Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τον Γ.Παπαδάκη, την Πρωτομαγιά.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε, ασφαλώς το ζήτημα της επικαιρότητας με τον τραγικό χαμό του εικονολήπτη στην Καλαμάτα:

«Κανένα έθιμο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό όταν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Δεν αναφέρομαι μόνο στον σαϊτοπόλεμο, αλλά και στις μπαλωθιές στην Κρήτη, που δεν είναι μια φορά τον χρόνο, αλλά συνέχεια. Είναι κάτι που συχνά συνδυάζεται με αλκοόλ και παράνομη οπλοχρησία. Πρέπει να σταματήσει. Είδαμε και το κοριτσάκι που δίνει αγώνα για να μείνει στην ζωή. Πρέπει να σκεφθούμε ότι θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει το έθιμο με τον σαϊτοπόλεμο, όπως και αυτό με τον ρουκετοπόλεμο στην Χίο».

Σχετικά με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήταν άστοχη η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας, την ανασκεύασε και εκεί έληξε το θέμα».

«Τροπολογία για μη μείωση του αφορολόγητου»

Με το «καλημέρα» της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης, πέταξε το γάντι στο Μαξίμου και την παροχολογία που ετοιμάζει, αλλά και την πρόσφατη δήλωση Τσίπρα ότι «όσο είναι κυβέρνηση, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Εμείς καταψηφίσαμε την σχετική νομοθετική διάταξη ενώ μόλις ανοίξει η Βουλή, καταθέτουμε τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί για αυτό και εμείς θα βάλουμε πλάτη, αρκεί να μην εννοεί ότι θα ρίξει το βάρος στους υπόλοιπους φορολογούμενους και το «μπαλάκι» στην επόμενη Κυβέρνηση. Αλλιώς, τον καλούμε να νομοθετήσουμε μαζί την ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου».

Για τον Πολάκη και τα ντιμπέιτ

Υπενθύμισε δε ότι με το άνοιγμα της Βουλής θα κατατεθεί κανονικά και η πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη. «Είναι μόνος ο κ. Τσίπρας σε αυτή την υπόθεση, είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε.

«Ο κ. Τσίπρας είχε συγκεκριμένες επιλογές. Θα μπορούσε να αποπέμψει τον κ. Πολάκη. Θα μπορούσε να αφήσει να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη, με το ρίσκο φυσικά ο κ. Πολάκης να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση, διότι είναι πολύ μόνος του ο κ. Τσίπρας σε αυτήν την υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει αυτές τις λογικές για αυτό και μετατρέπει ο κ. Τσίπρας την πρόταση μομφής, σε πρόταση εμπιστοσύνης. Ετσι όμως παίρνει πάνω του τον κ. Πολάκη και ταυτίζει και όλη την κυβέρνηση του με τον κ. Πολάκη. Εμείς, στη Βουλή δεν θα μιλήσουμε βέβαια μόνο για τον κ. Πολάκη. 

Για το θέμα του ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θα έχουμε τρεις μέρες στη διάθεσή μας στη Βουλή» με την πρόταση δυσπιστίας και ότι όταν διαλυθεί η Βουλή για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, θα υπάρξει η δυνατότητα και για περαιτέρω ντιμπέιτ.

«Ο Κόκκαλης έχει παππού, αλλά όχι μπαμπά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει την μόνιμη αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο εκπροσωπεί την ελίτ: «Μιλάω για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά. Για μείωση των φόρων. Για μία πολιτική που θα προσελκύσει νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα τσουνάμι νέων επενδύσεων. Για την ανάγκη να δημιουργήσουμε πρότυπα σχολεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Αυτή είναι άραγε πολιτική για την ελίτ;».

Θύμισε μάλιστα το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και την περίπτωση Πέτρου Κόκκαλη: «Ποιος με κατηγορεί ότι είμαι με την ελίτ; Αυτός ο οποίος έχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο αναγνωρίσιμο όνομα, το όνομα το οποίο είναι απόλυτα ταυτισμένο με την έννοια της διαπλοκής στην Ελλάδα; Ο κ. Κόκκαλης είναι για τον κ. Τσίπρα ο μόνος άνθρωπος, ο οποίος έχει παππού, αλλά δεν έχει μπαμπά. Τι ακριβώς έγινε και πηδήξαμε μια γενιά;» 

«Θέλω μεγάλη διαφορά στις Ευρωεκλογές»

Για τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στις 26 Μαΐου οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. «Το μήνυμα που πρέπει να βγει το βράδυ των εκλογών είναι ότι η πολιτική αλλαγή έχει ήδη συντελεστεί» ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι «θέλω μεγάλη διαφορά στις Ευρωεκλογές».

Θύμισε ότι η ΝΔ ανήκει στη μεγάλη πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ και στηρίζει τον Μάνφεντ Βέμπερ. Αναρωτήθηκε μάλιστα, ποιον θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία ήταν στο πλευρό του Ιγκλέσιας των Podemos και τώρα πανηγυρίζει τη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ.

Σε σχόλιο για τις ισπανικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας ηττήθηκε, αλλά θύμισε ότι στην Ισπανία η κεντροδεξιά είναι διχοτομημένη, «ενώ στην Ελλάδα δεν είναι».

Για τα Δώρα Χριστουγέννων-Αναδρομικά και 13η σύνταξη

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και πάλι για το θέμα του Δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι ήταν μια κλασσική περίπτωση fake news που διακινήθηκε από το Μαξίμου.

«Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλουμε να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό από εκείνο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για επιστροφή της 13ης σύνταξης, υπάρχει όμως έμμεσος τρόπος να ενισχυθεί το εισόδημα τους, εάν πχ. Βρουν τα παιδιά τους δουλειά κι έτσι δεν χρειάζεται να δίνουν μέρος της σύνταξης τους για την συντήρηση των άνεργων μελών της οικογένειας ή ένα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «θα σεβαστώ απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών θα δώσουμε ότι πρέπει στο πλαίσιο που αντέχει η ελληνική οικονομία».

«Ξετίναξαν τη μεσαία τάξη»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προεξόφλησε επίσης ότι οι μειώσεις φόρων που εξαγγέλλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η αποσπασματική οικειοποίηση κάποιων δεσμεύσεων του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν Έλληνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας «αφού έχει πάρει 10, γυρίζει πίσω το ένα και έχει την απαίτηση από τους πολίτες να του πούνε και ευχαριστώ. Έχει πάρει το καρβέλι και τους δίνει αντίδωρο. Έτσι αισθάνονται σήμερα οι πολίτες. Το έγκλημα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρήγαγε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητούσαν οι πιστωτές μας, υπερφορολογώντας και ξετινάζοντας τη μεσαία τάξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναρωτήθηκε ποιον πείθει ο κ. Τσίπρας όταν «έρχεται τώρα και ανακαλύπτει ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων.

«Εδώ και 3 χρόνια μιλάω για την ανάγκη μείωσης των φόρων και με χλεύαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, μες στον πανικό του, που δεν ξέρει τι άλλο να τάξει και τι άλλο να πει, καθώς χάνει την εξουσία, μιλάει και για την πολιτική μείωσης των φόρων. Εν πάση περιπτώσει, αν αυτή τελικά είναι η σωστή πολιτική, ποιον θα εμπιστευτούν οι Έλληνες να την εφαρμόσει; Τον κ. Τσίπρα ή εμένα; 'Καλώς τα παιδιά', θα έλεγα, για να το πούμε έτσι, λίγο πιο λαϊκά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς ο κύριος Τσίπρας»

Ο κύριος Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό έχει πλέον αποκαλυφθεί στα μάτια των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον διορισμό Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο ότι κυβέρνησε με ένα κόμμα πιο δεξιά της ΝΔ επί τέσσερα χρόνια, στον τρόπο που και σήμερα ακόμα καλύπτει τον Πάνο Καμμένο, στον τρόπο που έψαχνε ο ΣΥΡΙΖΑ τους 200 ψήφους για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, στο πώς δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη της ΧΑ εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Ο κύριος Τσίπρας μίλησε για πολιτική δίκη, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ίδιας της Χρυσής Αυγής» θύμισε. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι μια ισχυρή αστική, φιλελεύθερη, λαϊκή κεντροδεξιά.

Για τις «Πρέσπες»

Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ως κυβέρνηση ο ίδιος και το κόμμα του θα προστατέψει το brand Μακεδονία, τις ελληνικές επιχειρήσεις, την ίδια την ανάπτυξη της περιοχής.

«Ο κύριος Τσίπρας έδειξε αλαζονεία και ασχετοσύνη, το λιγότερο που μπορώ να πω» συνέχισε, αναφερόμενος στο πώς χειρίστηκε ο πρωθυπουργός την υπόθεση.

Για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σε μια προσωπική ερώτηση για το γεγονός ότι προέρχεται από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια, εξομολογήθηκε ότι νιώθει τυχερός που είχε κοντά του τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μέχρι μεγάλη ηλικία και σε καλή κατάσταση.

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε, έδωσα μεγάλο αγώνα να γίνω αρχηγός της ΝΔ. Αλλά έχω απομυθοποιήσει το γκλάμουρ της εξουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ακόμα ότι ασφαλώς πολλοί δεν θα τον ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όμως επιθυμία του είναι να τον ψηφίσουν στις μεθεπόμενες, ακριβώς επειδή τήρησε αυτά που υποσχέθηκε.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα ευχόταν στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε υγεία, όπως και στα παιδιά του, λέγοντας με νόημα ότι θα ήταν καλό να μην μπλέκουν οι οικογένειες στην πολιτική αντιπαράθεση.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ: