«Όλο το σύστηµα που ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια φώναζε πως έπρεπε να πέσει µπήκε πια στα ψηφοδέλτιά του», τονίζει στη συνέντευξή του στα «Π» ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας ∆ηµοκρατίας και αναπληρωτής τοµεάρχης Ανάπτυξης του κόµµατος, Χρίστος ∆ήµας, που καταγγέλλει, επίσης, ότι 33 µήνες µετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόµου, δεν έχει πέσει ένα ευρώ στην αγορά.

Ποιος είναι ο πήχης της επιτυχίας της Ν.∆. στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές; Είναι η νίκη ή και κάτι παραπάνω;

Νοµίζω ότι στόχος σε κάθε κάλπη είναι να κερδίσει η Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά και να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η νοοτροπία που προωθεί τα τελευταία χρόνια. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, µε αλλαγή νοοτροπίας και ρήξεις µε τις παθογένειες που η σηµερινή κυβέρνηση συντήρησε και καλλιέργησε. Εχουµε µπροστά µας τέσσερις κάλπες και το µήνυµα πρέπει να είναι ηχηρό, ώστε, µε όρους νέας µεταπολίτευσης πια, να έχει η χώρα έναν ισχυρό πρωθυπουργό που θα την οδηγήσει σε ένα άλµα µπροστά.

Ποια είναι η γνώµη σας για το ευρωψηφοδέλτιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι µια κίνηση απελπισίας προκειµένου να δείξει ο κ. Τσίπρας πως συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερες δυνάµεις, οι οποίες στην πραγµατικότητα δεν υφίστανται. Υποτίθεται, κινήσεις εντυπωσιασµού, οι οποίες καταλήγουν σε ύβρη προς την κοινωνία, λόγω του βίου τους, ή σε πρόσδεση µε οτιδήποτε φθαρµένο και παλιό χρεοκόπησε τη χώρα. Στην πραγµατικότητα, όλο εκείνο το σύστηµα που ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια φώναζε πως έπρεπε να πέσει µπήκε πια στα ψηφοδέλτιά του.

Εχει, κατά τη γνώµη σας, σχέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ µε τη διαπλοκή και πώς αποτυπώνεται αυτή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωµατώνει στα ψηφοδέλτιά του επιχειρηµατίες που ο ίδιος έχει κατηγορήσει για διαπλοκή και διαφθορά. Αρα, µε βάση αυτά που οι ίδιοι λένε, ναι, θα µπορούσε να το ισχυριστεί κανείς, αν ακολουθήσει τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών και τον τρόπο µε τον οποίον αυτοί πολιτεύτηκαν. Στην πραγµατικότητα, όµως, είναι ακόµα µία προσπάθεια φθηνού εντυπωσιασµού, που ο κ. Τσίπρας δεν µπορεί να κατανοήσει πως ακόµα και στη δική του πολιτική υπόσταση κάνει κακό.

Σας ικανοποιεί η κυβερνητική ρύθµιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Ξεκάθαρα, όχι. Είναι µια προβληµατική ρύθµιση που δεν αντιµετωπίζει επαρκώς το ζήτηµα της αντιµετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Η σηµερινή κυβέρνηση, όµως, καθυστέρησε να φέρει αυτή τη ρύθµιση τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η ολιγωρία αυτή κόστισε στην οικονοµία και στους δανειολήπτες, µε τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το ∆ηµόσιο να έχουν διογκωθεί σηµαντικά. Ευελπιστώ πως θα υπάρχουν βελτιωτικές ρυθµίσεις, διαφορετικά εντοπίζω βασικά ζητήµατα. Πρώτον, πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Είναι αδύνατον να αγνοούµε ελαφρύνσεις για όλους εκείνους που µάτωσαν τα τελευταία χρόνια προκειµένου να είναι συνεπείς µε τις υποχρεώσεις τους. ∆εύτερον, πως αφήνεται ένα παραθυράκι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και, επίσης, ένα µεγάλο ερώτηµα είναι κατά πόσο είναι έτοιµη η ψηφιακή πλατφόρµα, ώστε να ξεκινήσει η εφαρµογή του νόµου άµεσα. Παρατηρούµε πως η κυβέρνηση αποφεύγει αυτήν τη στιγµή να δώσει απαντήσεις και αυτό µε ανησυχεί ακόµα περισσότερο. Φοβάµαι ένα νέο φιάσκο, που θα βάλει σε περιπέτειες τους πολίτες.

Τρία χρόνια µετά την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόµου, πώς κρίνετε τα αποτελέσµατά του στην πραγµατική οικονοµία;

Τον Ιούνιο του 2016, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τον «αναπτυξιακό» νόµο 4399. Εκτοτε, οι τροποποιήσεις του είναι συνεχείς, ακόµα και αυτή την εβδοµάδα έγιναν σηµαντικές, ενώ ακόµα το πληροφοριακό του σύστηµα µέχρι πρόσφατα δεν ήταν 100% σε λειτουργία. Το αποτέλεσµα είναι τραγικό για την κυβέρνηση και, δυστυχώς, για τη χώρα: 33 µήνες µετά την ψήφισή του, δεν έχει πέσει ένα ευρώ στην αγορά και σήµερα στο υπουργείο Οικονοµίας πασχίζουν µε κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις να δώσουν έστω κάποιες προκαταβολές. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρά ζητήµατα διαφάνειας, τα οποία έρχονται σε γνώση µας και για τα οποία κατέθεσα ερώτηση προς το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης µαζί µε 46 συναδέλφους από τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έφερε τη χώρα στην πρώτη θέση στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και ανάµεσα στις πρώτες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Της πιστώνετε την επιτυχία αυτή;

Στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020, η σηµερινή κατάσταση είναι πολύ άσχηµη και, δυστυχώς, την πλήρη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ∆ιαχειρίστηκαν εξ ολοκλήρου αυτή την προγραµµατική περίοδο και η αποτυχία τους πιστώνεται 100%. Η Ελλάδα σήµερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ε.Ε., είναι 23η σε πραγµατικές δαπάνες, δηλαδή σε χρήµατα που έχουν φτάσει στην αγορά, και 16η σε συµβασιοποιηµένες δαπάνες. ∆ηλαδή υπάρχουν διαθέσιµοι ευρωπαϊκοί πόροι που λιµνάζουν στα συρτάρια, διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να τους απορροφήσει. Για να καταλάβει κανείς το µέγεθος της αποτυχίας, υπάρχουν δικαιούχοι που σχεδόν τρία χρόνια µετά την υποβολή των φακέλων τους δεν έχουν πάρει ευρώ. Την ώρα που το 2013, επί κυβέρνησης Ν.∆., αξιολογήθηκαν 23.000 και οι δικαιούχοι εντάχθηκαν σε µόλις τέσσερις µήνες. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, δεν περνά από τη διαχείριση της κυβέρνησης. Οσο και αν προσπαθούν να το οικειοποιηθούν, είναι µια πρωτοβουλία της Ε.Ε., όλη η υποδοµή και ο σχεδιασµός έγιναν από τις Βρυξέλλες, συνεπώς η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες τους δεν µπόρεσαν να υπονοµεύσουν αυτή την προσπάθεια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 30/3/2019