Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
deebwy0svtmoeb6tt7zr
Πολιτική

Η κυβέρνηση δίνει μπας και... σώσει: Προεκλογικές προσλήψεις και ρυθμίσεις

Πολυνομοσχέδια με προσλήψεις από αμέτρητες ειδικότητες - Ρυθμίσεις για δάνεια, χρέη και 100 δόσεις μοιράζει η κυβέρνηση

Xιλιάδες προσλήψεις µονίµων αλλά και εποχικών οι οποίες µπορεί να πραγµατοποιούνταν µέσα στην προεκλογική περίοδο εξαιρούνται από τους σχετικούς περιορισµούς µε βάση το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαµβάνει επίσης αύξηση υπερωριών και επιστροφή των σχολικών φυλάκων στους δήµους.

Το πολυνοµοσχέδιο χωρίζεται σε τρία µέρη: το πρώτο αφορά την προαγωγή µέτρων για την ισότητα των φύλων, το δεύτερο ρυθµίσεις για δικαιότερη απονοµή ελληνικής ιθαγένειας και το τρίτο θέµατα που αφορούν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα 11 βασικά σηµεία του νοµοσχεδίου είναι:

1.Εξαιρούνται παγίως από την αναστολή της προεκλογικής περιόδου όσες προσλήψεις είχαν δροµολογηθεί πριν από την επίσηµη έναρξή της, δηλαδή έναν µήνα πριν. Πρώτη και κύρια προκήρυξη που εξαιρείται είναι η 3Κ/2018 για τις 8.166 θέσεις σε καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση των δήµων. Τα οριστικά αποτελέσµατα αναµένονται τις επόµενες εβδοµάδες, αλλά οι προσλήψεις µπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο προκειµένου να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις από κάθε δήµο, οπότε υπήρχε κίνδυνος να περάσει η 26η Απριλίου.

2.Η εξαίρεση αφορά επίσης εποχικό προσωπικό σε τοµείς της Αυτοδιοίκησης όπως αυτό που αφορά τα ΚΑΠΗ, την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθµούς, παιδικές κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες, υδρονοµείς άρδευσης, χειριστές µηχανηµάτων, πυρασφάλεια, προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας και προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του Ν. 3584/2007. Επίσης εξαιρούνται οι µετατάξεις επιστροφής των πρώην δηµοτικών αστυνοµικών από σωφρονιστικά ιδρύµατα στους κατά τόπους δήµους.

3.Επιστρέφουν στους δήµους περίπου 500 από τους σχολικούς φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιµότητα το 2013 και αναγκάστηκαν να µεταταγούν ως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκοµεία.

4.Οι υπάλληλοι των ∆ήµων Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας και της Ανατολικής Αττικής που εργάστηκαν υπερωριακά για την αντιµετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόµενα και τις πυρκαγιές που «χτύπησαν» αυτές τις περιοχές θα αµειφθούν αναδροµικά για τις υπερωρίες που χρειάστηκε να κάνουν και ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπόµενο των ωρών.

5.Ο αριθµός των εποχικών που θα µπορούν να προσλαµβάνουν οι δήµοι µέσω κεντρικών αυτοτελών πόρων σε παιδικούς σταθµούς, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ. αυξάνεται κατά 42,9%, από 933 σε 1.333 άτοµα ετησίως.

6.Για τα µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έχουν προθεσµία έως τις 31/12/2019 προκειµένου να τα δηλώσουν στον δήµο και να διαγράψουν τις οφειλές που είχαν δηµιουργηθεί έως τότε.

7.Αυξάνεται ο αριθµός των υποψηφίων που µπορεί να υπάρχουν σε κάθε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, ο οποίος θα µπορεί να είναι 50% πάνω από τις θέσεις στο δηµοτικό ή το περιφερειακό συµβούλιο.

8.∆εν θα ισχύει κώλυµα συµµετοχής στις εκλογές για διοικητές, προέδρους και λοιπά µέλη διοίκησης ΝΠ∆∆, ΝΠΙ∆ για την πρώτη εφαρµογή του νόµου και εφόσον παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων, στον τελευταίο προεκλογικό µήνα.

9.Μειώνεται κατά 2 έτη ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθµολογική εξέλιξη στο ∆ηµόσιο των υπαλλήλων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, τους κατόχους αποφοιτηρίου δηµόσιου ΙΕΚ, διάρκειας σπουδών δύο (2) ετών, ή κατόχους πτυχίου επαγγελµατικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, του Μεταλυκειακού Ετους - Τάξης Μαθητείας.

11.∆εν θα ισχύει η αναγκαστική κάλυψη από άτοµα µε αναπηρία του 10% των θέσεων υπαλλήλων εφόσον οι προκηρυσσόµενες θέσεις αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, τις υπηρεσίες κοιµητηρίων και τους κλάδους ∆Ε Χειριστών Μηχανηµάτων Εργων, ∆Ε Οδηγών, ∆Ε Υδραυλικών, ∆Ε Ηλεκτρολόγων, ∆Ε Εποπτών Καθαριότητας, ∆Ε Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, ΥΕ Εργατών Νεκροταφείων.

12Στις θέσεις ειδικών συνεργατών ο δήµαρχος θα µπορεί να προσλαµβάνει και δηµοσιογράφους-µέλη αναγνωρισµένων ενώσεων, δυνατότητα που είχε καταργηθεί το 2010.

Έως 100 δόσεις

Με μπόνους αλλά και με κόφτες γράφονται οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η μία θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός του Μαρτίου. Στη συνέχεια, η δεύτερη που θα αφορά χρέη που έχουν αφήσει στην εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Και οι δύο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όσοι χρωστάνε στην εφορία ή στα Ταμεία θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δύο ή ενδεχομένως και στις δύο ρυθμίσεις. Σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με το Δημόσιο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», παρά την γκρίνια των Ευρωπαίων οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων προχωρούν κανονικά. Οι δύο ρυθμίσεις έχουν αρκετές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ταμεία

Το σχέδιο της ρύθμισης θα προβλέπει:

 • Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31/12/2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
 • Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία.
 • Επανυπολογισμός οφειλής: Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό της οφειλής είναι η συναίνεση του οφειλέτη.
 • Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.
 • Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τα 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις.
 • Αίτηση- προθεσμία: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.

Η ρύθμιση της εφορίας

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται:

 • Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
 • Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις
 • Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
 • Στη ρύθμιση θα μπορούν να εντάσσονται οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι και το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει σε δόσεις τις τρέχουσες οφειλές. Είναι πιθανόν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά των 100 δόσεων.
 • Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.

Αλλαγές και για τα κόκκινα δάνεια

Αλλαγές έρχονται και για όσα θα πρέπει να πληρώσουν οι κόκκινοι δανειολήπτες που έχουν δάνειο για το οποίο έχει μπει ως εγγύηση η πρώτη κατοικία που φέρνει το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και θα αφορά μόνο σε όσους ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας εντός του 2019. Η ισχύς του νόμου θα είναι για ένα έτος για τη γενική ομάδα των δανειοληπτών και για πέντε χρόνια για άνεργους και ΑμεΑ και θα προβλέπει και κρατική επιδότηση έως το 1/3 εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη δεν είναι ικανό να καλύψει τη δόση. Για να ενταχθούν οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν μια σειρά εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Άνοιξε ο δρόµος για 400 νέους οδηγούς

∆ηµοσιεύτηκε χθες στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως ο νόµος 4599/2019, µε τον οποίο ανοίγει ο δρόµος για προσλήψεις οδηγών µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον Οργανισµό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Συνολικά στον ΟΑΣΘ, σύµφωνα µε όσα έχει δηλώσει ο διευθύνων σύµβουλος του οργανισµού, Σάββας Παναγιωτίδης, θα γίνουν 400 προσλήψεις οδηγών. Από αυτούς οι 150 θα είναι διετούς διάρκειας και οι υπόλοιπες 250 αορίστου χρόνου. Μέσω της διαδικασίας που ορίζει ο νόµος 4599/2019 θα γίνει η πρόσληψη των 150 οδηγών, όπως διευκρίνισε στο «Εθνος» ο κ. Παναγιωτίδης. Οι υπόλοιποι 250 θα προσληφθούν µέσω του ΑΣΕΠ. Για τους 150, η διαδικασία που προβλέπει ο νόµος σχετικά µε την προκήρυξη που θα εκδοθεί είναι η εξής:
Προκήρυξη

Η προκήρυξη εκδίδεται από τον υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών κατόπιν εισήγησης του οικείου φορέα, ύστερα από έγκριση του Ανωτάτου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η οποία χορηγείται εντός 15 ηµερών. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της παραπάνω προθεσµίας, θεωρείται ότι χορηγήθηκε η έγκριση. Στην προκήρυξη θα αναφέρονται αναλυτικά: ο συνολικός αριθµός των οδηγών που θα προσληφθούν και τα απαιτούµενα προσόντα και δικαιολογητικά. Σύµφωνα µε τις προθεσµίες και το χρονοδιάγραµµα, η προκήρυξη αναµένεται να δει το φως της δηµοσιότητας στις αρχές Απριλίου. Παράλληλα τρέχουν µε γοργό ρυθµό οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισµού µέσω ΑΣΕΠ που θα αφορά την πρόσληψη250 ατόµων, οδηγών αλλά και κάποιων τεχνιτών. Στόχος της διοίκησης του οργανισµού είναι να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόµενες υπηρεσίες. Την ίδια στιγµή προχωρούν και οι διαδικασίες για την προµήθεια 350 αστικών λεωφορείων, που θα ανανεώσουν τον στόλο στη Θεσσαλονίκη.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα