Κεφαλογιάννη: Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών κουνά το χέρι στους λαούς
Η τοποθέτησή της στο Φόρουμ των Δελφών
«Ο όρος ευρωσκεπτικισμός γεννήθηκε στη δεκαετία του 80 στη Μεγάλη Βρετανία επί Θάτσερ και εκφράστηκε ως μια βρετανική τάση και έφτασε να είναι πιο επιφυλακτική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τόνισε η Βουλευτής της Ν. Δ. και πρώην Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Εκφράστηκε από ακροαριστερούς και από ακροδεξιούς. Είδαμε τους πιο soft και τους πιο hard ευρωσκεπτικιστές. Είδαμε τάσεις που έβλεπαν με επιφύλαξη την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τάσεις που με την απόλυτη καταδίκη της ευρωπαϊκής ιδέας. Λαοί με δημοψηφίσματα απορρίπτουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σήμερα έχουμε την απόρριψη της συμμετοχής στην Ευρώπη με το Brexit.
Αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών πρέπει να μην κουνά το χέρι στους λαούς, όπως το έκανε στην Ελλάδα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι. Το 2014 το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ήταν πολύ μικρό και αυτό κάτι δείχνει. Ποιος κινητοποιεί τους πολίτες να ψηφίσουν; Θα επικρατήσουν πάλι οι λαϊκίστικες φωνές; Το μεταναστευτικό μας έχει κάνει πολύ επιφυλακτικούς απέναντι στην Ευρώπη. Το θέμα της ηγεσίας είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση. Δεν υπάρχει μια ηγετική φωνή που θα αναστρέψει το ευρωφοβικό κλίμα», είπε η κα. Κεφαλογιάννη
«Σκεφτείτε την μετανάστευση που θα γίνει αν βιομηχανοποιηθεί η γεωργία, είπε ο κ. Ugo Pagano, Professor of economics & Director of the PhD program in Economics, University of Siena. Κάποιοι ωφελούνται για λίγο. Αυτή η μετανάστευση μειώνεται. Πάρτε μια άλλη περίπτωση μετανάστευσης. Η Ιταλία και η Ελλάδα είμαστε χώρες με υψηλό χρέος, χαμηλούς μισθούς, χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι που υποφέρουν μεταναστεύουν. Μεταναστεύοντας παύεις να πληρώνεις το ιταλικό ή το ελληνικό χρέος. Φτωχαίνει η χώρα.
Aν κάποιος φεύγει από μια χώρα, το βάρος του χρέους πέφτει στον καθένα που μένει. Είναι τεράστιο πρόβλημα. Η μεταναστευτική ροή θα αυξηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θα έχουμε αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Υπάρχει διάβρωση των αξιών. Οι νέοι δεν καταλαβαίνουν γιατί δημιουργήθηκε η Ευρώπη. Ο Σαλβίνι θα γίνει ισχυρότερος. Η Ιταλία όμως έχει καλό, ισορροπημένο σύστημα. Έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι ο Σαλβίνι κρατούσε τους μετανάστες σε πλοίο, είναι περιορισμός της ελευθερίας. Το Ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει έναν ισχυρό ηγέτη αλλά έχει περιορισμούς. Το Ιταλικό Σύνταγμα έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει τα δύσκολα, γιατί συντάχθηκε μετά τον πόλεμο. Δεν θέλει να υπάρχει ισχυρός ηγέτης. Ο Σαλβίνι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τις αρμοδιότητες του Μακρόν», είπε ο κ. Ugo Pagano.
Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Άγγελος Κωβαίος.