Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοϊζου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ , ήρθαν στο φως παλαιότερες απαράδεκτες δηλώσεις της σχετικά με τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών.

Ωστόσο, σήμερα έρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες οι οποίες αν επιβεβαιωθούν εγείρουν μείζον ζήτημα για την υποψηφία ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Μυρσίνη Λοϊζου επί σειρά ετών εισέπραττε χωρίς να δικαιούται τη σύνταξη της μητέρας της Μάρως, η οποία και πέθανε τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 67 ετών.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της κ. Λοϊζου για παράνομη είσπραξη της σύνταξης. Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, έχει ραντεβού με τη Δικαιοσύνη λίγες μέρες πριν από τις ευρωκάλπες αφού στις 14 Μαϊου έχει προσδιοριστεί νέα δίκη της για χρέη προς το Δημόσιο.

Το χρονικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουν περιέλθει εις γνώση του «Φιλελεύθερου» η Μυρσίνη Λοΐζου επί σειρά ετών εισέπραττε χωρίς να δικαιούται τη σύνταξη της μητέρας της Μάρως, η οποία και πέθανε τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 67 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της κας Λοΐζου για παράνομη είσπραξη της σύνταξης.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει ραντεβού με τη δικαιοσύνη λίγες μέρες πριν από τις ευρωκάλπες, καθώς στις 14 Μαΐου έχει προσδιοριστεί νέα δίκη της, για χρέη προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.

Η πρώτη αναβολή

Στις 25 Ιανουαρίου του 2019 το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αναβάλει τη σχετική δίκη, επειδή δεν είχε κληθεί νομίμως η κατηγορούμενη. Τελικώς η νέα δικάσιμος της υπόθεσης ορίστηκε μόλις 12 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, με την κα Λοΐζου να βρίσκεται στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την επίζηλη από πολλές απόψεις θέση ευρωβουλευτή. Παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στην ίδια, αλλά και στη συνεργάτη της (με αποστολή και γραπτού μηνύματος, με αναφορά των πληροφοριών) δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία προκειμένου να έχουμε και την απάντηση της κας Λοΐζου, αν όντως ελάμβανε παρανόμως τη σύνταξη της μητέρας της, μετά τον θάνατό της.

Αν οι πληροφορίες του «Φ» είναι ακριβείς και οι πηγές μας επιβεβαιωθούν, προκύπτει, πέρα από τη νομική διάσταση, και μείζον θέμα ηθικής τάξης για την κα Λοΐζου. Και φυσικά, εγείρουν και πολιτικό ζήτημα για το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Η κα Λοΐζου οφείλει καθαρές απαντήσεις για τις δικαστικές εκκρεμότητές της. Μέχρι τώρα, πάντως, η αντιμετώπιση της κριτικής που συνεπάγεται η δημόσια έκθεση και η είσοδος στην πολιτική αρένα, δείχνει ότι η μοναχοκόρη του Μάνου Λοΐζου δεν ήταν ούτε έτοιμη ούτε ψυλλιασμένη. Αλλά και όσοι την επέλεξαν το έκαναν με τη λογική του χρησιμοθήρα.

«Τελείωσε η περίοδος του κλεισίματος στο σπίτι» είχε απαντήσει η Μ. Λοΐζου σε πρόσφατη συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα όταν ρωτήθηκε «μοιάζει να αναζητάς να κάνεις κάτι χειροπιαστό. Σαν να αφήνεις την εποχή του ονείρου και του κατά μόνας μπαίνοντας στην πολιτική». Ήταν στην ίδια συνέντευξη που, μιλώντας για τη μαμά της Μάρω, εξομολογήθηκε γελώντας αμήχανα ότι ήταν «πιο δυνατή και πιο χειριστική» και ό,τι όσο ζούσε, «δεν μπορούσα να βγάλω αυτό που είμαι».

Τι λέει το Πρώτο Θέμα

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει και το 2017 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με την απόφαση 905 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από 28 Φεβρουαρίου του 2017 η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες. Μέχρι σήμερα, η κυρία Λοΐζου δεν έχει πληρώσει τίποτα και με τις προσαυξήσεις, χρωστά το συνολικό ποσό των 94.000 ευρώ.

Τον Μάιο του 2019 η κυρία Ζορμπά δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα.