«Ναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε λύση στο Σκοπιανό. Και ναι η κυβέρνηση Καραμανλή ήθελε λύση. Και η πίεση των Αμερικανών εκείνη την περίοδο ήταν κολοσσιαία», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής,  εξηγώντας ότι η πλευρά των Σκοπίων ήταν εκείνη που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας την περίοδο Καραμανλή, επειδή δεν της παραχωρήθηκε η γλώσσα και η εθνότητα».

Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη αφορούσε κυρίως απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Κοτζιά που είχε προηγηθεί.

Ο βουλευτίνα της ΝΔ δίνοντας τις δικές της εξηγήσεις για το θέμα το Σκοπιανού ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Θαύμασα την αλαζονεία και τον ναρκισσισμό του κ. Κοτζιά, τον τρόπο που παρουσιάστηκε μπροστά σας και σας είπε ότι επί 40 χρόνια ήταν όλοι άχρηστοι ή μειωμένης πατριωτικής της συνείδηση.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι έτσι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν μία και καλή. Ναι εμείς θέλαμε λύση».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι υποστήριζε την ίδια θέση το 2017 «τα ξέχασε όμως όταν έβαλε την υπογραφή του». «Αλλά να λέμε το δίκιο και την αλήθεια. Στην απάντηση γιατί εμείς δεν συμφωνήσαμε. Ούτε γιατί δεν θέλαμε ούτε γιατί είμαστε εθνικιστικές αλλά διότι δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα στους Μακεδόνες», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.   

«Μου λέτε ότι είναι σταθερότητα αυτή η συμφωνία στα Βαλκάνια. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα δράσει αποσταθεροποιητικά. Γιατί βάζοντας το καπέλο του Μακεδόνα σε ένα πολυεθνικό κράτος αφήνετε ανοιχτή την κερκόπορτα», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.