Ισχυρό και παγιωμένο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό διαφοράς των δύο κομμάτων να κινείται στα όρια των δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Μία ακόμα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, το καταδεικνύει.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ (18-20 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.010 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου), η ΝΔ προηγείται κατά 9,5% στην εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές εκλογές και κατά 9% στην εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Στη μάχη για την τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής προσπερνά την ΧΑ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2018 με 8%, η ΧΑ ρίσκεται στο 7,5%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 5,5%, ενώ σημαντικό είναι το μπλοκ των αναποφάσιστων, που υπολογίζεται στο 11,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα: Έξι στους δέκα προβλέπουν επικράτησή της στις επόμενες εθνικές εκλογές, 38% πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκανδαλολογία και παροχολογία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη στρατηγική του Μαξίμου για παροχές και σκανδαλολογία.

Η πλειονότητα των ψηφοφόρων δηλώνει πως η επιλογή της στην εθνική κάλπη δεν θα επηρεαστεί από αυτούς τους παράγοντες.

Το 64% απάντησε πως «μάλλον» ή «σίγουρα» δεν πρόκειται να επηρεαστεί από στοχευμένες παροχές, ενώ στον αντίποδα λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανέφεραν πως «σίγουρα» ή «μάλλον» θα επηρεαστούν.

Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν πως δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν παροχές όταν θα ψηφίσουν για την επόμενη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 46% ανέφερε πως δεν θα επηρεαστεί από παροχές ενώ το 29% σημείωσε πως θα τις συνεκτιμήσει στην ψήφο του.

Στο μέτωπο των υποθέσεων διαφθοράς, το 53% δηλώνει πως δεν θα επηρεαστεί, έναντι 34% που αναφέρει πως θα λάβει υπόψη του τις καταγγελίες. Οι μισοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί, ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ απάντησαν πως θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Στο μπλοκ των αναποφάσιστων όμως το 47% αναφέρει πως μάλλον ή σίγουρα θα λάβει υπόψη του το όλο θέμα της διαφθοράς, έναντι 31% που δίνει αρνητική απάντηση.

Η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων

Δεδομένης της σημασίας των αναποφάσιστων, η συσπείρωση των δύο μεγάλων αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα. Τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε ελαφρά την συσπείρωσή του για δεύτερο μήνα, όμως βρίσκεται στο 54%, σαφώς χαμηλότερα από το 83% της ΝΔ, η οποία επίσης βελτίωσε την επίδοσή της σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ενδεικτικό είναι πως τρεις στους δέκα από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν αναποφάσιστοι δεν απαντούν ή επιλέγουν άκυρο/λευκό, προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΝΔ είναι 9%, δηλαδή ούτε ένας στους δέκα.