Ημερολόγια Καταστρώματος – Αφιέρωμα 15 Αύγουστος
Ημερολόγια Καταστρώματος – Αφιέρωμα 15 Αύγουστος Αντώνης Πρέκας
Τα γκάλοπ του Μαρτίου περιμένουν στο Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών
ywdzp9iaay0xore0ogih
Πολιτική

Τα γκάλοπ του Μαρτίου περιμένουν στο Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών

Η αποκαρδιωτική εικόνα των δημοσκοπήσεων και ποιοι συνεργάτες του Τσίπρα πιέζουν για τετραπλές κάλπες τον Μάιο

Τα πάντα σχετικά µε τις τελικές αποφάσεις της πρωθυπουργικής αυλής θα εξαρτηθούν από την πορεία των µετρήσεων. Βλέπετε, τo φάντασµα των αρνητικών δηµοσκοπήσεων πλανάται εδώ και καιρό πάνω από το Μαξίµου, εξέλιξη που δείχνει ή, κατά άλλους, φέρνει κάλπες τον Μάιο µαζί µε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Από τα στοιχεία που συλλέγουν το τελευταίο διάστηµα οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, προκύπτει ένα συνεχώς διευρυνόµενο ρεύµα, που συνοψίζεται στη λέξη «φύγετε». Η διαφορά µε τη Ν.∆. κινείται σε διψήφια ποσοστά, γεγονός που επηρεάζεται και από τη µεγάλη φθορά που παρουσιάζει η εικόνα του πρωθυπουργού.

Η ανησυχία των συνεργατών του κ. Τσίπρα ενισχύεται από την επίδραση που έχει σε σηµαντικά τµήµατα των ψηφοφόρων η Συµφωνία των Πρεσπών, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Σέρρες και η Πιερία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 10%. 

Σε αυτήν την εικόνα πρέπει να προστεθούν και τα δυσάρεστα µηνύµατα για τους υποψηφίους του κόµµατος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όσες δηµοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, τα ποσοστά παραπέµπουν στις περιόδους που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε µάχη για την είσοδό του στη Βουλή. Αποκαρδιωτικά είναι τα ποσοστά πρώτα και κύρια στο λεκανοπέδιο και συγκεκριµένα για τον Νάσο Ηλιόπουλο στον δήµο της Αθήνας και τον Νίκο Μπελαβίλα στον δήµο του Πειραιά. Αµφότεροι κινούνται σε µονοψήφια ποσοστά, χωρίς καµία ιδιαίτερη προοπτική, δεδοµένου ότι, εκτός των άλλων, είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ο κ. Ηλιόπουλος, για παράδειγµα, στην έρευνα της εταιρείας Οpinion Poll συγκέντρωσε ποσοστό 6%, ενώ σε έρευνα που έγινε στον Πειραιά για λογαριασµό ιδιώτη επιχειρηµατία ο κ. Μπελαβίλας κινείται, πάνω-κάτω, στα ίδια ποσοστά. Εξίσου αποθαρρυντικά είναι και τα µηνύµατα που λαµβάνουν από τους υποψηφίους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, ιδίως όπου το κυβερνών κόµµα δεν «κρύβεται» πίσω από υποψηφίους του Κινήµατος Αλλαγής.

Σύµφωνα µε τους παροικούντες το Μαξίµου, τα προαναφερθέντα φαίνεται να επηρεάζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού. Με την έννοια ότι είναι σε µία φάση που καλείται να πάρει αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αν επιβεβαιωθούν οι δηµοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστεί δεινή ήττα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η ψαλίδα να ανοίξει ακόµα περισσότερο στις εθνικές εκλογές, που αρχικώς ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν να πραγµατοποιήσει τον Οκτώβριο. Κοινώς, ότι θα δηµιουργηθεί ένα µεγάλο κύµα απογοήτευσης και ηττοπάθειας στο στελεχικό δυναµικό και στον κόσµο του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο στην πλειονότητα των αναποφάσιστων, που συνήθως ακολουθεί το ρεύµα του νικητή.

Καταληκτικό σηµείο για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου αναφορικά µε τις αποφάσεις που θα λάβουν, είναι ο Μάρτιος, όταν θα έχουν τρέξει τις τελικές έρευνες. Κατά την εκτίµησή τους, το προσεχές διάστηµα θα ξεδιπλωθεί όλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει φανεί η (όποια) απήχηση των κοινωνικών µέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου µισθού, οι 120 δόσεις, η ρύθµιση των δανείων, η νέα διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ευελπιστούν ότι τα προαναφερθέντα µέτρα µπορεί να αλλάξουν τη φορά των πραγµάτων και να κλείσουν την ψαλίδα, ενώ εκτιµούν ότι όσο θα κυλά ο χρόνος τόσο οι πολίτες θα «ξεχνούν» τη Συµφωνία των Πρεσπών. Συµπερασµατικά, θα λέγαµε πως αν τον Μάρτιο οι δηµοσκοπήσεις είναι πολύ κακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθούν και δεν θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο. Αντιθέτως, αν το κλίµα αρχίζει να βελτιώνεται, τότε η πολιτική λογική λέει πως οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Oι κορυφαίοι πιέζουν τον Τσίπρα για τον Μάιο

Χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύµατος εντός της κυβέρνησης αποκτά το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόµενο Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις µέσα στον Μάρτιο, οπότε και θα έχει ολοκληρωµένη εικόνα για το εύρος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ µέσα από την αναλυτική αξιολόγηση των αποτελεσµάτων που θα προκύψουν από τις διενεργούµενες για λογαριασµό του Μεγάρου Μαξίµου δηµοσκοπήσεις.

Η µοναδική περίπτωση πλέον για να αποτραπεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον τελευταίο µήνα της άνοιξης βασίζεται στην προσδοκία του πρωθυπουργού ότι οι δηµοσκοπήσεις του επόµενου διµήνου θα εγγυώνται ένα αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές, που δεν θα δίνει στη Ν.∆. προβάδισµα µεγαλύτερο από πέντε µονάδες. Κατά τον πρωθυπουργό, η παροχή δηµοσκοπικών εγγυήσεων για µια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές µε τη διαφορά από τη Ν.∆. να κυµαίνεται σε ποσοστά της τάξεως του 4%-5% θα είναι σηµάδι ενθάρρυνσης.

Ωστόσο, κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Α. Φλαµπουράρης, ∆. Τζανακόπουλος, Χ. Σπίρτζης, Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. ∆ραγασάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης µε τον γραµµατέα της Κ.Ε., Π. Σκουρλέτη, επιχειρηµατολογούν ήδη κατά του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας.

Ταυτόχρονα, όµως, προβάλλουν και επιπλέον παρατηρήσεις για να καταδείξουν πως ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος για τη µακροηµέρευση της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας, Γ. ∆ραγασάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέµα των «κόκκινων» δανείων ως προς την επέκταση των ευεργετικών διατάξεων του Νόµου Κατσέλη, ενώ το οικονοµικό επιτελείο µε τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη µε το ζόρι πασχίζουν να βρουν βιώσιµες λύσεις για τη διευκόλυνση των φορολογουµένων µέσα από την εφαρµογή του σχεδίου καταβολής των 120 δόσεων. Αλλοι υπουργοί, όπως οι Ν. Παππάς, Α. Φλαµπουράρης και ∆. Τζανακόπουλος, θεωρούν πως σε περίπτωση απόπειρας εξάντλησης της τετραετίας θα εξασθενήσει η δυναµική των τελευταίων «φιλολαϊκών» µέτρων, ταυτόχρονα επισηµαίνουν και τη σταδιακή απαξίωση του αφηγήµατος περί παλαιού, διεφθαρµένου πολιτικού συστήµατος. Μία ακόµη σηµαντική επισήµανση που δέχεται ο πρωθυπουργός προκειµένου να αντιληφθεί πως οι εκλογές τον Οκτώβριο δεν θα είναι περίπατος, αλλά µπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόµµατος, είναι η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων στις τετραπλές κάλπες

Της Βάσως Παλαιού

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ισχυροποιείται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά οι πρακτικές δυσχέρειες για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό. Και αυτό όχι στο επίπεδο της εταιρείας που θα επεξεργασθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, αφού η Singular Logic δηλώνει επαρκώς έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, ούτε σε αυτό των δημοσίων υπαλλήλων που θα εμπλακούν, αλλά σε αυτό των δικαστικών αντιπροσώπων. Ζήτημα που έχει τεθεί εγκαίρως υπ’ όψιν του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά προφανώς δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τους κυβερνητικούς.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, έχει θέσει το ζήτημα υπ’ όψιν της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, με την οποία συναντήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ έχει αποστείλει και δύο σχετικές επιστολές. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, στους οποίους πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, έχουν επισημάνει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης των δικηγόρων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, λόγω και της τεράστιας αύξησης του φόρτου εργασίας.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2015 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, καθώς, όπως έλεγαν τότε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αναγκάζονταν να μεταβούν σε αρκετές περιπτώσεις εκτός της επαγγελματικής τους έδρας, συχνά σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές, χρηματοδοτώντας εξ ιδίων τη διαδικασία. Επίσης, έχουν επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των εφορευτικών επιτροπών με πρόσθετη γραμματειακή υποστήριξη, ώστε να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η εξυπηρέτηση των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Παράλληλα, έχει τεθεί και μια σειρά άλλων διαδικαστικών ζητημάτων, όπως η δυνατότητα απρόσκοπτης μετάβασης των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα, η ανάγκη διενέργειας σεμιναρίων ενημέρωσης και η ανάγκη άμεσης καταβολής των οδοιπορικών εξόδων.

Ακόμη, έχει ζητηθεί και η συμμετοχή εκπροσώπου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην αρμόδια επιτροπή σχεδιασμού των εκλογικών διαδικασιών του υπουργείου Εσωτερικών. Προς το παρόν, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», εκπρόσωπος των δικηγόρων δεν έχει κληθεί στην αρμόδια επιτροπή για τον εκλογικό σχεδιασμό, ενώ δεν έχει δοθεί απάντηση και στα υπόλοιπα αιτήματα των δικηγόρων και αυτό ενώ ήδη έχουν περάσει δύο και πλέον μήνες από την αρχική συνάντηση του κ. Βερβεσού με την υφυπουργό Εσωτερικών. «Πρόκειται για μία δύσκολη εκλογική διαδικασία. Εάν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα των δικηγόρων, ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο μη προσέλευσης δικαστικών αντιπροσώπων και δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων στη διεξαγωγή των εκλογών ή ακόμα και της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση του αποτελέσματος», τονίζουν νομικοί κύκλοι στα «Π». Σημειώνουν μάλιστα ότι τα προβλήματα υφίστανται ακόμη και στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές προκριθεί να διενεργηθούν τον ΣεπτέμβριοΟκτώβριο, σε διαφορετικό δηλαδή χρόνο από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 9/2/2019

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα