Τον Ιανουάριο του 2015 Αλέξης Τσίπρας και Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίζονταν αγκαλιασμένοι στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώτου στην Αθήνα. Λίγο καιρό μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εξουσία με την Αριστερή κυβέρνηση να γράφει μια νέα σελίδα στο βιβλίο της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Τότε, συντηρητικοί και μη, εξέφραζαν φόβους για την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα, για τα άγνωστα χαρτιά που κρατούσαν υψηλόβαθμα στελέχη, για άνοδο της αριστεράς - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη - που θα οδηγήσει στη διάσπαση των Αρχών και των θεσμών της. Ωστόσο από τότε έχουν μεσολαβήσει αρκετά και κυρίως η στροφή του Έλληνα πρωθυπουργού σε σχέση με τους δανειστές, τα καλά των... μνημονίων, αλλά και τις «γέφυρες» που προσπαθεί να στήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Αν και η στροφή αυτή του Αλέξη Τσίπρα, έχει ξεκινήσει πριν καιρό, η βαριά ήττα των ισπανικών εκλογών για το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos, επιβεβαίωσαν την άποψή του πως η Αριστερά και συγκεκριμένα η συμπόρευση με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν έχει τίποτα απολύτως να του προσφέρει... Οι Podemos που είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν στο 14,3%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές της χώρας, αυτές του 2016 – που για κάποιους ακόμη η Αριστερά δεν είχε ξεκινήσει την πτώση - είχε σημειώσει 21,2%.

Τι άλλαξε όμως μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια για τους Podemos και τι για τον ΣΥΡΙΖΑ; Το βέβαιο είναι πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια τάση που ενδεχομένως να αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Άλλωστε ο αριστερόστροφος λαϊκισμός, που σε κάποια φάση της κρίσης έδειχνε να έχει τον άνεμο στα πανιά του, υποχωρεί.

Από τους Podemos ξεκίνησε η άνοδος, από τους Podemos η πτώση

Οι Podemos, συνεχιστές του κινήματος των Αγανακτισμένων, που αποτέλεσε και την μήτρα του κινήματος του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο πλέον υποχωρούν, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και τα νέα σχήματα της κεντροδεξιάς, όπως οι φιλελεύθεροι Ciudadanos στην Ισπανία, ανακτούν δυνάμεις, αλλά σχεδόν καταποντίζονται. Προφανώς βλέποντας τα νέα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον άλλοτε, όχι μόνο σύμμαχο και σύντροφό του, αλλά σχεδόν εμπνευστή του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε την εξουσία...

Η ήττα των αριστερών λαϊκιστών του Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεν είναι άσχετη με την τύχη και τις κυβερνητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η άτακτη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις οικονομικές πραγματικότητες της Ενωμένης Ευρώπης, η περίφημη «κολωτούμπα» και η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, κατέδειξαν τα όρια της αριστερής συνθηματολογίας και την ουτοπία μιας άλλης πολιτικής, που είναι ανέφικτη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας στο Twitter, «και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μην βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη».

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που στην πρώτη του αντίδραση για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, έκανε ό,τι... δεν γνωρίζει τους Podemos, δεν προκαλεί εντύπωση. Ήδη μετά την εφαρμογή της νέας πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ , κομμένη και ραμμένη στις επιταγές του ΔΝΤ, οι σχέσεις με τους Podemos είχαν διαρραγεί. Ο Αλέξης Τσίπρας, που από φέρελπις «Λένιν της Μεσογείου» είχε μετατραπεί στον «darling των ευρωπαϊκών σαλονιών» -σύμφωνα με την περιγραφή του αγγλοσαξονικού τύπου- ήταν ένας ενοχλητικός σύμμαχος για τους Ισπανούς Αριστερούς . Ήρθε μετά και η αποκάλυψη για την αγορά από το ζεύγος Ιγκλέσιας, μιας εντυπωσιακής βίλας, στο πιο ακριβό προάστιο της Μαδρίτης, που κατέδειξε το «παραμύθι» του δήθεν αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος και στην Ιβηρική χερσόνησο, για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Τωρα η νίκη των σοσιαλιστών, είναι ένα ακόμα «άλλοθι» του Αλέξη Τσίπρα για την δική του στροφή στην σοσιαλδημοκρατία. Στην δήλωσή του για την νίκη των σοσιαλιστών του Πέτρο Σάντσεθ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ότι δεν γνωρίζει τους Podemos και πανηγυρίζει για την νίκη της Αριστεράς. Ούτε μια κουβέντα δεν είχε να πει για την κατάρρευση των παλαιών του συμμάχων.

Ιταλία, η επόμενη;

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία με τα 5 Αστέρια, που χάνουν ψηφοφόρους όρος όφελος του ακροδεξιού Σαλβίνι. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου ο αριστερός, ριζοσπαστικός λαϊκισμός, κατάφερε να κατακτήσει την εξουσία, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υποχωρεί δραματικά και να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αντιπολίτευση.