Τα κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα είναι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σε ένα συνέδριο με εμφανή μηνύματα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Το πολιτικό γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ επέλεξε την Αθήνα ως το μέρος όπου θα διεξαχθεί το πρώτο του συνέδριο για το 2019 - θα ακολουθήσει μόλις ένα ακόμα, πριν από τις ευρωεκλογές.

Το ανώτατο όργανο της ΚΟ του ΕΛΚ αποτελείται από περίπου 80 ευρωβουλευτές, που κατέχουν υψηλόβαθμα πόστα στις Βρυξέλλες: αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου, πρόεδροι επιτροπών και, φυσικά, ο επικεφαλής της ομάδας, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, που είναι παράλληλα υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και, βέβαια, ο Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Βέμπερ, που είχε δώσει το «παρών» και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο, θα έρθει ξανά μέσα στην άνοιξη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας του (listening tour). Η τριήμερη συνάντηση θα ξεκινήσει με επίσημο δείπνο την Τετάρτη το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί τόσο στην Ολομέλεια όσο και σε συζήτηση σε ξεχωριστό πάνελ, ενώ από τη ΝΔ ομιλητής θα είναι, επίσης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του και για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης -και μια από τις βασικές θεματικές του ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών- είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως της νεανικής, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για νέες δουλειές, με υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, μέσα από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Θα εξηγήσει ότι, για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική της υπερφορολόγησης και να δοθούν στοχευμένα κίνητρα για νέες επενδύσεις.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ένα «asset», ένας πολιτικός στον οποίο ποντάρουν, επειδή εκτιμούν ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και για αυτό τον στηρίζουν με κάθε τρόπο. Στις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου, παράλληλα, το ΕΛΚ υπολογίζει στην αύξηση της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ. (ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα που είναι σε άνοδο), ώστε, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του, που του επιτρέπει σήμερα να έχει από τις τάξεις του τόσο τον πρόεδρο της Κομισιόν (Γιούνκερ) όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τουσκ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ταγιάνι).