Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η Σοφία Ζαχαράκη κάνει λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «συστρατεύεται με τη διαπλοκή».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει επιτυχημένη την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τη βελτίωση που διαφαίνεται στις σχέσεις των δύο χωρών;

Αν κάποιος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, αυτός θα πρέπει να είναι ο Ζόραν Ζάεφ. Μετά την παραδοχή πως μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα θα εξασφάλιζε τον όρο «μακεδονικός» στην κατοχύρωση της ταυτότητας, της γλώσσας και της διεθνούς πιστοποίησης της χώρας του, έλαβε ακόμα ένα δώρο: Ο κ. Τσίπρας, για να μην κακοκαρδίσει τον κ. Ζάεφ, απέφυγε ακόμα και να αναφέρει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με το όνομα «Μακεδονία». Και για να τα πούμε με το όνομά τους. Οι δύο χώρες είχαν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα είναι άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας. Επομένως, δεν είχε και κανένα νόημα όλη αυτή η επικοινωνιακή φιέστα του κ. Τσίπρα, που έγινε, μάλιστα, χωρίς τη θεσμική εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, γεγονός που από μόνο του επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έπληξε ευθέως τα ελληνικά προϊόντα με προέλευση τη Μακεδονία.

Πού μπαίνει ο πήχης της επιτυχίας της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές; Αρκεί η νίκη, ανεξαρτήτως διαφοράς;

Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές με μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη. Και θα τις κερδίσει επειδή ο ελληνικός λαός, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, θα δείξει την πόρτα της εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα και την απαξιωμένη κυβέρνησή του, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής και αλλαγής σελίδας. Ο πήχης της επιτυχίας στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι, όμως, μόνο ποσοτικός. Το πιο σημαντικό είναι να οικοδομήσουμε μια πλατιά συμμαχία εμπιστοσύνης με τους Ελληνες πολίτες. Μια συμμαχία εμπιστοσύνης που θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Πέτρος Κόκκαλης δεν έχει καμία σχέση με τη διαπλοκή. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Θεωρείτε γενικά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με τη διαπλοκή;

Ο ίδιος ο όρος «διαπλοκή» συνδέεται ιστορικά με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που, ας μην το ξεχνάμε, πολέμησαν διαχρονικά τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ακόμη φορούσε τον μανδύα της αντισυστημικής δύναμης, έκανε σημαία του τον δήθεν πόλεμο κατά της διαπλοκής, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εργαζόταν για να στήσει τη νέα διαπλοκή. Αρκεί να θυμηθούμε ενδεικτικά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών και την υπόθεση Καλογρίτσα. Τώρα, και ενώ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, συστρατεύεται φανερά με την ίδια τη διαπλοκή που μέχρι προχθές με τόση ένταση κατήγγελλε.

Υπάρχει σκάνδαλο, εκτιμάτε, στην υπόθεση Πετσίτη και, αν ναι, ποιους υπουργούς και πολιτικά στελέχη αγγίζει;

Η υπόθεση Πετσίτη είναι ένα σκάνδαλο αδικαιολόγητου προσωπικού πλουτισμού ενός ευνοουμένου του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος ή απεσταλμένος του Μαξίμου. Για τη Νέα Δημοκρατία πρόκειται για ένα σκάνδαλο με σοβαρές προεκτάσεις, καθώς ανέδειξαν επί της ουσίας ένα παρασύστημα που αποδεδειγμένα πια υπάρχει πέριξ του Μαξίμου. Φαίνεται, άλλωστε, αυτό από το γεγονός ότι ξαφνικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν και ότι δεν είδαν ποτέ τον κ. Πετσίτη, τη στιγμή που οι πολίτες τον παρακολουθούν σε βίντεο και φωτογραφίες να χαριεντίζεται μαζί τους. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του κ. Τζανακόπουλου και να υποχρεώνομαι σε φαιδρές δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν, ούτε καν τους βουλευτές της πτυσσόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ηδη, άλλωστε, στις νέες αποκαλύψεις από την κυπριακή έρευνα, που ανέδειξαν τις ροές «μαύρου» χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχεται να προστεθεί η παραίτηση του προϊσταμένου που χειριζόταν την υπόθεση για λογαριασμό της ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει μέχρι τέλους να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση. Θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή και η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας Ζαΐρη, θα κληθεί να δώσει όλες τις εξηγήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν και από ποιους ασκήθηκαν πιέσεις για τη συγκάλυψη και την εξωθεσμική χειραγώγηση των ερευνών. Και θα εξαντλήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο ελέγχου, προκειμένου, παράλληλα με τις έρευνες των αρμοδίων Αρχών, να δοθούν απαντήσεις για τις σκοτεινές σχέσεις που φέρεται να έχει ο κ. Παππάς με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/4/2019