Την πρόθεσή τους να συνταχθούν σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο πλευρό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν πριν από λίγη ώρα, οι «6» βουλευτές που κατά την τελευταία πρόταση εμπιστοσύνης στήριξαν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με επιστολές προς το Σώμα που διάβασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Τάσος Κουράκης, οι «6» δήλωσαν πως σε συνέχεια της θετικής ψήφου στην πρόταση εμπιστοσύνης και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, εφεξής η ψήφος τους θα προσμετράται με αυτές της συμπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης, ουσιαστικά μπορούν πλέον να υπολογίζονται στην πλειοψηφία, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πραγματοποιείται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί η πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα είχε προκληθεί μεγάλη θεσμική αναστάτωση αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί διαπιστωθεί η πλειοψηφία στα νομοσχέδια, όταν αυτά ψηφίζονται από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις των βουλευτών δεν συνιστούν προσχώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δε ενδιαφέρον να φανεί αν η στήριξη του κ. Ζουράρι (εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της FYROM), σημαίνει ανεξαρτητοποίησή του από τους ΑΝΕΛ, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει το εξής παράδοξο: μετέχει σε ΚΟ της αντιπολίτευσης ενώ στηρίζει την κυβέρνηση. Πέραν δηλαδή των κ.κ. Παπακώστα, Κόκκαλη, Κουντουρά και Δανέλλη, οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις βρίσκονται στο κόμμα του κ. Καμμένου αποτελώντας πρόσωπα κλειδιά για την επιβίωση της ΚO των ΑΝΕΛ.

Με μια λακωνική δήλωση-αποστροφή, απάντησε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Βουλής στο κατά πόσο είναι εφικτό οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να προσχωρήσουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν απαντώ! Κοντός ψαλμός», αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων οι επιστολές-Τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής  

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της βουλής ο Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε από την Έδρα ότι ο Νίκος Βούτσης θα θέσει τις επιστολές των «προθύμων» στην Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να ληφθεί μια απόφαση.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση εφευρίσκει μια ακόμη «λύση» που κινείται στις παρυφές του Κανονισμού της Βουλής, μήπως ξεπεράσει τον σκόπελο της δεδηλωμένης.

Ήτοι, να θεσπίσει άλλη πλειοψηφία, απαλλαγμένη από τον Πάνο Καμμένο, δίχως ωστόσο να χρειαστεί αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Χωρίς προηγούμενο: Σε δύο ΚΟ Παπαχριστόπουλος –Ζουράρις  

Αιφνιδιαστικά, συντονισμένα, και με μια πάγια εντολή, δίνοντας λευκή επιταγή στην κυβέρνηση οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές, με επιστολές τους δήλωσαν ότι από εδώ και στο εξής η ψήφος τους θα προσμετράτε στην κυβερνητική πλειοψηφία.  

Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, εκτός από την άνευ προηγούμενου εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, σημειώνουν και μια ακόμη πρωτοτυπία.

Εκτός από «πρόθυμοι» είναι πια και «δεκανίκια» τόσο για τον Πάνο Καμμένο, όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού θα προσμετρούνται – ή έτσι θέλουν τουλάχιστον - σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες…! Ανάλογα πώς βολεύει, μια θα είναι ΑΝΕΛ, και μια ΣΥΡΙΖΑ…!  

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο» λέει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως  «τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή.

Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ. Ζουράρις και Παπαχρηστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».