Φτωχό και πολύ κατώτερο των προσδοκιών που υπήρχαν στην πλευρά της κυβέρνησης αποδεικνύεται τελικά το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης της Novartis. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν στηθεί στη Βουλή 10 κάλπες για 10 πολιτικά πρόσωπα και μετά από μία μαραθώνια διαδικασία παρέπεμπε την υπόθεση σε προανακριτική.

Τον Μάιο του 2018 οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι οποίοι συμμετείχαν στην προανακριτική, επέστρεφαν τον φάκελο στην τακτική Δικαιοσύνη, καθώς η Βουλή δήλωνε αναρμόδια να ερευνήσει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Ο ίδιος στη Βουλή είχε φροντίσει να δώσει πολιτική απόχρωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του λέγοντας: «Οι προσπάθειες κάποιων να το αποτρέψουν για να μην πιστωθεί η κυβέρνηση αυτή την επιτυχία, απέτυχαν παταγωδώς . Το παλιό πολιτικό σύστημα θυσιάζει για άλλη μία φορά την πατρίδα. Η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ δεν αλλάζει την αλήθεια, η κυβέρνηση αυτή πέτυχε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν. Η μνημονιακή κατοχή τελειώνει και η Ελλάδα αλλάζει οριστικά» τόνισε σε άλλο σημείο».

Πάνω από έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης τα αποτελέσματα για τα πολιτικά πρόσωπα κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται σε όσα είχαν λεχθεί καθώς για τον Ανδρέα Λοβέρδο γίνεται αναφορά σε «αποχρώσες ενδείξεις», η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο ενώ παραμένει ανοιχτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπήρχαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.