«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας» ειχε πει o Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του το 2015.

Βέβαια όλα αυτά για την «πρώτη φορά αριστερά» είναι ψιλά γράμματα, αφού τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Όπως, η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δηλώνει ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν και τον καλεί να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση πρόκειται για επίσημη παραβίαση του ελληνικού συντάγματος. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Η έλλειψη σεβασμού των κυβερνώντων στους Θεσμούς φάνηκε από το γεγονός και μόνο ότι ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε στο γραφείο του τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον έπεισε να μην παραιτηθεί τώρα αλλά… από Δευτέρα μέχρι να βρουν τη φόρμουλα αλλαγής του κανονισμού.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,2, η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση δεν ελέγχεται η Βουλή από την κυβέρνηση για αυτό από το σύνταγμα απαγορεύεται η έκφραση γνώμης της κυβερνήσεως για τον κανονισμό της Βουλής

Σπυράκη για Τσίπρα: Συμπεριφέρεται στον Βούτση σαν να είναι υφιστάμενός του

Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη παρατήρησε ότι «ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου».

«Ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον κανονισμό ενώ πριν μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του το είχε προαναγγείλει. Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενο του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή» υπογράμμισε η Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Μαλέλης: Θεσμική εκτροπή που εξευτελίζει κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού

 «Μόνο η λέξη παρακμή μπορεί να αποδώσει τα όσα διαδραματίζονται σήμερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Συναλλαγές, υπόγειες διαδρομές και αντιθεσμικές κινήσεις είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πολιτική» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, μιλώντας στον Σκάι.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής είπε πως το κόμμα του «είναι αντίθετο σε όλη αυτή τη θεσμική εκτροπή που εξευτελίζει κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού. Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Στ. Μαλέλης, καταλήγοντας πως «η θωράκιση της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να διαλύσουν τη χώρα».

Πυρά Δημήτρη Καμμένου κατά Βούτση: Συνεχίζει το πραξικόπημα

Δεν προβλέπεται ανεξάρτητος βουλευτής να συμμετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.

Κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βουλής ότι κάνει αυτό που τον βολεύει και συνεχίζει το πραξικόπημα.

Σημείωσε πως η επιστολή Τσίπρα στον Βούτση είναι ωμή παρέμβαση.

Βενιζέλος: Ευτελισμός της Βουλής και του Προέδρου, θρασεία ομολογία του πρωθυπουργού

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστολή του κ. Τσίπρα στον κ. Βούτση, δήλωσε τα εξής:

Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του.

Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης «θεσμικής ευαισθησίας» που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής - ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιητών κυβερνητικών εταίρων.