Αυστηρό μήνυμα προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι, στον απόηχο της δημοσίευσης στο αλβανικό ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που δεσμεύει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει τα Τίρανα με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της υπουργικής απόφασης 708, ενώ η ομογένεια που βρίσκεται σε αναβρασμό κάνει λόγο για αρπαγή του συνόλου της περιουσίας τους ή κατ΄ελάχιστον των 2/3 αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 επικράτησε ένταση στη Χειμάρρα, όταν οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών, με άλλοθι απόφαση που έκανε λόγο για καταγραφή ακινήτων και υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα επιδίωξε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αναγκάσει τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η δημοσίευση, λοιπόν, της εν λόγω υπουργικής απόφασης, παρά παρεμβάσεις Αθήνας και ΕΕ, πρόκειται για μια σαφώς επιθετική κίνηση κατά της ελληνικής μεινότητας, οι σχέσεις με την οποία διαταράχθηκαν περαιτέρω με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην 7η Τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως "το τελευταίο διάστημα βλέπουμε (στην Αλβανία) κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία". "Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη", είπε και πρόσθεσε:

"Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν".

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα". Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.