Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαμαρά, ως υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την ομαλή λειτουργία και συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων. Ο λόγος για τον βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχει στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο στην παλιά εκλογική του περιφέρεια, όπου πολιτεύθηκε για πρώτη φορά το 1985. Τον συναντήσαμε χαμογελαστό, ευδιάθετο και με θετική ενέργεια στη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου», το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο στο Κουκάκι, και σε μια χαλαρή κουβέντα μάς μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος μάς αποκάλυψε πώς γνωρίστηκαν με τη σύζυγό του αλλά και ποια ήταν η πιο δύσκολη προσωπική του στιγμή.

Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές θα κατακτήσει την αυτοδυναμία;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μπει ήδη σε τροχιά αυτοδυναμίας, που πιστεύω πως θα πιστοποιηθεί στις εθνικές εκλογές. Δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μια σαφή και σταθερή υπεροχή του κόμματός μας εδώ και πολύ καιρό. Αναφέρομαι, κυρίως, σε μια αδιαμφισβήτητη κοινωνική πραγματικότητα. Στην απαίτηση, δηλαδή, της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών -ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης- να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν νομίζω να υπήρξε στο παρελθόν προηγούμενο με τόσο καθολική αποδοκιμασία μιας κυβέρνησης, συνοδευόμενη, μάλιστα, από μια τόσο έντονη επιθυμία να φύγει από την εξουσία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το καταστροφικό δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου έχει «καταφέρει» να γίνει απεχθές στους πολίτες, στο σύνολο της κυβερνητικής τους πολιτικής. Από την οικονομία έως τα εθνικά θέματα. Από το ψέμα και την απάτη έως την έλλειψη σεβασμού στο δημοκρατικό πολίτευμα, το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω πως αυτή η πάνδημη αποδοκιμασία θα αποτυπωθεί, σε πρώτη φάση, στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Τι ακριβώς επιδιώκετε με αυτό;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις. Οταν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί διακαώς την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, οι ευρωεκλογές τούς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν την επιθυμία τους πράξη. Να δείξουν, δηλαδή, στον κ. Τσίπρα την πόρτα της εξόδου από την εξουσία μια ώρα νωρίτερα. Γι’ αυτό ζητάμε όχι μόνο την καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί τον κύριο μοχλό επίσπευσης των εθνικών εκλογών. Εδώ και καιρό, έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και αναλώνουμε αδικαιολόγητα πολύτιμο εθνικό χρόνο. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και οι πολίτες δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που εγγυώνται η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Αν έχει αυτοδυναμία η Ν.Δ., θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες και με άλλα κόμματα ή να κυβερνήσει μόνη της;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυτοδυναμίας. Με κόμματα που ενστερνίζονται τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας. Εκτός, βέβαια, από τα κόμματα των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Το είδος και η μορφή των συναινέσεων δεν αφορούν αποκλειστικά σε κυβερνητικό σχήμα, αλλά, κυρίως, σε έναν έντιμο και διαρκή δημοκρατικό διάλογο πάνω στα θέματα στα οποία συμφωνούμε ή ακόμα και διαφωνούμε.

Πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγες λέξεις τον Αλέξη Τσίπρα;

Μου ζητάτε να κάνω το ανέφικτο! Να χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις τον κ. Τσίπρα, όταν δεν θα έφτανε γι’ αυτό ολόκληρη η συνέντευξή μας. Θα αρκεστώ σε αυτό που θεωρώ το πιο σημαντικό από όλα: ότι δεν έχει συναίσθηση των πρωθυπουργικών ευθυνών του. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αρχηγός μιας παρέας, παρά ως ηγέτης μιας χώρας. Το μόνο που τον απασχολεί είναι η πολιτική επιβίωσή του και η όσο το δυνατόν μακρύτερη παραμονή του στην εξουσία. Γι’ αυτό δεν διστάζει να διχάζει τους πολίτες και να λέει ψέματα, ακόμα και... για τον καιρό. Αυτή, όμως, η συμπεριφορά έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα και στους πολίτες. Οι «τσάμπα μαγκιές» του κ. Τσίπρα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία και έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Ο ίδιος έχει εξελιχθεί σε ένα βολικό delivery boy των επιθυμιών και των επιταγών τρίτων, προς βλάβη των εθνικών συμφερόντων.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεσπάσει σάλος με τις αποκαλύψεις για τις διακοπές του πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2018. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει διακοπές με την οικογένειά του. Αντιπαρέρχομαι, επίσης, ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Αυτό είναι θέμα συνείδησης και προσωπικής ευαισθησίας. Ομως, το γεγονός ότι διάλεξε να κάνει δωρεάν διακοπές πάνω σε πολυτελές σκάφος επιχειρηματία είναι σίγουρα μείζον πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξης. Είναι ένα θέμα που παραβιάζει ευθέως τον «Κώδικα Δεοντολογίας» υπουργών και βουλευτών και ενδεχομένως τον ποινικό νόμο. Αλλά αυτό που εξοργίζει και προκαλεί ιδιαίτερα είναι το θράσος του κ. Τσίπρα! Από τη μια παριστάνει τον πολέμιο της ελίτ των πλουσίων και από την άλλη δεν υπάρχει μεγαλοεπιχειρηματίας που να μην έχει κάποιου είδους σχέση μαζί του. Παριστάνει το «παιδί του λαού», μόνο που τα γούστα του αποδεικνύονται πανάκριβα.

Εχουν συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης και η συμπεριφορά του. Αν τον βλέπατε στον δρόμο, τι θα του λέγατε;

Μα τον βλέπω σχεδόν καθημερινά στη Βουλή και ομολογώ πως δεν αισθάνομαι την ανάγκη να του πω κάτι. Ο κ. Πολάκης εκφράζει ένα είδος πολιτικής που μου φαίνεται επιεικώς απαράδεκτο. Αλλά και τι να του πω; Ο υποβολέας των όσων λέει και κάνει είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Αυτός βρίσκεται πίσω από τον κ. Πολάκη, τον οποίο χρησιμοποιεί για τη «βρώμικη» δουλειά. Δεν βλέπετε τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο τον στηρίζει; Δεν δίστασε ακόμη και να ταυτίσει ολόκληρη την κυβέρνησή του με τον Πολάκη, μετατρέποντας την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Για να μην υπάρχουν, μάλιστα, αμφιβολίες περί αυτού, φρόντισε να περάσει τις ημέρες του Πάσχα μαζί του!

Συνεργαστήκατε στενά τα προηγούμενη χρόνια με τον Αντώνη Σαμαρά. Ποιο ήταν το σημαντικότερο επίτευγμά του επί πρωθυπουργίας του;

Το ότι κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα, όταν σχεδόν όλοι το θεωρούσαν αδύνατο! Πέρασαν, βέβαια, τα χρόνια και ίσως κάποιοι δεν θυμούνται που έλεγαν χαιρέκακα «όπου να ’ναι θα σκάσει στα χέρια του Σαμαρά η χειροβομβίδα». Ο Σαμαράς, όμως, κατάφερε να την απασφαλίσει. Την ώρα, μάλιστα, που στην Πλατεία Συντάγματος στελέχη και σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και χρυσαυγίτες από την άλλη έστηναν λαϊκά δικαστήρια και απειλούσαν να μας στήσουν στου Γουδή. Η κυβέρνησή μας κατάφερε τότε να σταθεροποιήσει την οικονομία και σταδιακά να την οδηγήσει σε ανάκαμψη, αισθητή στην κοινωνία. Δυστυχώς, αυτή η πορεία σταμάτησε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, έριξε την κυβέρνηση, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της προσωπικής σας ζωής;

Οταν έμαθα πως «έφυγε» η μητέρα μου. Ηταν λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία μου ως υπουργού και το πληροφορήθηκα ενώ βρισκόμουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί, στη Θεσσαλονίκη, δίπλα της στις τελευταίες στιγμές της. Οπως θα ήθελα πολύ να έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο μαζί της τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που το συνειδητοποιείς πολύ πιο έντονα όταν πια τα αγαπημένα σου πρόσωπα έχουν «φύγει»...

Εχετε κάποιο χόμπι;

Τα χόμπι μου είναι ο αθλητισμός και οι εξορμήσεις στη φύση. Οι απαιτήσεις, όμως, της πολιτικής ζωής έχουν περιορίσει σημαντικά την ενασχόλησή μου και με τα δύο.

Πώς γνωριστήκατε με τη σύζυγό σας;

Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας; Με τη σύζυγό μου γνωριστήκαμε τυχαία στον δρόμο, όταν υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Καβάλα. Νομίζω πως τα αισθήματα αναπτύχθηκαν αστραπιαίως και αμοιβαίως.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ανάμεσα στον Διονυσίου, τον Μητροπάνο και τον Τερζή. Το τραγούδι που ξεχωρίζω είναι το «Φύσα αγέρι» («Θαλασσογραφία») σε εκτέλεση του Σαββόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/5/2019