Στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά το 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. 

Αναλυτικά, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει όρθιες τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος, λόγω του εθνικισμού και του λαϊκισμού, επιστροφής στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Παρατηρείται, όπως είπε, η επαναβαλκανοποίηση των Βαλκανίων και γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αναδειχθεί ως σταθερός γεωπολιτικός παράγοντας.

Αναφερθείς στο μεταναστευτικό ζήτημα, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν διέθετε τους κατάλληλους μηχανισμούς για την αντιμετώπισή του και αποκάλυψε πως, δύο φορές, υποβλήθηκε στο γραφείο η πρόταση για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Τόνισε ότι οι κοινωνίες οδηγούνται σε λάθος δρόμο με το να τίθεται το μεταναστευτικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, τη στιγμή που 1 στους 4 Ευρωπαίους είναι απόγονος πρόσφυγα ή μετανάστη. Με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Europol, ενώ τα κράτη-μέλη πείστηκαν να συνεργαστούν και να μοιράζονται τις πληροφορίες.

Σχετικά με τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι εάν γινόταν πραγματικότητα, τότε η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε χώρα φτώχιας, μιζέριας και βαθύτατου κοινωνικού διχασμού. Και για να μην επιστρέψει ο κίνδυνος της εξόδου από το Ευρώ, θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει η απαραίτητη εθνική συνεννόηση.