Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και φίλιων πυρών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ξιφουλκούν ευθέως κατά του Πάνου Καμμένου, συνεδριάζει το μεσημέρι η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στην οποία θα επιχειρηθεί η «βελούδινη» διάσωση του αρχηγού των ΑΝΕΛ.

Είχε προηγηθεί ο τραγέλαφος με την παράδοση της έδρας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, στον οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο τελευταίος, μετά από σιγή αρκετών ημερών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 έριξε φως στο σενάριο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί και αφορά την διατήρηση της ιδιότητας του αρχηγού κόμματος τόσο για τον κ. Καμμένο όσο και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η συνεδρίαση θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του Κανονισμού».

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο κ. Καμμένος ακόμη κι αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου (και την αντικατάστασή του από τον Τέρενς Κουίκ) να διατηρήσει την ιδιότητα του αρχηγού των ΑΝΕΛ και στην Βουλή και ορισμένα προνόμια που προκύπτουν από αυτή, όπως είναι η συμμετοχή του στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής και πιθανόν και κάποια άλλα προνόμια που μπορεί να αφορούν στην κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματος του.

Τα ίδια φυσικά θα ισχύσουν και για τον Σταύρο Θεοδωράκη -που έμεινε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα- και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό εφόσον το κόμμα του πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών που προβλέπει σήμερα ο Κανονισμός. Με αυτό το ενδεχόμενο «φλερτάρει» εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος, εμφανίστηκε γενναιόδωρος σε σχέση με όλα αυτά τα σενάρια. Από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του Κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ.»

Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα ότι η έδρα της Β' Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β' Αθηνών ανήκει στους ΑΝΕΛ. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Λαμία εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, λέγοντας πως με τη στάση του «προκαλεί θλίψη καθώς αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση-'κουρελού'».

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος πήρε θέση κατά της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, που δεν θα έχει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, λέγοντας πως μια μονομερής ενέργεια θα εκληφθεί ως συναλλαγή με τον κ. Καμμένο.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 είπε: «Εάν ήταν στο δικό μου χέρι εγώ θα έκανα διαβούλευση με όλα τα κόμματα. Αν κατανοούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού έχει καλώς, αλλιώς αν γίνεται κάτω από τους εκβιασμούς του Καμμένου το αποκλείω. Η συμφωνία και ο διάλογος με όλα τα κόμματα είναι πρόθεση για να αλλάξει ο κανονισμός. Αλλιώς να μείνει ως έχει, διότι οι μονομερείς ενέργειες θα εκληφθούν ως συναλλαγή.»