Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου που μια ψηφοφορία συγκεντρώνει μία τόσο «πολύχρωμη» πλειοψηφία. Και μπορεί κάποιοι να θυμηθούν και πιο πρόσφατες περιπτώσεις, όπως το Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015, όμως αυτή περιείχε το «ΝΑΙ» της κομματικής γραμμής. Τώρα κάνουμε λόγο – εκτός από τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος και για «ψαράκια» από τέσσερα ακόμη κόμματα, βουλευτές που είτε διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, είτε αποσκίρτησαν, είτε προέρχονται από διάσπαση και τους… ψάρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, η Συμφωνία θα ψηφιστεί πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικούς ακόμη αντάρτες, όπως:

• τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, πρώην Ένωση Κεντρώων που τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
• την Κατερίνα Παπακώστα, πρώην βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας
• τους Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, πρώην βουλευτές και υπουργούς των ΑΝΕΛ που έχουν διαγραφεί,
• τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που τυπικά παραμένει στους Ανεξάρτητους Ελληνες,
• τους 3 εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη
• τον Σπύρο Δανέλλη, ανεξάρτητο βουλευτή προερχόμενο από το Ποτάμι
• τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, επίσης διαγραμμένο αλλά από την Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΚΙΝΑΛ και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

Τι έλεγε η Κατερίνα Παπακώστα όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:
«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»

Ψηφίζουν οι πρώην των ΑΝΕΛ

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από 2 διαγραφέντες βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον εν αναμονή της διαγραφής του από τον Πάνο Καμμένο Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Κουντουρά και Παπαχριστόπουλος ετοιμάζονται να την ψηφίσουν χωρίς κανείς να έχει μπεί στον κόπο να εξηγήσει την δική του προσωπική κωλοτούμπα.

«Ναι» και από το Ποτάμι

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από τους 3 εναπομείναντες βουλευτές Ποταμιού, δηλαδή τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη. Η απόφαση του επικεφαλής του κόμματος να υπερψηφίσει την Συμφωνία μπορεί να προκάλεσε την διάσπαση του Ποταμιού, με την αποχώρηση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Μαζί τους θα ψηφίσει και η διαγραφείς Σπύρος Δανέλλης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι κακές γλώσσες τον θέλουν να πολιτεύεται στις επόμενες εκλογές με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» και από τον διαγραμμένο Θανάση Θεοχαρόπουλο

Ετερος διαγραμμένος που θα ψηφίσει επίσης την Συμφωνία είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση στην υπόθεση της Συμφωνίας, του στοίχισε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ΚΙΝΑΛ και τώρα η Φώφη Γεννηματά οδηγεί το κόμμα της σε Συνέδριο ώστε να δοθεί τέλος στην πολυφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι άστεγος πολιτικά.