Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης των δύσκολων συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αναφέρεται ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Eurointelligence με τίτλο «Snap Elections in the Air».
Όπως αναφέρει η έκθεση του Eurointelligence, ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης της Public Issue, αποτελεί το θέμα των πρόωρων εκλογών, καθώς το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πρόκειται για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο συγκεκριμένο ερώτημα, καθότι τους προηγούμενους μήνες η πλειοψηφία εμφανιζόταν αντίθετη σε πρόωρη κάλπη.

Μία νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ θα ήταν καταλληλότερη για την χώρα, έναντι ενός 14% να απάντησε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφέρει στην ανάλυσή του το Eurointelligence και προσθέτει:

«Η ενδιαφέρουσα όψη αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αυγή”, που υποστηρίζει σθεναρά τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

«Το γεγονός αυτό έδωσε τροφή σε εικασίες ότι ορισμένα τμήματα του κόμματος προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, πριν το συνέδριο του κόμματος, ότι πρέπει να παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία και βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη γραμμή του πυρός. Αξιωματούχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, υποψιάζονται ότι η δημοσκόπηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Συνέδριο» σημειώνει το Eurointelligence και προσθέτει:

«Μια τρίτη εξήγηση που αναφέρουν ορισμένοι είναι ότι απλώς η εταιρία που έκανε τη σχετική δημοσκόπηση έχει ένα συμβόλαιο με την “Αυγή” που υποχρεώνει την εφημερίδα να δημοσιεύει όλες τις μηνιαίες έρευνες που κάνει για λογαριασμό της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μη δημοσίευση θα ήταν πιο ζημιογόνος από τη δημοσίευση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδυναμία του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο φετινό πολιτικό σκηνικό, ο οποίος πιέζει την κυβέρνηση, δυσχεραίνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η στήριξη του ΔΝΤ στη χώρα δεν αρκεί για να μεταστρέψει τη δυσφορία των πολιτών, ενώ ούτε ένας ανασχηματισμός, ως ένδειξη ανανέωσης, δε θα άλλαζε την κατάσταση. Παράλληλα, οι δηλώσεις του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, περί “αχρείαστης τρίτης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε βοήθησαν τον πρωθυπουργό.