favnsqistdvu07pxr8c6
Πολιτική

Eurasia Group: Στο 70% οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ

Εκλογές πριν τον Οκτώβριο βλέπει η εταιρεία ερευνών.

«Καθαρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά βλέπει η Eurasia Group σε σημερινή ανάλυσή της. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, είναι πιθανό οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, ενώ οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ υπολογίζονται στο 70%.

Οι αναλυτές της Eurasia εντοπίζουν μια σειρά από ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, επισημαίνουν την πιο εποικοδομητική στάση της κυβέρνησης στην αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας, η οποία είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου (κάτι που αποτελεί το κεντρικό μας σενάριο)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς οι ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθούσε τον Τσίπρα να καλύψει έστω μέρος του χαμένου εδάφους, διαψεύδονται από την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας. Αντίστοιχα, μια σειρά από παροχές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουν τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, προσθέτει η Eurasia. «Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για το ευρύτερο αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας έπειτα από τη διασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, και περί επιστροφής στην κανονικότητα έπειτα από τη δεκαετή οικονομική κρίση», συνεχίζει.

Οι αναλυτές τονίζουν εξάλλου και τους φόβους του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αναμενόμενη υποχώρησή του στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμα χειρότερη επίδοση στις βουλευτικές εκλογές, όπως έγινε το 2009 και το 2014. Μία καλοκαιρινή προεκλογική εκστρατεία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά την προσέλευση στις εκλογές, ενδεχομένως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν.

Έπειτα από αυτά, η Eurasia επισημαίνει πως σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές του έτους, η ΝΔ θα φτάσει στις 151 έδρες. «Επομένως, αυτή τη στιγμή δίνουμε πιθανότητα 70% στην επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας (με τουλάχιστον 151 έδρες) από τη ΝΔ», αναφέρεται στην ανάλυση.

Βέβαια, η Eurasia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας καλύτερης των προβλέψεων επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα κλείσει σε κάποιο βαθμό την ψαλίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ απίθανο το προβάδισμα της ΝΔ να κινδυνεύσει στους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία στροφή των αναποφάσιστων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές (με δεδομένο ότι η βάση της ΝΔ εμφανίζει μεγάλη συσπείρωση), ενώ αναγνωρίζουν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει απειλές από τα δεξιά της, γεγονός που την αναγκάζει να διασπάσει την προεκλογική στρατηγική της σε δύο μέτωπα.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την έκπληξη και η Νέα Δημοκρατία δεν συγκεντρώσει τις 151 έδρες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ένας άβολος συνασπισμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και παρότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει ένα κίνητρο να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για συνεργασία, προκειμένου να πυροδοτήσει επαναληπτικές εκλογές όπου ενδεχομένως να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες, ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά το σενάριο αυτό απίθανο, καταλήγει η Eurasia.