Συνεχίζεται, για δεύτερα ημέρα, σήμερα η συζήτηση στη Βουλή με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής όμως μέχρι τότε πολλά έχουν ήδη ειπωθεί και ακόμη περισσότερα θα ειπωθούν…

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρακολουθείστε απευθείας τη συζήτηση από το κανάλι της Βουλής:

Συνεχίζεται, για δεύτερα ημέρα, σήμερα η συζήτηση στη Βουλή με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής όμως μέχρι τότε πολλά έχουν ήδη ειπωθεί και ακόμη περισσότερα θα ειπωθούν…

Όλα όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης

Μητσοτάκης: Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος

Με εμφανώς ειρωνική διάθεση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις διακοπές που φαίνεται πως έκανε ο πρωθυπουργός στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγόπουλου είπε χαρακτηριστικά πως απο δω και πέρα ο κόσμος θα λέει «νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος»

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε αναφορές σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας που η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει ανακοινώνοντας κοινωνικά μέτρα και άσκησε σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα «νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε τον «λιτό βίο στα καταστρώματα της πλουτοκρατίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τον πρωθυπουργό, ενώ πρότεινε στον πρωθυπουργό να σταματήσει να αναφέρεται στον πόλεμο με την ελίτ.

«Η πρόταση μομφής για Πολάκη δεν μιλά για το έργο αλλά για τις συμπεριφορές» τόνισε ο κ. Μητοστάκης, ο οποίος ταύτισε απόλυτα τον πρωθυπουργό με τον «υβριστή υπουργό, με την φασίζουσα συμπεριφορά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Αντί να λένε «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!» θα λένε «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος». Από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου".

«Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα.

Προσπαθήσατε φιλότιμα να αλλάξατε την ατζέντα. Προσπαθήσατε να δώσετε πολύ λίγα από τα πολλά που πήρατε τα 4 χρόνια. Και ο κόσμος βλέπει μόνο τον πανικό. Ακυρώσατε την εκστρατεία της γιατί το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νησιά του Ιονίου. Έχω νέα για εσάς κ. Τσίπρα.

Καμία κυβέρνηση δεν γύρισε το κλίμα με παροχές της τελευταίας στιγμής. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ποιος τους φτώχυνε, ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ξέρουν οι νέοι συνταξιούχοι πως βγαίνουν με λιγότερη σύνταξη από τους παλιούς».
«Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν τους νεκρούς»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του Παύλου Πολάκη, αλλά και για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερο: «Η επιλογή του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τον Πολακισμό. Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν τους νεκρούς. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στις παραλίες των Σφακίων τις εποχές της ανεμελιάς και της ομπρέλας στην παραλία. Είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει λόγος. Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας.

Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους.

Ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι. Και δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ' έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις.

Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης, που στα δύσκολα βέβαια τρέχει να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τα άλλα καταγγέλλει.

Μάλλον δεν σας αρέσει η όψη της κυβέρνησής σας στον καθρέφτη.

Σήμερα, όμως όσα ψέματα κι αν ήρθατε να πείτε πάλι εδώ, τα ψέματα τελείωσαν. Με τη συμπεριφορά σας καλύψατε τον κ. Πολάκη, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Μπορεί να μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Εκβιάζοντας τους βουλευτές σας και όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να διαφοροποιηθούν. Τους λέτε: «Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος». Αυτό τους λέτε. Γιατί τα γεγονότα είναι πεισματικά και εκδικούνται. Η επιλογή του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τον Πολακισμό, από κοινοβουλευτικός χειρισμός έγινε πολιτικό μπούμερανγκ. Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν νεκρούς και απώλειες στο Μάτι. Μαζί έλεγαν ψέματα και υποκρίνονταν. Είπατε πως το υλικό για την τραγωδία για το Μάτι είναι ξαναζεσταμένο φαγητό.

Δεν θα αναφερόμουν στο εθνικό δράμα στο Μάτι αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να προσβάλλει τη μνήμη όλων για όσα τραγικά συνέβησαν. κ. Τσίπρα καταλάβατε τι είπατε πριν 3 ημέρες σε ανθρώπους που κάηκαν. Είπατε ότι το υλικό που βγήκε είναι «ξαναζεσταμένο» υλικό. Πως είναι δυνατόν να προσβάλλετε τη μνήμη 102 ανθρώπων. Ξαναζεσταμένο φαγητό είναι η απόδειξη της χυδαίας υποκρισίας και του σκηνικού που στήσατε εκείνο το βράδυ.

