Σε συνέχεια συνάντησης που ακολούθησε μετά την ανταλλαγή επιστολών σε προγραμματική βάση, αποφασίστηκε από κοινού η συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου Ηλία Σαλπέα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής».

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη που καταδεικνύει τον συνθετικό χαρακτήρα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», που έχει ως σκοπό να συστρατευθούν άνθρωποι με εμπειρία από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους για ένα κοινό στόχο: το καλό του Πειραιά.

Διαβάστε την επιστολή του Δήμαρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

Αγαπητέ Ηλία

Σε ευχαριστώ για την επιστολή σου, την οποία διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με χαρά, καθώς αποτελεί και δική μου πεποίθηση πως εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου θα πρέπει να γίνει ένας ευρύς, ανοιχτός και παραγωγικός διάλογος για την πόλη μας. Οφείλουμε να πετύχουμε τις συγκλίσεις που απαιτούνται πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές απόψεις, να συνθέσουμε ιδέες προκειμένου ο Πειραιάς να γίνει αυτό που ορίζει η ιστορία του: Μια ανθρώπινη πόλη προόδου και ανάπτυξης για όλους, μια πόλη με κοινωνική συνοχή και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εργαζόμαστε από το 2014, υλοποιώντας ένα στρατηγικό σχέδιο για τον Πειραιά της επόμενης δεκαετίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων να γίνει η πόλη μας πιο ανθρώπινη, με μεγαλύτερη έμφαση σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να γίνει μια πόλη πιο ανοιχτή, πιο φιλική και πιο προσβάσιμη, με περισσότερους ελεύθερους χώρους και χώρους άθλησης και αναψυχής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Τα ζητήματα που έθεσες βρίσκονται ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητές μας. Για του λόγου το αληθές, σχετικές παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί και άλλες βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού προκειμένου να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η εξασφάλιση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για το Δήμο Πειραιά, μαζί με έναν σημαντικό προϋπολογισμό, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ιστορία της πόλης.

Για την ολοκλήρωση του όμως χρειαζόμαστε απαραίτητα την ένωση δυνάμεων. Αποτελεί επιθυμία μας η ευρύτερη δυνατή συμμαχία όλων όσων επιθυμούν και μπορούν να συνεισφέρουν με προτάσεις και ιδέες. Και σε αυτό μπορείς να διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο.

Η εμπειρία σου στα κοινά του Δήμου, η έντονη πολιτική σου δράση καθώς και οι προοδευτικές και συνάμα ρεαλιστικές ιδέες σου θα λειτουργήσoυν ενισχυτικά και σίγουρα μόνο θετικά για την πόλη μας.

Αγαπητέ Ηλία,

Αποτελεί τιμή για εμένα προσωπικά αλλά και για το συνδυασμό μας η συστράτευσή σου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τον Πειραιά μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Μώραλης

Δήμαρχος Πειραιά

Διαβάστε την επιστολή του δημοτικού συμβούλου Ηλία Σαλπέα:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Σε πέντε περίπου μήνες από σήμερα, οι δημότες του Πειραιά θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή της πόλης. Μέσα στο νέο, αχαρτογράφητο τοπίο που διαμορφώνει για την Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης», οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των Δήμων και του Κράτους, τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα και η δύσκολη καθημερινότητα, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα πρέπει να αποφασίσουμε για το πώς θέλουμε να προχωρήσει ο Πειραιάς μέσα στα επόμενα χρόνια, και κυρίως για το πού θέλουμε να πάει.

Το 2014, στο στίβο της προεκλογικής μάχης, παρακολούθησα τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», όπως και των υπολοίπων συνδυασμών.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού στηριζόταν σε τέσσερις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορούσε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στον Πειραιά, με εργαλεία την καλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο δεύτερος είχε να κάνει με την βελτίωση της πόλης σε αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο, με παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την καθαριότητα, και γενικότερα το δημόσιο χώρο. Ο τρίτος σχετιζόταν με την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. O τέταρτος άξονας, τέλος, είχε να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Δήμου, και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Οι προτεραιότητες αυτές εξειδικεύθηκαν σε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται στη διάρκεια της θητείας σας. Από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στενά τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, τις αποφάσεις και τις πράξεις της.

Μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αρχή προώθησε παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού και ως επενδυτικού προορισμού, για τη στήριξη των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, για τη βελτίωση των δημοσίων χώρων και των γειτονιών, για την κοινωνική αλληλεγγύη κ.α. Παρεμβάσεις που - στην πλειοψηφία τους - ήταν αναγκαίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη.

Ένα από τα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής ήταν και η κατάρτιση και έγκριση του σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) στο Δήμο Πειραιά, για την οποία και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για μια επένδυση μεγάλης κλίμακας στον Πειραιά, που επιτρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα σε επίπεδο υποδομών και αστικών αναπλάσεων, καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αειφορίας, των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και της απασχόλησης.

Ο Δήμος Πειραιά αποκτά έτσι ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας στην

πόλη, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της πόλης, για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, των πολιτών και των οικογενειών.

Τα επόμενα χρόνια, τα οποία και συμπίπτουν με την θητεία της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου 2019, ο Πειραιάς θα πρέπει να αξιοποιήσει όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και να κάνει πολλά θαρραλέα βήματα προς τα μπροστά.

Να γίνει μια πόλη πραγματικά ανοιχτή για όλους, μια πόλη προσβάσιμη και φιλική στους δημότες και τους κατοίκους, σε όσους εργάζονται και κινούνται σε αυτήν. Μια πόλη που θα χαράσσει και θα υλοποιεί πολιτικές που δεν θα περιορίζονται στην αξιοποίηση των πολλών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, αλλά θα απαντούν και στις ανάγκες, τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Μια πόλη που θα στηρίζει έμπρακτα αυτούς που το έχουν ανάγκη, και που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής.

Τους επόμενους μήνες, στον Πειραιά θα χρειαστεί να μιλήσουμε με ξεκάθαρα λόγια για αυτά που έχουν σημασία, για αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους δημότες. Ώστε αυτοί, με τη σειρά τους, να γνωρίζουν το σχέδιο και τις προτεραιότητες κάθε συνδυασμού και να μπορούν να επιλέξουν αυτούς που θα κληθούν να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης περιόδου.

Με βάση τα παραπάνω, καταθέτω στη δημόσια συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις, που πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από όσα έχουν γίνει ήδη.

Πρώτον, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών, και για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής στον Πειραιά. Χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, με τον ίδιο το Δήμο να συντονίζει όλες τις επιμέρους δομές και τους σχετικούς φορείς, ώστε η βοήθεια να φτάνει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεύτερον, απαιτείται η δημιουργία περισσότερων αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων στην πόλη, καθώς και η συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι σήμερα χώροι, που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή, με στόχο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τρίτον, χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας στον Πειραιά. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το ζήτημα αυτό, με συνδυαστικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό σχεδιασμό, στη μετατροπή κεντρικών δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας ή σε πεζόδρομους, στη βελτίωση των πεζοδρομίων (και τη διαπλάτυνσή τους, όπου είναι αυτό εφικτό), στη βελτίωση και ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών και τη δημιουργία υποδομών για μη-μηχανοκίνητους τρόπους μεταφοράς (όπως τα ποδήλατα), αλλά και στη δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης. Ο Πειραιάς μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητα, μέσα από τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός των ορίων του, τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, αλλά και την αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση πολλών σημείων της πόλης.

Τέταρτον, χρειάζεται να καταρτίσει ο Δήμος Πειραιάς, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), μαζί με σχέδια άμεσης παρέμβασης σε επιχειρησιακό επίπεδο, και έλεγχο της επάρκειας υποδομών στα δημόσια κτίρια (για παράδειγμα, έλεγχο στατικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, των μονάδων υγείας κλπ.).

Πέμπτον, χρειάζεται να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να προστατέψουμε το σπίτι μας. Η ανακύκλωση πρέπει επιτέλους να είναι νούμερο ένα προτεραιότητα. Και πάντα με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί άλλο ο ήδη φορτωμένος με φόρους πολίτης. Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε μια πόλη, που θα έχει όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα γίνεται.

Στόχος μου, μέσα από τις προτάσεις και αυτές και από άλλες που ενδεχομένως θα καταθέσω στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι να συμβάλλω σε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο για ζητήματα που αφορούν όλους μας, για το σήμερα και το αύριο του Πειραιά.

Με εκτίμηση,

Ηλίας Σαλπέας

Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

Πηγή: peiraiasnews.gr