Με την πρώτη ψηφοφορία για τις διατάξεις που θα περάσουν στην φάση της επόμενης αναθεωρητικής Βουλής, στη σκιά όμως τακτικισμών και θεσμικών ακροβασιών από πλευράς Μαξίμου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

H ψηφοφορία ήταν χρονοβόρα, πρωτότυπη και με… παγίδες με τους βουλευτές να καλούνται μέσα από περισσότερες δέκα σελίδες να βρουν τα σημεία που θα πρέπει να ψηφίσουν.

Το ψηφοδέλτιο είχε πολλές σελίδες, αφού η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ενώθηκαν σε ένα… πολυσέλιδο ψηφοδέλτιο. Οι βουλευτές τα ξεφύλλισαν και αποφάσισαν για τα άρθρα του Συντάγματος που θα εισαχθούν στην επόμενη Βουλή προκειμένου να αναθεωρηθούν.  

Η πολυδιαφημισμένη -από τον ΣΥΡΙΖΑ- αναθεώρηση του Συντάγματος γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου και αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιο: Να χρησιμοποιηθεί η κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία για μικροκομματικά οφέλη εν όψει των εκλογών. 

Η κυβερνητική τακτική φάνηκε μέσα στο Κοινοβούλιο. Η συζήτηση ήταν fast track στην Επιτροπή, χωρίς προσπάθεια να υπάρξουν συναινέσεις ή κοινές προτάσεις σε ώριμα ζητήματα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επεδίωξε να φτάσουμε σε ψηφοφορία χωρίς μεγάλες πλειοψηφίες, απλώς και μόνο για να μπορεί η τωρινή κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.

Και εκεί έπεσε στην παγίδα της: Αρχικά ήταν η ομολογία της κυβέρνησης ότι μπορεί και να μην ψηφίσει τη δική της πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή διαπίστωσε ότι συμφώνησε η ΝΔ, άρα η επόμενη Βουλή θα εγκρίνει το σχετικό άρθρο με 151 ψήφους, επομένως δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το 2020 το παιχνίδι του 2014, διαλύοντας τη Βουλή. Θεωρώντας δηλαδή δεδομένο ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο.

Όμως τα παιχνίδια του Μαξίμου δεν τελείωσαν με τις φήμες ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε καν τα δικά τους άρθρα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να προσδώσει κοινοβουλευτικό μανδύα στην κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεθόδευση του Μαξίμου που επιθυμεί η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην αυστηρή γραμμή που θα καθορίσει η παρούσα, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία διά εγέρσεως.

Η σχετική πρόταση δε, πέρασε με την σχετική πλειοψηφία καθώς ο Σταύρος Κοντονής διαφωνεί με την δεσμευτικότητα που επιχειρεί να εισάγει το κόμμα του, ωστόσο, από την ψηφοφορία δήλωσαν ότι απέχουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πράξη η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν να αναθεωρηθεί, αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίζουν τόσο για το άρθρο όσο και για το περιεχόμενό του. 

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της μαραθώνιας διαδικασίας.