Μηνύματα αλληλουποστήριξης και συστράτευσης έστειλαν Μάνφρεντ Βέμπερ και Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Νεμέα, μετά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο και στον οινοποιητικό συνεταιρισμό. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι δύο ηγέτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Σε μια οικογένεια δεν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Ο Μάνφρεντ έδειξε σεβασμό και κατανόηση για την απόφασή μας”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ο κ. Βέμπερ είπε ότι είναι υπερήφανος που όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα συζητούνται μέσα στο ΕΛΚ και το κόμμα είναι ενωμένο, ενώ τόνισε πως σέβεται το γεγονός ότι υπάρχει η Βόρεια Μακεδονία και η περιοχή της Ελλάδας Μακεδονία.

“Είναι τιμή για τη Νέα Δημοκρατία που αποφάσισες να ξεκινήσεις επισήμως την καμπάνια σου από την Αθήνα”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Βέμπερ ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας με αφορμή την επίσκεψη στη Νεμέα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο τουρισμός, αλλά έχει και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και είπε με νόημα ότι “το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ευρώπη, αλλά επίσης για τη ΝΔ και την Ελλάδα”.

Εντυπωσιασμένος από τα ελληνικά κρασιά δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο επενδύσεων στον τομέα αυτό. Ο κ. Βέμπερ είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας “αληθινός φίλος” και ένας από τους πρώτους ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Βλέπουμε εδώ στην Ελλάδα τι σημαίνει να ψηφίζεις για λαϊκίστικα κόμματα”, τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βέμπερ μίλησε για την αποψινή ομιλία του στο Ζάππειο και υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει τις βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Ζητούμε εντολή από τους πολίτες. Πριν από λίγες ημέρες έλαβα ένα έγγραφο από την Κομισιόν το οποίο περιέγραφε το πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τους είπα, συγγνώμη, οι πολίτες θα αποφασίσουν για την επόμενη πενταετία και όχι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών”.

Η ομιλία του στο Ζάππειο, όπως αποκάλυψε, θα έχει τρεις άξονες: Πρώτον, την ισχυρή Ευρώπη. Με ασφαλεια, μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, κυβερνοασφάλεια και ενίσχυση της Europol στο πρότυπο του FBI. Δεύτερον, την έξυπνη Ευρώπη, με καινοτομία και λύσεις που μπορούν να εξευρεθούν από κοινού. Τρίτον, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. “Θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη”, δήλωσε.

“Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέκυψε στο λαϊκισμό και εξέλεξε λαϊκίστικη κυβέρνηση το 2015”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Ακολούθησε το καταστροφικό δημοψήφισμα, η κωλοτούμπα που διεθνοποιήθηκε ως όρος και μεγάλη ζημιά. Ο λαϊκισμός μπορεί να έρχεται και από τη δεξιά και από την αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσε δυνάμεις με την εθνικιστική δεξιά”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί μια ρητορική που χρησιμοποιείται από την άκρα δεξιά. Τόνισε δε ότι το επίκεντρο του αφηγήματος της ΝΔ είναι η Ευρώπη που προστατεύει, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που δεν αφήνει κανένα πίσω, αυτά δηλαδή που υποστηρίζει και ο κ. Βέμπερ και το ΕΛΚ, όπως είπε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ρωτήθηκε και για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως ανθέλληνας και απάντησε ότι ο ίδιος μαχόταν απέναντι σε όσους έλεγαν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη. “Δίνω αγώνα για μια ισχυρή Ευρώπη, πιστεύω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στους ισορροπημένους προϋπολογισμούς και δεν πιστεύω ότι το μεγαλύτερο χρέος οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη”, συμπλήρωσε. “Βλέπω τον εαυτό μου ως διάδοχο του Γιούνκερ, που άλλαξε τη μέθοδο (σ.σ. της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα) σε πιο πολιτική και ανέλαβε ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις”, υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ.

“Είναι εξαιρετικά υποκριτικό που ο κ. Τσίπρας με κατηγορεί για στροφή προς τα δεξιά όταν ο ίδιος κυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ και εξακολουθεί να στηρίζεται η κυβέρνηση στους βουλευτές του”, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τη ρητορική της Χρυσής Αυγής αποκαλώντας τη δίκη της “πολιτική” και ότι η κυβέρνησή του παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. “Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αμφισβητούν τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Νέας Δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.