«Το βαθύτερο στοίχημα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι η αντοχή της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης Δημοκρατίας» τόνισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του «Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας» στην Έκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η φιλελεύθερη δημοκρατία «αμφισβητείται από εκείνους που πιστεύουν ότι με άλλες μορφές δημοκρατίας, όπως η αυταρχική δημοκρατία - δημοκρατία χωρίς πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου - μπορούν να δώσουν λύσεις στην Ευρώπη, ιδίως στο πρόβλημα της ασφάλειας, στο πρόβλημα των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών, στο πρόβλημα της εθνικής ταυτότητας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Για αυτό πρέπει μια ευρωπαϊκή ισχυρή δημοκρατία, που σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πείθει τις κοινωνίες, ότι είναι το μόνο μοντέλο που μπορεί να τους δώσει προοπτική σε σχέση με την ευημερία, την ανάπτυξη τους και την ασφάλεια τους, έκρινε. 

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι «αντιευρωπαϊκές» δυνάμεις σήμερα εμφανίζονται να «κάνουν πολιτική», ανεξαρτήτως όσων πρεσβεύουν και εάν αυτά που διακηρύττουν είναι εφικτά, σωστά, δίκαια, ενώ από την άλλη πλευρά οι «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αρκούνται στα νομικά και τα οικονομικά».

«Είναι υποχρέωση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων των ευρωπαϊκών οικογενειών (των κομμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων) να δώσουν πειστικές απαντήσεις, επαναφέροντας την πολιτική στο προσκήνιο», συμπλήρωσε.

Το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου προλόγισαν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθηγητής Βασίλης Σκουρής και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης , κ.ά.