του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

 

Την ώρα που η φθορά της κυβέρνησης αποτυπώνεται περίτρανα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το ένα μετά το άλλο τα πρόσωπα της Αριστεράς στην εξουσία πασχίζουν να μη θρυμματιστεί το πολιτικό τους προφίλ, εκείνη που δείχνει να μην ανησυχεί είναι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία εδώ και αρκετό καιρό ασχολείται μόνο με τα του οίκου της και αποφεύγει συνειδητά τις κακοτοπιές της «κυβερνητικής καθημερινότητας».

Το γεγονός ότι στην παρούσα, δύσκολη συγκυρία αποφεύγει να υπερασπιστεί δημοσίως την πολιτική της κυβέρνησης, για να μην «ταυτιστεί» με τα πεπραγμένα της, είναι μια επιλογή που διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τις ηγετικές της φιλοδοξίες, παρά το ότι η ίδια δεν λειτουργεί υπονομευτικά απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η πολιτική σιωπή της για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι πιο ωφέλιμη για την ίδια από το να υιοθετήσει τη στρατηγική του «αντάρτικου», όπως κατά καιρούς έχει συμβεί με περιπτώσεις άλλων αξιωματούχων της Αυτοδιοίκησης, που νόμιζαν ότι θα χτίσουν ηγετική καριέρα με το να ξιφουλκούν εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης ακόμη και για άσχετα με το έργο τους θέματα.

Εξάλλου, οι σχέσεις της με τον Αλ. Τσίπρα -παρά τα όσα φημολογούνται τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το γεγονός ότι δεν ανέβηκε μαζί του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για να παρακολουθήσει την ομιλία του- περιγράφονται ως «άριστες» και διαπνέονται από καθαρότητα και ειλικρίνεια.

Εχουν υπάρξει φορές που η περιφερειάρχης Αττικής επικοινωνεί απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς να το γνωρίζουν και οι «τσεκαδόροι» του Μεγάρου Μαξίμου -κυρίως συγκεκριμένα πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος-, μόνο και μόνο για να του εφιστά την προσοχή σε ζητήματα που πιστεύει ότι κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στην εικόνα της κυβέρνησης.

Ενα από αυτά τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και έχει εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η πολιτική κακοφωνία που μαστίζει την κυβέρνηση και πολλές φορές και την Κοινοβουλευτική Ομάδα - καθώς πολύ συχνά τόσο υπουργοί όσο και βουλευτές κατά τις εμφανίσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπερδεύουν τον κόσμο με τις άστοχες τοποθετήσεις τους. Ανάλογες επισημάνσεις φέρεται να του έχει κάνει και για στελέχη του περιβάλλοντός του, κυρίως για κάποια από αυτά που ασχολούνται με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, η κ. Δούρου κάθε άλλο παρά αδιάφορη μένει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την προσωπική της σχέση με τα στελέχη και τα μέλη της Κουμουνδούρου. Απεναντίας, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, κινείται «αθόρυβα», οικοδομώντας νέες σχέσεις, με στόχο τη διεύρυνση της ηγετικής της επιρροής. Ναι μεν έχει ως βάση την ομάδα από την οποία προέρχεται και φέρει την ονομασία «Πλατφόρμα 2010», όπου επικεφαλής είναι ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και αποστασιοποιείται από αυτή, θεωρώντας ότι η «περιχαράκωσή» της εντός των ορίων μιας συγκεκριμένης τάσης δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον και κυρίως για την επόμενη ημέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια έχει κάνει προσωπικά ανοίγματα και στην ομάδα των «προεδρικών», όπως είναι η «Ενωτική Κίνηση» του Νίκου Παππά, σε μεμονωμένα στελέχη της ομάδας των «53», καθώς με τους εμφανιζόμενους ως βασικούς εκφραστές της δεν έχει καλές σχέσεις, καθώς και σε πολλούς βουλευτές, κυρίως γυναίκες. Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην εκτός συνόρων αναγνωρισιμότητά της, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις γνωριμίες της με ξένους δημοσιογράφους κατά την περίοδο της τεράστιας προβολής που είχε όταν πρόσφερε την πρώτη σημαντική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, εκλεγείσα περιφερειάρχης πριν ακόμη ο Αλ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός.

Η Ρένα Δούρου σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να βιάζεται για την επόμενη ημέρα και οι κινήσεις της δεν λειτουργούν εκβιαστικά απέναντι στον χρόνο και την εξέλιξη των γεγονότων. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το πόστο της μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία της. Σε μια συνέντευξή της πρόσφατα σε ισπανική εφημερίδα, εμμέσως πλην σαφώς έδινε τη σχετική απάντηση σε όσους την προβάλλουν ως το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα βρίσκομαι στο γραφείο μου έως το 2019 και θέλω να είμαι καλά στην υγεία μου. Είναι το μόνο που επιθυμώ για το μέλλον. Από πολύ μικρή διάβασα τον Αριστοτέλη και για μένα πολιτική σημαίνει να μετέχεις στα κοινά, όχι να μετακομίζεις από το ένα γραφείο στο άλλο», ανέφερε μεταξύ άλλων, έχοντας προηγουμένως επισημάνει ότι η Ιστορία δεν χρωστάει σε κανέναν. «Φοβού τους πολιτικούς που νομίζουν πως έχουν γράψει Ιστορία», υπογράμμισε.