Δημοσιοποίηση συζήτησης χωρίς συναίνεση τιμωρείται από 5 έως 10 χρόνια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, σχετικά με την κίνηση Πολάκη να ηχογραφήσει τη συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή ή σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού κλπ τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγουμένου εδαφίου, δηλαδή όποιος παρεμβαίνει σε συσκευή ή σύνδεση παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα δηλαδή σε οποιοδήποτε φορέα που αποτυπώνει τέτοιες συνομιλίες, το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του -της δικής του επομένως- με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου. Ρητή συναίνεση δεν σημαίνει ότι αναζητώ την εικαζομένη βούληση δηλαδή αν δεν μου πει ο άλλος 'ναι, σου επιτρέπω να μαγνητοφωνήσεις τη συνομιλία μας'. Αυτή είναι η ρητή συναίνεση. Το γεγονός ότι δεν μου λεει τίποτα δεν σημαίνει ότι έχει συναινέσει, χρειάζεται η συναίνεση να είναι ρητή. Τιμωρείται λοιπόν όποιος το κάνει αυτό από 5 ως 10 χρόνια. Με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στην παράγραφο 1 και 2 αυτού του άρθρου. Το αδίκημα είναι ομολογημένο γιατί το είπε ο κ. Πολάκης.»

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να κάνει μήνυση ο κ. Στουρνάρας, ο κ, Βορίδης απάντησε ότι είναι κακούργημα και όλα τα κακουργήματα είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα.

«Εγώ περιμένω εν όψει της πράξεως αυτής να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή. Αυτό είναι το ποινικό μέρος, πολύ σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει με τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσει καμία πολιτική ευαισθησία ο κ. Πρωθυπουργός έχει; Διότι εδώ πέρα από τις ποινικές διαστάσεις υπάρχει και ένα ζήτημα, ένας υπουργός του παίρνει τηλέφωνο τον κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος κάνει τη δουλειά του σε σχέση με ένα δάνειο που έχει πάρει ο υπουργός και απαιτεί αντικείμενο ελέγχου και μάλιστα για να ακριβολογώ δεν είναι το συγκεκριμένο δάνειο που απαιτεί αντικείμενο ελέγχου είναι η κατηγορία δανείων.»

Αναφερόμενος στην αντιδικία Καμμένου –Κοτζιά: «Αυτό είναι κατάσταση κυβερνήσεως; Οι Έλληνες έχουν ψηφίσει για αυτό το πράγμα; Υπάρχει ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει αυτή την κατάσταση και λεει «καλώς έχει , δεν πειράζει δεν τρέχει τίποτα»; Είναι ανεκτή μια διακυβέρνηση αυτού του ύφους και βεβαίως αυτού του αποτελέσματος από τους συμπολίτες μας που επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ικανοποιημένοι από αυτό;»

Σε ερώτηση για το αν θα οδηγηθούμε σε ήρεμες εκλογές, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι για το κλίμα των εκλογών ευθύνη έχουν τα πολιτικά κόμματα, αλλά η ευθύνη της ΝΔ είναι να πράξει ως Αντιπολίτευση ό,τι απαιτείται προκειμένου να σταματήσει αυτός ο άθλιος θεσμικός κατήφορος ο οποίος είναι και βαρύτατα επικίνδυνος για τη λειτουργία όλων των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

«Δηλαδή άμα φτάνει ο Πολάκης να δίνει παραγγελιές στον κεντρικό τραπεζίτη τι θα ελέγξει και τι δεν θα ελέγξει και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει και να τον απειλεί κιόλας που είμαστε; Σε ποιο μυαλό υπάρχουν αυτά, σε ποια πολιτική αντίληψη υπάρχουν αυτά, σε ποια αντίληψη για τη λειτουργία της δημοκρατίας υπάρχουν αυτά;» κατέληξε.