Σε ψηφοδέλτιο «σουπερµάρκετ», µε αλλοπρόσαλλη πολιτική ταυτότητα, που αποθεώνει την ιδεολογία του αχταρµά, παραπέµπουν οι έως τώρα επιλογές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το παρδαλό σχήµα που απεικονίζεται έως τώρα στο κάδρο των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να εµπλουτιστεί µε νέα πρόσωπα έως το τέλος του µήνα, δεδοµένου πως τις σχετικές συνεννοήσεις τις κάνει προσωπικά µαζί τους ο Αλ. Τσίπρας, όπως στην περίπτωση του Π. Κόκκαλη, για την οποία ο γραµµατέας της Κ.Ε. του κόµµατος, Π. Σκουρλέτης, είχε… µαύρα µεσάνυχτα και µάλιστα εµφανιζόταν σε συνοµιλητές του να µη συµφωνεί µε την ενδεχόµενη ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν στο τέλος στη λίστα των υποψηφίων συµπεριληφθεί και η Ελενα Κουντουρά, της οποίας ο πατέρας, σύµφωνα µε τον Π. Καµµένο, έγραψε τον ύµνο της χούντας, τότε η περίφηµη συµµαχία «ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάµεις» θα αντιστοιχεί ιδεολογικοπολιτικά σε θρίαµβο του «σουρεαλιστικού τυχοδιωκτισµού».

Ενα αταίριαστο συναπάντηµα ανάµεσα σε πρόσωπα δίχως κοινούς πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσµούς, µια ετερόκλητη συµµαχία µε χαρακτηριστικά ιστορικής φαρσοκωµωδίας, στην οποία συντάσσονται διασκεδαστικά και υπέροχα γόνοι και απόγονοι του Εµφυλίου και της χούντας, εκπρόσωποι της οικονοµικής ολιγαρχίας, θαυµαστές της «17 Νοέµβρη», εθνοµηδενιστές και διεθνιστές, «αρχαιοΠΑΣΟΚολάτρες», εκκεντρικοί πανεπιστηµιακοί-θιασάρχες, παλαιοσυστηµικοί δηµοσιογράφοι, πρώην «σηµιτικοί» και «παπανδρεϊκοί», ηθοποιοί και αθλητές.

Με παρελθόν

Με βάση τις έως τώρα επίσηµες ανακοινώσεις, πολλά από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ «κουβαλούν» αρνητικό φορτίο στις πλάτες τους, είτε γι’ αυτά που έχουν κάνει από άλλες θέσεις ευθύνης που κατείχαν στο παρελθόν, είτε για όσα έχουν δηλώσει δηµοσίως και σήµερα, υπό το βάρος της υποψηφιότητάς τους για την Ευρωβουλή, επιχειρούν να τα «µαζέψουν». Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση υποψηφίας που εκ των υστέρων επιχειρεί να διαγράψει το παρελθόν της σε σχέση µε τα συµπαθή σχόλια που έκανε υπέρ της «17 Νοέµβρη» και τη χαιρέκακη στάση που εκδήλωνε κάθε φορά που οι «τροµοκράτες» χτυπούσαν πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήµο, είναι η κυρία Μυρσίνη Λοΐζου. Κόρη του γνωστού µουσικοσυνθέτη και θαυµαστή του Α. Παπανδρέου, Μάνου Λοΐζου, η οποία έγινε διάσηµη στο πανελλήνιο όταν ως κάτοχος των πνευµατικών δικαιωµάτων του πατέρα της «απαγόρευσε» στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου να «παίζονται» στις συγκεντρώσεις που διοργάνωνε η Χαριλάου Τρικούπη τα τραγούδια του γονέα της. Συγκεκριµένα, καληνύχτισε τους «ΠΑΣΟΚους», απαγορεύοντάς τους να χρησιµοποιούν το άσµα «Καληµέρα, ήλιε, καληµέρα» επειδή, όπως ισχυρίσθηκε, έβαλαν τη χώρα στο Μνηµόνιο, αλλά σήµερα η ίδια εµφανίζεται ως υποστηρίκτρια του επιχειρήµατος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνει «µνηµονιακό» κόµµα.

Στην κωµικά οξύµωρη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ δεσπόζουσα θέση κατέχουν δύο ακόµη πρόσωπα. Ο δηµοσιογράφος Κ. Αρβανίτης, ο οποίος κήρυξε «αντάρτικο» µε αφορµή την «αναδιοργάνωση» της ΕΡΤ επί των ηµερών του Αντ. Σαµαρά, παρά το γεγονός ότι την ίδια εποχή στην κυβέρνησή του υφυπουργός Υγείας ήταν η προερχόµενη από τη ∆Η.ΜΑΡ., κυρία Φωτεινή Σκοπούλη. Ο Κ. Αρβανίτης, που έκανε εκποµπή στην ΕΡΤ επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαµαρά, και η Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία ήταν υφυπουργός στην κυβέρνησή του, σήµερα δίνουν από κοινού και για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ τη µάχη των ευρωεκλογών. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουµε και µια ακόµη παράµετρο του «σουρεαλιστικού τυχοδιωκτισµού» και του προκλητικού οπορτουνισµού των «προθύµων» υποστηρικτών του σηµερινού κυβερνητικού καθεστώτος. Ο Φ. Κουβέλης, που σήµερα είναι υπουργός του Αλ. Τσίπρα, ως «συνέταιρος» στη διακυβέρνηση της χώρας µε πρωθυπουργό τον Αντ. Σαµαρά πρόεδρο της Ν.∆. και αντιπρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ, µε την ιδιότητα του προέδρου της ∆ΗΜ.ΑΡ. είχε «στοχοποιήσει» τη Φ. Σκοπούλη. Μάλιστα, στα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου ο Φ. Κουβέλης εµφανιζόταν να µην τη στηρίζει σε καταγγελίες που είχαν δει το φως της δηµοσιότητας ότι επί των ηµερών της ο σύζυγός της, καθηγητής Ιατρικής Χ. Μουτσόπουλος, ελάµβανε επιχορηγήσεις από τη φαρµακευτική εταιρεία Roche, την οποία η κ. Σκοπούλη προωθούσε ως ανάδοχο των αντιδραστηρίων για τον ιό του ∆υτικού Νείλου.

Στρατηγική

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της επικοινωνιακά ευκαιριακής στρατηγικής που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίµου, σε µια προσπάθεια να προσποριστεί εκλογικά οφέλη από παντού. Επίσης, στα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί για την Ευρωβουλή περιλαµβάνονται και τρία µέλη των προηγούµενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που αν µη τι άλλο δεν διακρίθηκαν για τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις ως υπουργοί και υφυπουργοί.

Ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουµπλής, που συνέδεσε το όνοµά του µε το «ναυάγιο» στον Σαρωνικό, ο Γ. Μουζάλας, που επί των ηµερών του δεν υπήρξε καµιά πρόνοια για τον έλεγχο των προσφυγικών και µεταναστευτικών ροών και της προστασίας όσων βρέθηκαν στη χώρα µας, αλλά και ο Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος ως υφυπουργός Παιδείας αξιοποίησε τη θέση του για να κάνει καριέρα ως ηθοποιός, δίνοντας θεατρικές παραστάσεις στο εξωτερικό.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019