Ο παροξυσμός προεκλογικών παροχών, εν όψει της κάλπης της 26ης Μαΐου, στον οποίο έχει πέσει το Μαξίμου τις τελεταίες εβδομάδες με την λεγόμενη «13η σύνταξη» (κουτσουρεμένη, όπως τελικά αποδείχθηκε), τις δεκάδες φωτογραφικές τροπολογίες ή ακόμα και την πρόωρη καταβολή των συντάξεων, δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που ήλπιζαν στην κυβέρνηση.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει ευρύτατο. Το Βήμα της Κυριακής δημοσιεύει την έρευνα της Metron Analysis, από την οποία προκύπτει διαφορά 6,7% υπέρ της ΝΔ.

Αναλυτικά: ΝΔ 30,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΚΙΝΑΛ 6,2%, η ΧΑ 4,3% και το ΚΚΕ 3,9%. Με χαμηλότερα ποσοστά ακολουθούν το Ποτάμι 1,2%, οι ΑΝΕΛ 0,7%, η ¨Ενωση Κεντρώων 1,4%, στο 1% η ΛΑΕ, στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας, στο 1,7% η Ελληνική Λύση και στο 1% το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 12,5%.

Σε έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα η εταιρεία Marc στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται με 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της ΝΔ φτάνει το 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%.

Αλλά και από την έρευνα των Νέων του Σαββατοκύριακου προκύπτει ευρύ προβάδισμα της ΝΔ. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB που έγινε στις 13-16 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, έναντι 23,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Πιο αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.