Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένη, διήρκησε η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κάνοντας σαφή αναφορά στους μουφτήδες της Θράκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να εκδόσει τους «8» αξιωματικούς.

Παράλληλα, συμφώνησαν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία των δύο πλευρών για ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. «Μπορούμε να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τις 18:50 αλλά καθυστέρησε λόγω των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι απόψε θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  

Ερντογάν: Φέρτε πίσω τους «8»

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μία παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μετανάστευση, θεωρούμε ότι έχουμε υπερβολικό βάρος. Αυτή τη στιγμή, περιθάλπτουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια για αυτό. Θα πρέπει ακόμη να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγαίο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο», σημείωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλογίζοντας της ότι δεν τηρεί τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά θέματα τρομοκρατίας, όπως τα αποκάλεσε, ονόμασε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός χάρτης ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας σαφή αναφορά στους 8 που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Περιμένω να σεβαστείτε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους από το πραξικόπημα και να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που περιθάλπτει», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος που, παράλληλα, υποσχέθηκε «άνοιγμα για τις θρησκευτικές μειονότητες». 

Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε πρακτικά ανταλλάγματα για τους μουφτήδες της Θράκης λέγοντας: «Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι κλειστή τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ότι επί μακρό χρονικό διάστημα είναι κλειστή είναι μοναδική. Είχα πάει στο σχολείο επίσκεψη στη Χάλκη και είχα γνωρίσει έναν σοφό καθηγητή με μία πλούσια βιβλιοθήκη. Στις διμερείς συνομιλίες μου με τον Τσίπρα του είπα ότι 38.000 βιβλία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη. Το 1971, η Σχολή έκλεισε και τώρα δεν υπάρχει εκπαίδευση στη θεολογική σχολή. Ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το φέρνουν στην ατζέντα και εγώ τους απαντάω "ελάτε να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων"». 

Τσίπρας: Θέτουμε βάσεις για να λυθούν τα Ελληνο-τουρκικά προβλήματα

Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» το πραξικόπημα στην Τουρκία ενώ συμπλήρωσε ότι «ήμουν από τους πρώτους που σας τηλεφώνησαν εκείνο το βράδυ για να σας εκφράσω τη στήριξη της Ελλάδας, μίας χώρας που υποστηρίζει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία». «Αργότερα, όμως, υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν εμπόδια στη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αντιπαραθετική ρητορική και αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο και επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα αλλά και η υπόθεση των 8 στρατιωτικών που αποτέλεσε αγκάθι για τις σχέσεις μας, όπως και αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρέθηκαν στην Τουρκία».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή και την περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε διέξοδο αλλά να αναζητούμε το παράθυρο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Στην οικονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και τους λαούς μας οφείλουμε να τους ακολουθήσουμε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για αλληλοκατανόηση των ανησυχιών των δύο χωρών. Για τη συνάντησή τους στην Ελλάδα, ανέφερε: «Η επίσκεψή σας ήταν πετυχημένη ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου. Έχω ένα μικρό ρεκόρ γιατί σε τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα τέσσερις φορές την Τουρκία και έχουμε συναντηθεί άλλες τόσες σε διεθνή fora. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και θεωρώ ότι οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν της συνάντησής μας θα βοηθήσουν προς αυτό τον τομέα».

Για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θα πρέπει «να υπάρξει λύση προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να γίνει η Κύπρος μία φυσιολογική χώρα». «Θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε προπαρασκευαστικές συζητήσεις πριν από οποιαδήποτε συνάντηση. Ήδη σε κάποια ενεργειακά πρότζεκτ συνεργαζόμαστε (π.χ ΤΑΡ) ή θα θέλαμε να έχουμε πιο στενή συνεργασία», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συμφωνία για ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονικής και δημιουργία νέου επιχειρηματικού forum που θα βοηθήσει ώστε να φύγει η Ελλάδα από την οικονομική δοίνη που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. «Συμφωνήσαμε να συνεργατούμε για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και συζητήσαμε για την προοπτική της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι «στηρίζω απόλυτα την ένταξή της που θα συνεισφέρει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα ως κράτος - δικαίου δεν καλοδέχεται τους πραξικοπηματίες αλλά αυτό που προέχει είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα και τα δίκτυα των διακινητών που δραστηριοποιούνται σε Έβρο και Τουρκία αλλά και κάθε ύποπτο που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή γειτονία και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκλησή του να επισκεφτεί Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι «πιστεύω πως υπάρχει δυνατότητα να επενδύσουμε στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Μάλιστα, έκανε λόγο για επίλυση των ζητημάτων με τη «Βόρεια Μακεδονία» και ευκαιρία να διαμορφωθεί ειρηνικό κλίμα στο Αιγαίο που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών. «Η συνάντηση αυτή είχε ως αντικείμενο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αργότερα να κάνουμε βήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Η δυνατότητα συνομιλίας που είχαμε ήταν αποτελεσματική», κατέληξε.

Ερωτηθείς από τούρκο δημοσιογράφο για την επιστροφή των οχτώ τούρκων αξιωματικών, απάντησε: «Επαναλαμβάνω την κατηγορηματική αντίρρηση της Ελλάδας να παραδώσει τους αξιωματικούς. Η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να ευνοήσει πράξεις που αντίκεινται στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα και η δικαιοσύνη γίνεται σεβαστή από όλους. Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν για το κατά πόσο θα είναι πιο αποτελεσματική στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης στα σύνορά μας και στον τομέα αυτόν πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να αποδώσουν καρπούς». 

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική προεδρία στις οποίες αποτυπώνονται «σφιγμένα χαμόγελα» των δύο ανδρών: