Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να υποσχόταν ανένδοτο εναντίον της διαπλοκής πριν αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα το σφιχταγκάλιασμά του με το επώνυμο γύρω από το οποίο «χτίστηκε» η έννοια «διαπλοκή» στις αρχές της δεκαετίας του ’90 απλώνεται απροσχημάτιστα σε ουκ ολίγα μέτωπα του δημόσιου βίου. Αποκορύφωμα βε-βαίως της πολύπλευρης προσέγγισης Τσίπρα και εθνικού προμηθευτή ήταν η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη για την Ευρωβουλή με το κυβερνών κόμμα, η οποία αν μη τι άλλο εξέπεμψε ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Το ισχυρό στίγμα που συνεχίζουν να δίνουν οι επιχειρήσεις Κόκκαλη και επί ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δημόσιων εργολαβιών, κάθε άλλο παρά συνάδει με την επιχειρηματολογία των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, όταν και χαρακτήριζαν συλλήβδην το εν λόγω επώνυμο ως ταυτόσημο της διαπλοκής. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωνε τον ∆εκέμβριο του 2008 ο σημερινός πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα της παραχώρησης του γηπέδου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, τον οποίο επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ο Πέτρος Κόκκαλης προκειμένου να βρει αναφορές στήριξης στην υποψηφιότητά του. «Να ανατρέξετε στα αρχεία σας και να δείτε ποια ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που εναντιώθηκε στο θέμα του Σταδίου Καραϊσκάκη. Εμείς και ο Συρίγος (σ.σ.: ο αείμνηστος δημοσιογράφος), τον οποίο μάλιστα χτύπησαν. Ενα δημόσιο στάδιο ξαφνικά δόθηκε στον Κόκκαλη (σ.σ.: και όχι στον Ολυμπιακό) να φτιάξει γήπεδο με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του τότε στον Sentra FM. Ωστόσο, ακόμη και πιο πρόσφατα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στιγμάτιζαν το γεγονός ότι η ομάδα-σύμβολο του Πειραιά αγωνίζεται στην ιστορική της έδρα. «Ημασταν σταθεροί στις θέσεις μας τόσο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, που αποτελεί σκάνδαλο που δόθηκε όπως δόθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή», διεμήνυε το 2015 σε συνέντευ-ξή του στο gazzetta ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με αφορμή τα κονδύλια που θα αποδεσμεύονταν για το γήπεδο της ΑΕΚ. ∆ύο θέματα άσχετα μεταξύ τους, αφού, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Καραϊσκάκη, στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχει ξεκάθαρα ο πα-ράγων της προκλητικής (εν μέσω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας) κρατικής χρηματοδότησης. Λίγο καιρό αργότερα, η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Ρένα ∆ούρου θα υπέγραφε επί ημερών Τσίπρα την αποδέσμευση ποσού συνολικά 30 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το γήπεδο της Ενωσης. Ενα ζήτημα στο οποίο δεν έχουν δοθεί ακόμη πειστικές απαντήσεις, όπως βεβαίως και για την εμπλοκή ενός υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Panama Papers, που ο πρωθυπουργός είχε κάνει λάβαρο στην προσπάθειά του να αναδείξει τις δια-δρομές της εγχώριας διαπλοκής.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ωστόσο, αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις προβεβλημένων ΣΥΡΙΖΑίων και για μια σειρά από άλλα μέτωπα ή σκάνδαλα, στα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπήρξε ανάμειξη του ονόματος Κόκκαλη. Για το σκάνδαλο της Siemens, ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής της Α’ Πειραιά, Θοδωρής ∆ρίτσας, τόνιζε στις 27 Ιανουαρίου 2010 στη Βουλή, ζητώντας σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση: «Ενώ το 1977 ιδρύεται η Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρολογικού Υλικού, στηριγμένη σε έναν σχεδιασμό ανάπτυξης της δημόσιας λειτουργίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, την ίδια στιγμή, την ίδια χρονιά ιδρύεται η Intracom, η οποία κυριαρχεί ξαφνικά. Και δεν κυριαρχεί μέσα από τον ανταγωνισμό, κυριαρχεί μέσα από τα προνόμια που αποκτά μέσα από αυτήν τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας».

Αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για το ίδιο θέμα από το βήμα της Βουλής ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, σημείωνε: «Εσείς που πρωτοστατήσατε ώστε να μετατραπεί η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens σε φιάσκο, σε “πλυντήριο” των ευθυνών των κομμάτων σας για το σκάνδαλο της Siemens, έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για διαφάνεια».

Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του σημερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ∆ημήτρη Παπαδημούλη, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής για τη Siemens, η οποία διεξήχθη στις 13 Μαΐου 2011. Ο ∆ημήτρης Παπαδημούλης (τότε μέλος της Επιτροπής), ο οποίος θα δώσει τη μάχη του σταυρού για την Ευρωβουλή μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, δήλωνε: «Η Intracom του κ. Κόκκαλη με τη Siemens ήταν συνεταίροι και όχι ανταγωνιστές στον ΟΤΕ, για χρόνια, και με Νέα ∆ημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ».

Αξίζει επιπλέον να αναφερθούν και οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση το 2009, ο οποίος υποστήριξε ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης Τζαννετάκη, ΚΚΕ και ΣΥΝ είχαν πάρει χρήματα από τη Siemens για έναν διεθνή διαγωνισμό.

Ακολούθησε, στις 27 Ιουλίου 2011, η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ξανά ο ∆ημήτρης Παπαδημούλης, για τις προνομιακές σχέσεις της Intralot και του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «πολύχρονη μονοπωλιακή εξάρτηση του ΟΠΑΠ από την Ιντραλότ του κ. Κόκκαλη, μία σκανδαλώδη ιστορία χρόνων που συνεχίζεται και διευρύνεται και με κυβερνήσεις Νέας ∆ημοκρατίας και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ». Συμπλήρωνε, μάλιστα, ότι «στις 30 Μαΐου η ∆ικαιοσύνη άσκησε δίωξη για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν, καθώς και για ηθική αυτουργία στον κ. Κόκκαλη και τέσσερα ηγετικά στελέχη του ΟΠΑΠ για την απευθείας ανάθεση της περιόδου 2005-2007. Σύμφωνα με τη δικαστική δίωξη, η σύμβαση είχε αντικείμενο 96.000.000 ευρώ και έφτασε στα 300.000.000».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Φυσικά, αντίστοιχη αντιμετώπιση επεφύλασσαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Κόκκαλη και τα δημοσιεύματα των φίλα προ-σκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδων και ιστοσελίδων. Τόσο η επίσημη φωνή της κυβέρνησης, η «Αυγή», όσο και μια σειρά άλλων ΜΜΕ φιλοξενούσαν ιδιαιτέρως σκληρά και επικριτικά άρθρα για το Modus operandi της οικογένειας στον κόσμο του «επιχειρείν». Τρανό παράδειγμα η εφημερίδα «Kontra News», η οποία το φθινόπωρο του 2014 κι ενώ είχε ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά με φόντο την εκλογή Προέδρου της ∆ημοκρατίας, και με αφορμή τον γάμο του Ντίνου Κόκκαλη και της Αταλάντης Μαρτίνου, κυκλοφόρησε με τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Μάζευαν λεφτά για τους 180 στον γάμο Κόκκαλη-Μαρτίνου» και με υπέρτιτλο «Ερανος μεταξύ των καλεσμένων στον μυθικό γάμο τους». Το εν λόγω δημοσίευμα, που αναφερόταν σε προσπάθεια επιχειρηματικών κύκλων να διατηρή-σουν στην εξουσία την κυβέρνηση Σαμαρά, με εκλογή Προέδρου ∆ημοκρατί-ας, ήταν απολύτως ενδεικτικό της τότε κυρίαρχης άποψης στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κόκκαλη στον δημόσιο βίο και η οποία εκφράστηκε ανά-γλυφα μέσω της εφημερίδας και του ύφους που συνήθως επιστρατεύει.

«∆ιάβασα σε μία κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού, για να μαζέψετε τους 180», είχε τονίσει σχετι-κά σε δημόσια τοποθέτησή του τότε ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρ-λέτης.

Ομως, με το πέρασμα του χρόνου και τη μεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως οι παλιές πληγές «γιατρεύτηκαν», αφού είναι κοινό μυστικό ότι η πλευρά Κόκκαλη ενίσχυσε οικο-νομικά τον φιλοκυβερνητικό όμιλο της οικογένειας Κουρή, γεγονός που υπο-γράμμισε και η Πειραιώς σε μια από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της. Στο ίδιο ακριβώς γήπεδο έπαιζαν, βεβαίως, η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά και οι ιστότοποι leſt .gr. και periodista.gr, γνωστοί για την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών στοχεύσεων του Με-γάρου Μαξίμου. Ω του θαύματος, το σύνολο των προαναφερθέντων ΜΜΕ έχουν αλλάξει άρδην τη γραμμή τους έναντι της οικογένειας Κόκκαλη, ακολουθώντας πιστά τη ρήση Τζανακόπουλου περί... «βαρέος ονόματος».

Πιο αμήχανος απ’ όλους εμφανίζεται ο Κώστας Βαξεβάνης του «Documento», ο οποίος, αν και ο απόλυτος συνομιλητής του Μεγάρου Μαξίμου και πολλάκις εκφραστής της επικοινωνιακής του προπαγάνδας, φαίνεται να εξεπλάγη και ο ίδιος από την ένταξη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε, εκτός από τα παραπάνω είναι και συγγραφέας του πονήματος «Ο άνθρωπος του τείχους», η θεματολογία του οποίου δημιουργεί ευθείς συ-νειρμούς με το παρελθόν του Σ. Κόκκαλη στην Ανατολική Γερμανία και τα όσα έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του με τη μυστική υπηρεσία Stazy.