια των δυνατοτήτων του.

Αν πάµε όµως σε τέσσερις, τότε το ρίσκο καθίσταται ιδιαίτερα υψηλό», σηµείωναν, σύµφωνα µε παλαιότερο δηµοσίευµα των «Π», παράγοντες της Singular Logic. Οι διαψεύσεις για την αδυναµία διενέργειας τετραπλών εκλογών τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την πλευρά της εταιρείας, µετά το δηµοσίευµα των «Π», υπήρξαν µάλλον τυπικές και χλιαρές.

Αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι πριν από λίγες ηµέρες πραγµατοποιήθηκαν µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας διαδοχικά ραντεβού του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και του γραµµατέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, µε επιτελικά στελέχη της Singular Logic. Στις επαφές κατέστη απολύτως ξεκάθαρο από τον κ. Χαρίτση πως δεν υπάρχει κανένα έλλειµµα εµπιστοσύνης από πλευράς του υπουργείου, καθώς και ότι δεν έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις µε άλλες εταιρείες. «Εµείς θα κάνουµε εκλογές µαζί σας», φέρεται να τους ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτσης. Επί της ουσίας, ο πρώτος τη τάξει υπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για αλλαγή εταιρείας και µάλιστα φάνηκε να εµφανίζεται απολογούµενος για τη σχετική συζήτηση που άνοιξε µε ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς υπήρχαν πολλές σχετικές διαρροές.

Από εκεί και πέρα τέθηκαν επί τάπητος τα δεδοµένα που υπάρχουν, από τη στιγµή που δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Το µόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι θα πραγµατοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου τρεις εκλογικές αναµετρήσεις, για τις ευρωεκλογές, τους δήµους και τις περιφέρειες, και επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου για τους δήµους και τις περιφέρειες όπου δεν θα έχουν εκλεγεί δήµαρχοι και περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο.

Oι ερωτήσεις

Λόγω και τις περιρρέουσας ατµόσφαιρας, που είναι αµιγώς εκλογική, οι εκπρόσωποι της Singular Logic ρώτησαν τον υπουργό Εσωτερικών αν υπάρχει πιθανότητα οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο, κοινώς να υλοποιηθεί το σενάριο των τετραπλών εκλογών, όπως κατά κόρον γράφεται και λέγεται. Με χιουµοριστική διάθεση, ο κ. Χαρίτσης τους ρώτησε «ξέρετε κάτι παραπάνω;», χωρίς φυσικά τα στελέχη της εταιρείας να γνωρίζουν. Απλώς επικαλέστηκαν τα δηµοσιεύµατα του Τύπου αλλά και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης. Στο πλαίσιο αυτό, καλά διασταυρωµένες πληροφορίες σηµειώνουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι από αυτούς που εισηγούνται τη διενέργεια εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται πρώτιστα στις ερωτήσεις που έκαναν ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Πουλάκης στα στελέχη της Singular Logic, ενισχύοντας ακόµα περισσότερο τη φηµολογία περί τετραπλών εκλογών. Συγκεκριµένα, τους ρώτησαν αν υπάρχει τεχνικό πρόβληµα και αν είναι εφικτό να γίνουν όλες οι εκλογικές αναµετρήσεις την ίδια µέρα, κοινώς να γίνουν και οι εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου ή, έστω, στις 2 Ιουνίου. Τα στελέχη της εταιρείας, επικαλούµενα και τη µεγάλη εµπειρία που έχουν αλλά και την προετοιµασία που έχουν κάνει το τελευταίο διάστηµα, δεσµεύθηκαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πως δεν θα προκύψει κανένα ουσιαστικό πρόβληµα. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η Singular Logic ακολουθεί τη µέθοδο της προσοµοίωσης για να «τεστάρει» σε ρεαλιστικό περιβάλλον τη δυνατότητα του λογισµικού και την ικανότητα του προσωπικού της να εγγυηθεί τη διενέργεια πολλαπλών εκλογών. Αυτήν τη µεθοδολογία είχε ακολουθήσει και ενόψει των πολλαπλών εκλογών µε τρεις κάλπες τον Μάιο του 2014, την ίδια έχει την πρόθεση να εφαρµόσει και στην παρούσα, ακόµα πιο απαιτητική συγκυρία.

Πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι η εταιρεία από τον περασµένο Οκτώβριο κάνει προσοµοιώσεις µε τέσσερις κάλπες και φαίνεται ότι έχει πλέον την τεχνογνωσία να αντιµετωπίσει όλα τα ενδεχόµενα. Αλλωστε, όπως σηµείωναν οι γνώστες, η εµπειρία του επικεφαλής της εταιρείας, Ανδρέα ∆ρυµιώτη, ο άρτιος τεχνικός εξοπλισµός και η τεχνογνωσία που έχει συσσωρευθεί επιτρέπουν βάσιµη αισιοδοξία.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που δηµιουργήθηκε από τη σχετική συζήτηση είναι πως στο υπουργείο Εσωτερικών θέλουν να είναι έτοιµοι για «παν ενδεχόµενο» και πολύ περισσότερο να απαντήσουν θετικά στην περίπτωση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τούς ρωτήσει αν µπορούν να στηθούν οι εθνικές κάλπες µαζί µε τις υπόλοιπες τρεις.

«Καίγονται» για τα γκάλοπ

Ανεξάρτητα από τις προχωρηµένες επαφές που έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών µε τη Singular Logic, το σύνολο των πολιτικών δυνάµεων λειτουργεί µε εκλογικούς όρους. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναµένουν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων που τρέχουν τις τελευταίες ηµέρες µετά την αποχώρηση Καµµένου από την κυβέρνηση και την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης. Οι επιτελείς του Μαξίµου ευελπιστούν ότι η ψαλίδα θα κλείσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη συσπείρωσή του. Ποντάρουν τόσο στα θετικά νοµοσχέδια και τα µέτρα ανακούφισης των πολιτών όσο και στα ανοίγµατα που κάνει ο πρωθυπουργός στην Κεντροαριστερά, κάτι που ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο νέο κυβερνητικό σχήµα.

Από την άλλη, στην Πειραιώς πορεύονται µε τη βεβαιότητα πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ν.∆., καθώς η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια και θα µεγαλώσει ακόµα περισσότερο όταν ψηφιστεί η Συµφωνία για τις Πρέσπες. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.∆. παρακολουθούν µε ξεχωριστό ενδιαφέρον τις διεργασίες στον ενδιάµεσο χώρο, όπου τόσο το Κίνηµα Αλλαγής όσο και το Ποτάµι αντιµετωπίζουν µεγάλα προβλήµατα συνοχής, µε το κόµµα του κ. Θεοδωράκη να απειλείται µε διάλυση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Στα αριστερά και στα δεξιά καταγράφεται κινητικότητα, από την οποία ωστόσο φαίνεται ότι µπορεί να προκύψει κάτι ελκυστικό. Με µεθοδικό τρόπο δουλεύει το ΚΚΕ, που φαίνεται πως θα αυξήσει τα ποσοστά του και θα διεκδικήσει µε αξιώσεις την τρίτη θέση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 19/1/2019