Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, με αναφορά και στις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το άνοιγμα της σχολής, ωστόσο διαδοχικά οι τουρκικές κυβερνήσεις επιμένουν να απορρίπτουν το αίτημα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως αντιμετωπίζει την Χάλκη ως διμερές κι όχι ως διεθνές θέμα, ζητώντας ως αντάλλαγμα παραχωρήσεις όσον αφορά την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.

Το Economist σημειώνει πως πολλοί απόφοιτοι της Σχολής της Χάλκης εντέλει κατέλαβαν τη θέση του οικουμενικού πατριάρχη, όμως σήμερα πρόκειται για «μια σχολή χωρίς μαθητές». «Λιγοστοί ιερείς, κάποιοι καθαριστές και κηπουροί, συν μία μαγείρισσα και μία κυρία για το σιδέρωμα, είναι οι μοναδικοί ένοικοι του κτιρίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, που έκλεισε μετά το πραξικόπημα του 1971 στην Τουρκία, μπορεί να αναζωογονήσει τις προσπάθειες για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σχολή, την πρώτη εν ενεργεία έλληνα πρωθυπουργού, με την προσθήκη ότι πρόκειται για «ένα ενθαρρυντικό σινιάλο».