Επανήλθε η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, αυτή τη φορά με αφορμή την επικήρυξη των «8» αξιωματικών που είχαν βρει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν -τον Ιούλιο του 2016.

«Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, εντάσσοντάς τους σε λίστα 74 καταζητούμενων, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έστειλε σκληρά μηνύματα προς την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, δηλώνοντας ότι θα τεθούν ζητήματα Αιγαίου, υφαλοκρηπίδας, νησιών και τουρκικής μειονότητας.

Ειδικότερα, στην ατζέντα των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν, Ιμπραϊμ Καλίν, θα περιλαμβάνει θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, η «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, όπως τη χαρακτήρισε, η μειονότητα των Ελλήνων στην Τουρκία, αλλά και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα νησιά..