Με 153 θετικές ψήφους εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η κύρωση της συμφωνίας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι πέντε από τους «έξι» που έχουν δηλώσει ότι συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση (Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης). Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν επίσης οι βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς. Κα΄τά ψήφισαν 140 βουλευτές και «παρών» ένας (Γρηγόρης Ψαριανός).

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε εν μέσω υψηλών εντάσεων, αντεγκλήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σφοδρές συγκρούσεις κορυφής (Τσίπρα – Μητσοτάκη), αλλά και με την οριστική «υπογραφή» του επεισοδιακού διαζυγίου μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα που οδήγησε στην διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, και στην διάλυση της ΚΟ του Πάνου Καμμένου.

Σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε ακόμη μια φορά ενώπιον της Ολομέλειας απολογούμενος για την Συμφωνία και επιχείρησε να υπερασπιστεί και πάλι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσιπρας επέμενε ότι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μάλιστα εκτίμησε ότι στην Βενεζουέλα θα γίνουν πιο γρήγορα από ότι στην χώρα μας.

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Δεν σας φθάνει να ζητάτε στην Ελλάδα τώρα ζητάτε και στην Βενεζουέλα. Στην Βενεζουέλα θα γίνουν πιο γρήγορα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, δε, ότι η ΝΔ θα διαψευστεί από την κάλπη των ευρωεκλογών, καθώς όπως υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στήσει μια ψευδή εικόνα.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το πρόβλημα για να εξηγήσει στο κόμμα και τον λαό γιατί πήρε αυτά τα ποσοστά. «Πέφτετε στις παγίδες που εσείς στήνετε. Εσείς διατυμπανίζατε ότι θα μειωθούν οι συντάξεις, ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν θα βγει η χώρα στις αγορές. Βγήκε η χώρα στις αγορές ξανά», τόνισε και προειδοποίησε τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ο πολίτικος αρχηγός του οποίου τα αφηγήματα έχουν διαψευστεί. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε το διαζύγιο με τον Π. Καμμένο:

«Την επομένη βγήκατε να πείτε ότι είναι σικέ το διαζύγιο ότι είναι στημένα όλα αυτά , μετά έγινε εκβιαστικό διαζύγιο. Σας βλέπει ο λαός διαρκώς να λέτε ψέματα και προβλέψεις που διαψεύδονται». Λίγο αργότερα δεν έκρυψε την ενόχληση του για την πρόσφατη δήλωση του κ. Βέμπερ σχετικά με τα πλεονάσματα. Κόντεψε μάλιστα να χαρακτηρίσει τον κ. Βέμπερ ως… ακροδεξιό.

«Έχετε εναποθέσει σε έναν καλό σας φίλο, τον κ. Βέμπερ - δεν είναι κι όλο το ΕΛΚ ευχαριστημένο με τον κ. Βέμπερ- όλες σας τις ελπίδες ώστε η γερμανική κυβέρνηση να αποτρέψει τον άθλιο ΣΥΡΙΖΑ και τον άθλιο πρωθυπουργό μην εφαρμόζοντας την μη περικοπή των συντάξεων.

Αυτός ήταν ο κ. Βέμπερ και αυτός εσείς πέρυσι το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα η τακτική σας είναι υπονόμευση της κυβέρνησης σε κάθε της προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τη ΝΔ ότι είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές! Κάλεσε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη Εδώ αν «αλλάξετε τακτική και θέλετε να στηρίξετε να πάμε (σ.σ. στις Βρυξέλλες) μαζί να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο».          

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ζει μέρες ντροπής»

Για κυβέρνηση που μεταχειρίζεται μέσα όπως η αυτογελιοποίησή της, αλλά και οι εκβιασμοί έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για πολιτική συναλλαγή και εκβιασμούς σε κοινή θέα. Κάνοντας λόγο για παζάρια σημείωσε ότι έχει αλλοιωθεί η αντιπροσωπευτικότητα του κοινοβουλίου και ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών για να ανασάνει η χώρα.

Η Ν.Δ. καταψηφίζει την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων όπως ανακοίνωσε. Παράλληλα, μίλησε για εκβιασμούς, την ώρα που «συνειδήσεις αντηλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα είτε για να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είτε για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών». Εξάλλου, όπως είπε, η ένταξη των Σκοπίων θα ψηφιστεί με δανεικές ψήφους και με τον κ. Καμμένο να παίζει το ίδιο θέατρο που έχει ξεκινήσει από πέρσι την άνοιξη.

«Η Ελλάδα ζει μέρες ντροπής», είπε και ειδική μνεία έκανε στους πρόθυμους βουλευτές:

«Έχουμε επίσης «ανεξάρτητους», υποτίθεται, βουλευτές - που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν  ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ». Υπογράμμισε δε πως αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει και το θέμα της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Διότι γνωρίζει πως δεσμεύει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών αφού επανέλαβε τις επτά αλήθειες σχετικά με το Σκοπιανό κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες: Το κείμενο αυτό συντάχθηκε και προωθήθηκε, ώστε στο τέλος να αφορά μόνο κάποιες ταμπέλες οι οποίες θα ξαναβαφτούν.

Στην πράξη, ακόμη κι ο τυπικός όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα παραγνωρίζεται καθώς η μοναδική ταυτότητα και γλώσσα θα συμπαρασύρουν το όνομα. Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι. Δεν άκουσε τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα τους συλλαλητήρια. Αγνόησε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διατηρούν αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας. Και συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του!          

Ρέκβιεμ Καμμένου

Με ένα δακρύβρεχτο σόου κι ένα μοιρολόι των όσων έχασε ο Πάνος Καμμένος (καρέκλες, προνόμια, ΚΟ), έπεσε η αυλαία του διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και της κοινοβουλευτικής ύπαρξης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος με σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ψυχρό εκτελεστή που του πήρε το κεφάλι και το περιφέρει στην Τουρκία και στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός ανέφερε πως του έδωσε την ευκαιρία να μην γίνει ένας νέος Αντώνης Σαμαράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η τελευταία ομιλία Καμμένου ως αρχηγού ΚΟ καθώς κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή με την οποία διαγράφει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.