Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της ελληνικής πλευράς για την εκταμίευση της δόσης. «Κόκκινη γραμμή» τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup στις 11 Μάρτιου, μετά από την σύντομη συζήτηση το μεσημέρι της Παρασκευής στο Euroworking group.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν τις τοποθετήσεις των θεσμών για την δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση.

Κίνδυνος οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης να μεταφερθούν τον Απρίλιο καθώς ακόμα υπάρχουν ανοιχτά σημεία για την προστασία της α’ κατοικίας και ο νέος διαγωνισμός πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Eurogroup, επικρατεί η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους με ήπιο τρόπο. Αυτό που τονίζουν είναι ότι καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της χώρας βελτιώνονται με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να πέφτουν δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω αστάθεια με βαριές δηλώσεις.

Σκληρή στάση κράτησαν Ολλανδοί και Γερμανοί, με τον Ολλανδό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ξαναεξεταστούν κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, και τον Γερμανό εκπρόσωπο να υπενθυμίζει ότι η απόφαση για εκταμίευση πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος επισήμανε ότι τον Σεπτέμβριο είχε ειπωθεί στο κοινοβούλιο ότι η ειδική μεταχείριση στην προστασία της α’ κατοικίας θα καταργηθεί άμεσα.