Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει δύο μειώσεις στο αφορολόγητο υπενθύμισε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι τη Δευτέρα η ΝΔ θα καταθέσει την τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είπε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σημερινή κυβέρνηση μόνης της μείωσε ήδη μια φορά το αφορολόγητο το 2016, ψήφισε πάλι μόνη της τη δεύτερη μείωση του το 2017 και δεσμεύτηκε εγγράφως στην τελευταία απόφαση του Eurogroup την υλοποίηση δηλαδή να υλοποιήσει την περικοπή είναι δέσμευση γραπτή πριν από είκοσι μέρες. Έρχεται όμως ο πρωθυπουργός και λεει ότι εμείς θα κανουμε ότι μπορούμε και δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα περικόψει το αφορολόγητο ενώ άλλα έχει ψηφίσει και άλλα έχει υπογράψει. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε και τις δύο μειώσεις του αφορολόγητου ορίου και δεσμεύεται την υλοποίηση αυτού του μέτρου στο βαθμό που μπορεί ως επόμενη κυβέρνηση να μη την υλοποιήσει. Αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αυτά τα περιθώρια εμείς καταθέτουμε την τροπολογία και την καλούμαι να την ψηφίσει, να την στηρίξει έτσι ώστε αυτό που ψήφισε μόνη της να μην ισχύσει. Εμάς η στάση μας δεν έχει μεταβληθεί, καταψηφίσαμε τη μείωση του αφορολόγητου και το ίδιο θα παλέψουμε και σήμερα και αύριο ως κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής μείωσης των φόρων: «Πρώτα από όλα χαμηλότεροι φόροι σημαίνει χαμηλότερο κίνητρο για φοροδιαφυγή. Δεύτερον έχουμε πει ότι εμείς δεν θα επεκτείνουμε τις δαπάνες, δεν θα μεγαλώσουμε τις δαπάνες. Αντιθέτως από ότι κάνει η κυβέρνηση θα κάνουμε αξιολόγηση δαπανών, θα επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα προχωρήσουμε τα ΣΔΙΤ, δεν θα διογκώσουμε το δημόσιο, θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που υπάρχουν πραγματικά ανάγκη. Με το δικό μας πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για υψηλότερη και σταθερή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα φέρει περισσότερα έσοδα και όχι τα μέτρα λιτότητας που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση. Να συνεπώς οι πηγές από τις οποίες θα προκύψουν οι πόροι για να προχωρήσουμε σε μια συνολική γενναία μείωση των φόρων όπως αυτή που προτείνουμε εμείς.»

Σχολιάζοντας τις παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Διαβάζω κάποια από τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα λεει η κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις περισσότερο. Σημερα είναι 28% με βάση την τελευταία ρύθμιση που έκανε, και πότε λεει ότι θα πάει στο 26%; Μετά από 2 χρόνια. Μα στο 26% δεν την παρέλαβε; Δεύτερο παράδειγμα, τον ΦΠΑ στην εστίαση τον παρέλαβε στο 13%, τον έχει πάει στο 24% και ακούω σήμερα να συζητά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε να φτάσει ή να προσεγγίσει το επίπεδο που την παρέλαβε την φορολόγηση το 2014.

Ακούω για ασφαλιστικές εισφορές, για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες, πάλι για να φτάσει την κατάσταση της χώρας εκεί που ήταν το 2014. Με λίγα λόγια πήρε την κατάσταση της οικονομίας σε μια δεδομένη κατάσταση, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, επέβαλε 29 νέους φόρους και σήμερα προσπαθεί, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με μεμονωμένες πολιτικές να διορθώσει κάποιο από τα λάθη έτσι όμως δεν αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα τόσο της ανάπτυξης όσο και του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.»