Σε επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γίωργου Πατούλη,  και των Δημάρχων Λέσβου, Σπύρου Γαληνού,  Χίου  Μανώλη Βουρνούς, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, Κω  Γιώργου Κυρίτση και Λέρου Μιχάλη Κόλια, που είχε σταλεί τον προηγούμενο Ιανουάριο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως τονίζει η 'Αγκελα Μέρκελ, στην επιστολή - απάντηση, «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ενώ συμπληρώνει πως «η συνεχιζόμενη παρουσία πολλών αιτούντων άσυλο παραμένει μια τεράστια πρόκληση»

Ολόκληρη η επιστολή

Αγαπητοί Κύριοι,


Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Δρ. Άγκελα Μέρκελ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το ευγενικό σας γράμμα της 9ης Ιανουαρίου.


Σας διαβεβαιώνω ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αν και ο αριθμός των αφίξεων δια θαλάσσης έχει μειωθεί σημαντικά από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης –Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παρουσία πολλών αιτούντων άσυλο παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τις τοπικές σας κοινωνίες. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη – προφανώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Ως Ευρωπαίοι και στενοί φίλοι, είμαστε ευγνώμονες για τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κοινότητές σας μέχρι τώρα.


Κατά την άποψή μας, μια καθολική εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης- Τουρκίας, ιδιαίτερα με στόχο τις άμεσες επιστροφές, παραμένει το κλειδί για να εμποδιστούν οι άτακτες αφίξεις και να ανακουφιστεί η μεταναστευτική πίεση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο μεταξύ, πρέπει να γίνει πλήρης χρήση της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί, αφενός, αξιοπρεπής και επαρκής στέγαση των αιτούντων άσυλο και αφ’ ετέρου, κατάλληλη υποστήριξη και αποζημίωση των αυτοδιοικητικών κοινοτήτων που έχουν σχέση με το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι ανάλογα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε στενή συνεργασία ανάμεσα στις τοπικά και κεντρικά κέντρα εξουσίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι η Γερμανία επίσης θα παραμείνει δυνατός υποστηρικτής σε αυτή την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια,
Με εκτίμηση,


Jan Hecker