Ούτε και θα έδινα μεγάλη σημασία στο πολυτελές σκάφος αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει πολιτική καριέρα, ενοχοποιώντας συνολικά τους επιχειρηματίες και κάθε σχέση μαζί τους.
«Διακοπές με… αντάλλαγμα»

Καυστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, και για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με την κ. Παναγοπούλου, στο κότερο της οποίας ξεκουράστηκε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Οι Έλληνες μαθαίνουν τώρα το εξής παράδοξο. Η σκηνοθεσία της Ιθάκης εκπονήθηκε στο κατάστρωμα ενός γιοτ και απλά η Ιθάκη ήταν οι διακοπές σας.

Οι διακοπές δε έγιναν άνευ ανταλλάγματος.

Η κ. Παναγοπούλου διορίστηκε πρέσβης προσωπικοτήτων. Ο κ.Τσίπρας πήγε διακοπές κρυπτόμενος σε μια θαλαμηγό, ενώ η χώρα μετρούσε ακόμα νεκρούς στο Μάτι. Αυτή είναι η αισθητική και αυτή είναι η ηθική της εξουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο λιτός βίος στα καταστρώματα της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η υποτιθέμενη μάχη κατά της διαπλοκής.


Τα ψέματα του Τσίπρα

«Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Και δεν πιστεύουν πλέον τα ψέματα που ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να λέει. Ο κ.Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει τις δικές μου θέσεις. Δεν μπορεί να ωραιοποιεί την καμένη γη που αφήνει αυτός και η κυβέρνησή του. Γιατί δεν μπορεί να δίνει υποσχέσεις που ξέρει ότι δεν θα υλοποιήσει ο ίδιος. Η αλήθεια εκδικείται, κ.Τσίπρα. Η αλήθεια δεν τρολάρεται παρά τις προσπάθειες του κ.Παππά.

Άκουσα και σήμερα τον πρωθυπουργό να κατηγορεί πάλι μία Ν.Δ που δεν υπάρχει. Να λέει ψέματα για την πολιτική μας. Να λέει ψέματα -αυτός που επέβαλε 29 νέους φόρους – για τη δήθεν λιτότητα που εμείς θα επιβάλουμε. Να λέει ψέματα ότι ενδιαφέρεται για τους αδύναμους – αυτός που κατάργησε το ΕΚΑΣ.

Να λέει ψέματα ότι είναι πατριώτης, ενώ αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια. Να παριστάνει πότε τον αριστερό ριζοσπάστη, και πότε τον Σοσιαλδημοκράτη,– ενώ ακόμη και ο κ. Σάντσεθ από την Ισπανία τον διαψεύδει και τον αποκαλεί δημαγωγό τέσσερα χρόνια τώρα.

Δεν έχει, βλέπετε, άλλον δρόμο από το να λέει ψέματα. Γι’ αυτό και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκλεισμένοι από κλούβες.

Γι’ αυτό και καταγγέλλει τη διαπλοκή, ενώ πάνω πάνω στο ευρωψηφοδέλτιό του γράφει Κόκκαλης. Γι’ αυτό και κομπάζει για τα υπερ-πλεονάσματα ενώ προέρχονται από φόρους που πληρώνουν με το υστέρημά τους οι Έλληνες. Και χρηματοδοτούνται από συντάξεις που δεν αποδίδονται και από δημόσιες επενδύσεις που δεν πραγματοποιούνται.

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα μιλώντας για την ισχνή ανάπτυξη στην Ελλάδα ενώ άλλες χώρες που πέρασαν μνημόνια έχουν τετραπλάσια ανάπτυξη από τη δική μας. Και υπόσχεται «καλύτερες μέρες» όταν αυτές που ζούμε τον διαψεύδουν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποια είναι η Ελλάδα που θα παραδώσετε».

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Πολάκη στη Βουλή

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή αμέσως μετά από την τριτολογία του Πρωθυπουργού.

Μόλις ο κ. Τσίπρας άνοιξε την πόρτα της Ολομέλειας αποχωρώντας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε «καρφί» στο έδρανο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εμφανώς ενοχλημένος από τις συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «πολακισμός ίσον φασισμός».

«Δεν θα μας πεις εσύ για φασισμό. Θα τα πούμε αύριο για το τι είναι φασισμός» είπε.

Παρά την αρχική έκπληξη από την ενέργεια του κ. Πολάκη ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα φωνάζοντας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας: «Άντε σήκω φύγε από εδώ».
Ο κ. Πολάκης απομακρύνθηκε συνεχίζοντας να φωνάζει, ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές της Ν.Δ ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό.